Print this page

Γιατί δεν πρέπει ποτέ (μα ποτέ) να χτυπάμε τα παιδιά

Οι συνέπειες είναι πολύ πιο δυσάρεστες από ό,τι νομίζουμε!

Ίσως ανήκετε στους γονείς που έχει τύχει κάποια στιγμή να χτυπήσουν το παιδί τους κι ακόμα πιθανότερα να είστε από τους ανθρώπους που οι γονείς τους τους είχαν χτυπήσει όταν ήταν παιδιά. Ελπίζουμε πάντως ότι δεν ανήκετε στο αρκετά μεγάλο ποσοστό εκείνων που εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η σωματική τιμωρία στα παιδιά είναι αποδεκτή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, μια νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμα και μια ξυλιά στον ποπό μπορεί να κάνει πολύ μεγάλη ζημιά!

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια του Τέξας και του Μίτσιγκαν χρησιμοποιώντας στοιχεία από πάνω από 150.000 άτομα σε μια χρονική περίοδο 50 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ξύλο κατά την παιδική ηλικία συνδέεται με αυξημένη επιθετικότητα, αντικοινωνική συμπεριφορά, προβλήματα ψυχικής υγείας, γνωστικές δυσκολίες, χαμηλή αυτοεκτίμηση και πολλά άλλα προβλήματα. Επιπλέον, αν και αναζήτησαν τυχόν πλεονεκτήματα, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν απολύτως κανένα!!!

Όσο και για το επιχείρημα εκείνων που υποστηρίζουν πως είχαν κι οι ίδιοι φάει ξύλο ως παιδιά και... δεν έπαθαν τίποτα, η επικεφαλής της έρευνας Elizabeth T. Gershoff έχει τον αντίλογο: «Μπορεί κάποιοι να μην έπαθαν τίποτα, παρά το γεγονός ότι είχαν φάει ξύλο και όχι επειδή είχαν φάει ξύλο. Με την ίδια λογική, όταν ήμασταν εμείς παιδιά δεν υπήρχαν ζώνες ασφαλείας στα πίσω καθίσματα των αυτοκινήτων -αυτό δεν σημαίνει ότι εξελιχθήκαμε μια χαρά επειδή οι γονείς μας δεν μας ασφάλιζαν στα ταξίδια. Στην πραγματικότητα, απλά έτυχε να μην εμπλακούμε ποτέ σε ατύχημα».

Τι είναι το πιο σωστό να κάνει, λοιπόν, ένας γονιός όταν χάνει την αυτοκυριαρχία του; «Κάποιοι γονείς θεωρούν ότι εάν δεν αντιδράσουν πολύ δυναμικά όταν τα παιδιά τους δεν πειθαρχούν, τότε θα είναι υπερβολικά υποχωρητικοί, όπως δεν είναι υποχρεωτικό να φτάσουμε στη χειροδικία για να τους δείξουμε ότι έχουμε δύναμη» λέει η Gershoff. «Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να βάζουμε όρια στη συμπεριφορά τους και κυρίως να τους δείχνουμε με το παράδειγμά μας ποιος είανι ο σωστός τρόπος συμπεριφοράς. Η σωματική τιμωρία το μόνο που διδάσκει στα παιδιά είναι ότι η επιθετικότητα και η βία είναι ένας αποδεκτός τρόπος να λύνουν τα προβλήματά τους».

Διαβάστε κι εδώ άλλους 6 λόγους να μη χτυπάμε τα παιδιά...