Print this page

Πώς να βοηθήσετε μια φίλη που παίρνει διαζύγιο

Το τελευταίο που περιμένατε όταν ρωτήσατε «τι νέα;» ήταν να σας πει «χωρίζω» -ή μπορεί και να είχε περάσει από το μυαλό σας- αλλά ποια είναι η στάση που πρέπει να κρατήσετε τώρα; Σίγουρα η φίλη σας θα χρειαστεί υποστήριξη, όμως δεν θέλετε να φανείτε αδιάκριτη και φοβάστε πως ό,τι κι αν πείτε θα είναι λάθος. Εάν βρίσκεστε σ' αυτή την ομολογουμένως άβολη θέση, αυτές ο συμβουλές θα σας βοηθήσουν:

Ρωτήστε τη φίλη σας τι μπορείτε να κάνετε για εκείνη

Αν και συχνά όλοι νομίζουμε πως γνωρίζουμε ακριβώς τι έχουν ανάγκη οι άλλοι, τελικά μόνο οι ίδιοι ξέρουν τι χρειάζονται. Εάν η σχέση σας είναι τόσο στενή που δικαιολογεί μια ειλικρινή συζήτηση, απλά ρωτήστε με ποιο τρόπο θα ήθελε να βοηθήσετε.

Σκεφτείτε πριν μιλήσετε

Όχι, δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή για να πείτε «εγώ στα έλεγα» ή «με αυτόν τον άντρα δεν θα έκανες προκοπή». Ακόμα κι αν βλέπατε από καιρό στον ορίζοντα ότι αργά ή γρήγορα το ζευγάρι θα έπαιρνε αυτή την απόφαση, θα πρέπει να περιμένετε να καταλαγιάσουν τα έντονα συναισθήματα πριν το πείτε.

Σταθείτε σαν καλή φίλη

Ακούστε ό,τι έχει να διηγηθεί, ακόμα κι αν σας λέει τα ίδια πράγματα για εκατοστή φορά και μην την κρίνετε. Αυτή τη στιγμή σίγουρα θα θέλει απλώς να πει τον πόνο της.

Μην μπαίνετε σε λεπτομέρειες που δεν σας αφορούν

Ακόμα κι αν μόνο ακούγοντας τις πιο καλά κρυμμένες λεπτομέρειες της σχέσης τους θα μπορείτε να σχηματίσετε μια ολοκληρωμένη άποψη για το πώς έφτασαν τα πράγματα ως εδώ, καλό είναι να μην οδηγείτε τη συζήτηση σε μονοπάτια που αφορούν μόνο το ζευγάρι. Αρκεστείτε μόνο σε ό,τι θέλει εκείνη να σας αποκαλύψει.

Μη λέτε πολλά

Αποφύγετε να πείτε στη φίλη σας τι θα πρέπει να κάνει από εδώ και πέρα. Ακόμα κι αν έχετε περάσει από την ίδια διαδικασία κι εσείς, αποφύγετε να κάνετε συγκρίσεις και να περιγράφετε όλα όσα συνέβησαν σε εσάς. Και δώστε συμβουλές μόνο στην περίπτωση που σας ζητηθούν.

Μην την κρίνετε

Μπορεί να διαφωνείτε για την απόφασή της ή να πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είχε φερθεί διαφορετικά από την αρχή, όμως αυτή τη στιγμή το μόνο που μπορεί να κάνει η κριτική σας είναι να τη γεμίσει τύψεις και ενοχές -κάτι που σίγουρα δεν χρειάζεται όταν έχει να αντιμετωπίσει τόσο πρακτικά και συναισθηματικά ζητήματα,

Μην βγάζετε τα άπλυτά της στη φόρα

Δεν είναι δική σας δουλειά να ενημερώσετε τους κοινούς γνωστούς σας ότι η φίλη σας πρόκειται να χωρίσει -εκτός, φυσικά, εάν σας έχει αναθέσει αυτή την υποχρέωση. Εάν υπάρχει κάποιος που θεωρείται ότι πρέπει να το γνωρίζει, ζητήστε την άδειά της για να το γνωστοποιήσετε. Και αν χρειαστεί να το κάνετε, αποφύγετε να μιλήσετε με όλες τις λεπτομέρειες που γνωρίζετε.

Βοηθήστε τη με τα παιδιά

Το διαζύγιο είναι, για ένα διάστημα τουλάχιστον, κάτι σαν.., δουλειά πλήρους απασχόλησης και μπορεί να γίνει πολύ κουραστική διαδικασία, τόσο ψυχολογικά όσο και σωματικά. Για το λόγο αυτό, ένας άνθρωπος που μπορεί να κρατήσει τα παιδιά όσο η φίλη σας πάει να κάνει τα ψώνια της ή να συμβουλευτεί το δικηγόρο της ή απλώς βγει για μια βόλτα στο πάρκο να ηρεμήσει, είναι πάντα καλοδεχούμενος.

Αποδεχτείτε τις μεταβολές στη διάθεσή της

Οι άνθρωποι που περνάνε από τη διαδικασία ενός διαζυγίου συχνά παρουσιάζουν μια συναισθηματική αστάθεια. Μην εκπλαγείτε εάν διαπιστώσετε ότι η φίλη σας είναι τη μια μέρα μέσα στην καλή χαρά και την επόμενη έξαλλη από οργή ή θλιμμένη. Δώστε της την ελευθερία να μπορεί να εκφράζει τα συναισθήματά της, όποια κι αν είναι, και μην της πάτε κόντρα.

Μην καταφέρεστε ενάντια του πρώην της

Εάν εκείνη θέλει να λέει τα χειρότερα για τον (σύντομα) πρώην σύζυγό της, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να την ακούτε και να δείχνετε κατανόηση, χωρίς όμως να προχωράτε κι εσείς σε χαρακτηρισμούς για εκείνον. Αυτό, όχι μόνο θα φουντώσει το θυμό της ακόμα περισσότερο αλλά μπορεί να την κάνει να νιώσει άσχημα για τον εαυτό της, αφού ο άνθρωπος αυτός υπήρξε επιλογή της για να μοιραστεί μαζί του ένα μέρος της ζωής της, Είναι εντελώς διαφορετικό να μιλάς για κάποιον δικό σου από το να ακούς κάποιον άλλον να του προσάπτει παρόμοιους χαρακτηρισμούς. Αφήστε που η πιθανότητα να τα ξαναβρούν είναι μεγαλύτερη από όσο νομίζετε... Και σ' αυτή την περίπτωση, εάν έχετε μιλήσει άσχημα θα γίνετε εσείς η... πρώην φίλη!