Print this page

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν επισκεπτόμαστε ένα νεογέννητο

Τα νεογέννητα είναι ευαίσθητα πλάσματα. Και οι μαμάδες τους είναι ακόμα πιο ευαίσθητα πλάσματα. Γι' αυτό, όσο στενή κι αν είναι η συγγένεια ή η φιλία μας με μια νέα μαμά, είναι απαραίτητο να υπακούμε σε κάποιους κανόνες στις πρώτες επαφές μαζί της μετά τη γέννηση του μωρού. Αν θέλετε να διατηρήσετε τη φιλία και την καλή σχέση σας, μην ξεχάσετε τα εξής:

Ενημερώστε τη νέα μαμά για την πρόθεσή σας να την επισκεφθείτε συγκεκριμενη μέρα και ώρα

Σ' αυτή τη φάση της ζωής της δεν θα σας συνιστούσαμε να περάσετε από το σπίτι έτσι απλά, χωρίς να το έχετε προγραμματίσει. Κι αν διαπιστώσετε από τη στάση ή τον τόνο της φωνής της ότι δεν τρελλαίνεται για επισκέψεις, σεβαστείτε το. Αν και κάθε μαμά είναι διαφορετική, οι περισσότερες θέλουν να περάσουν όσο περισσότερο χρόνο γίνεται μόνες με το σύντροφο και το μωρό τους, πριν νιώσουν έτοιμες να μοιραστούν το θαύμα που ζουν με άλλους. Εάν σας διαβεβαιώσει ότι θέλει να την επισκεφθείτε, δώστε της δύο - τρεις εναλλακτικές σε ημέρες και ώρες και αφήστε την να επιλέξει ανάλογα με το δικό της πρόγραμμα.

Μην καθίσετε με τις ώρες

Ακόμα κι αν σας λέει να καθίσετε λίγο ακόμα, το πιο πιθανό είναι ότι από μέσα της σκέφτεται πότε θα έρθει η ώρα να φορέσει την πιτζάμα της και να ρίξει έναν υπνάκο στον καναπέ! Μια επίσκεψη διάρκειας μίας ώρας είναι αρκετή -εκτός κι αν η μαμά σάς ζητήσει να μείνετε για να τη βοηθήσετε σε κάτι συγκεκριμένο (όπως να είστε κοντά στο μωρό όσο εκείνη κάνει ένα μπάνιο).

Το ιδανικό δώρο... τρώγεται

Αντί για γλυκά ή λουλούδια (ή και μαζί με αυτά) προσφέρετε εάν έχετε τη δυνατότητα ένα ταψί σπιτικό φαγητό ή έστω μερικά γκουρμέ σάντουιτς. Δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο για μια νέα μαμά από το να πάει να ψωνίσει και να ετοιμάσει κάθε μέρα φαγητό, οπότε σίγουρα θα το εκτιμήσει.

Ζητήστε να πλύνετε τα χέρια σας πριν πάρετε αγκαλιά το μωρό

Το μωρό έχει ζήσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέσα στο σώμα της μητέρας του η οποία έχει κάθε λόγο να είναι υπερπροστατευτική μαζί του. Δείξτε διακριτικότητα, ρωτήστε εάν μπορείτε να πάρετε το μωρό πριν το κάνετε και εάν διαπιστώσετε ότι μετά από μερικά λεπτά η μαμά του νιώθει κάπως άβολα και θέλει να το κρατήσει εκείνη, δώστε το χωρίς συζήτηση.

Προσφέρετε βοήθεια

Όσο είστε εκεί δείξτε την πρόθεσή σας να βοηθήσετε σε κάποια πρακτικά θέματα, όπως να προσέξετε το μωρό όσο η μαμά του κάνει κάποιες δουλειές ή ακόμα και να κάνετε εσείς μερικά από τα απαραίτητα. Εάν ωστόσο η μαμά αρνηθεί, μην επιμείνετε.

Απαντήστε «όχι» στην ερώτηση εάν θέλετε κάτι να φάτε ή να πιείτε

Θυμηθείτε ότι έχετε πάει για να βοηθήσετε κι όχι για να σας περιποιηθούν. Εάν πραγματικά διψάτε ή πεινάτε, πηγαίνετε μόνοι σας και βάλτε νερό ή κάτι να φάτε.

Μην πάρετε μαζί τα παιδιά σας

Τίποτα δεν φαντάζει πιο τρομαχτικό για μια μωρό με νεογέννητο από ένα παιδάκι που βήχει ή ρουφάει τη μύτη του! Εάν έχετε κι εσείς μικρά παιδιά, σίγουρα θυμάστε το συναίσθημα, οπότε καλό είναι να αποφύγετε να φέρετε σε επαφή τα δικά σας με το βρέφος. Αλλά ακόμα κι αν εσάς σας φαίνεται χαριτωμένο το πόσο άγαρμπα κρατάει το 6χρονο πιτσιρίκι σας το μωρό, για τη μαμά του δεν είναι καθόλου, πιστέψτε μας!

Μην δίνετε συμβουλές εάν δεν σας το ζητήσουν

Εάν η νέα μαμά κάνει ερωτήσεις για το θηλασμό ή τη φροντίδα του μωρού, μπορείτε να της πείτε πώς αντιμετωπίσατε εσείς κάποια θέματα, όμως μην ξεχνάτε ότι το θέμα της επίσκεψης είναι εκείνη και όχι εσείς. Γι' αυτό, όσο κι αν πιστεύετε ότι θα μπορούσε να κάνει κάποια πράγματα πολύ καλύτερα, μην της το πείτε -ιδιαίτερα εάν δεν ζητήσει τη συμβουλή σας!