Print this page

10 αλήθειες που γνωρίζουν μόνο οι εργαζόμενες μητέρες

Υπάρχουν μερικά «μυστικά» που πρέπει να μπεις στο κλαμπ της «εργαζόμενης μαμάς» για να τα ανακαλύψεις και που οι συνάδελφοί σου -όσοι δεν έχουν παιδιά- δεν μπορούν ούτε να φανταστούν. Ας τους αποκαλύψουμε μερικά…

1. Ο λεκές στη μπλούζα μου είναι γουλιά από το πρωινό γάλα. Στην καλύτερη περίπτωση. Γιατί όταν είσαι μαμά, είσαι πολύ συνηθισμένη να βλέπεις διάφορα υγρά από τα οσώμα του μωρού να καταλήγουν στα ρούχα σου. Κι όταν είσαι και εργαζόμενη μαμά, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έχεις καθόλου χρόνο να αλλάξεις μπλούζα πριν φύγεις τρέχοντας για το γραφείο (ή να μην έχεις άλλη καθαρή).

2. Ο λόγος που έχω σχεδόν πάντα τα μαλλιά μου πιασμένα πίσω είναι επειδή δεν προλαβαίνω να λουστώ εδώ και πέντε μέρες.

3. Κάνω τόση ώρα να βρω ένα στυλό στην τσάντα μου επειδή είναι κρυμμένος ανάμεσα σε δεκάδες εντελώς άσχετα αντικείμενα, όπως: ένα ζευγάρι καλτσάκια, το κουτάκι της πιπίλας, ένα κουκλάκι που είχε πάνω η τούρτα στα χτεσινά γενέθλια, μισό μπισκότο και μια πάνα (ελπίζω όχι χρησιμοποιημένη).

4. Εάν κάποιος συνάδελφος θέλει να καθαρίσει το παντελόνι του γιατί έριξε τον καφέ ή το πληκτρολόγιό του ή να φρεσκάρει το πρόσωπό του, μπορεί να μου ζητήσει μωρομάντιλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχω μαζί μου!

5. Ακόμα κι αν είμαι το «μεγάλο» αφεντικό και η ιδιότητα που αναγράφεται στο ταμπελάκι έξω από την πόρτα μου υπονοεί ότι όλοι οι υπάλληλοι αναφέρονται σε μένα, εγώ με τη σειρά μου αναφέρομαι στη babysitter ή στη δασκάλα του παιδικού σταθμού. Εάν δεν είανι ευχαριστημένες εκείνες, δεν είμαι ούτε εγώ.

6. Μερικές φορές, όταν φτάνει η Δευτέρα και ξεκινάω για τη δουλειά νιώθω ανακούφιση. Ελπίζω ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είμαι πολύ κακή μητέρα αλλά κάπου κάπου προτιμώ να είμαι μερικές ώρες μαζί με ενήλικες παρά να ακούω τα ίδια παιδικά τραγουδάκια που άκουγα όλο το Σαββατοκύριακο.

7. Είμαι τόσο κουρασμένη που το πρωί έβαλα κρέμα για τα συγκάματα στην οδοντόβουρτσά μου για να πλύνω τα δόντια μου. Επιπλέον, τις περισσότερες φορές ξεχνάω πού έχω βάλει τα κλειδιά μου και αν με ρωτήσεις πότε έχω γενέθλια θα μου πάρει ώρες να απαντήσω. Ελπίζω, να μην θεωρείς ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά μου να ολοκληρώσω αυτό το projectπου μου έχει ανατεθεί.

8. Αν και νιώθω ότι έχω εξελιχθεί σχεδόν σε σούπερ ήρωα για να μπορώ να φέρνω βόλτα το σπίτι, το παιδί ΚΑΙ τη δουλειά, μου φαίνεται ότι αυτό είναι απείρως πιο εύκολο από αυτό που κάνουν όσες μαμάδες ασχολούνται αποκλειστικά με τα παιδιά τους και αναλαμβάνουν να φτιάξουν 150 γλυκάκια για τη σχολική γιορτή.

9. Συχνά νιώθω ενοχές που φεύγω τόσες ώρες μακριά από τα παιδιά μου. Μπορεί και κάθε μέρα… Σ’ αυτές τις περιπτώσεις αναρωτιέμαι «υπάρχει περίπτωση να μην ξέρουν πόσο πολύ τα αγαπώ;» Όσο η απάντηση είναι «όχι» ξέρω ότι είμαι καλή μαμά.

10. Ξέρω ότι όλα αυτά είναι προσωρινά. Κι όσο κι αν με παρηγορεί η σκέψη ότι κάποια στιγμή, αρκετά σύντομα, δεν θα με παίρνουν τηλέφωνο εκατό φορές από το σπίτι για να στείλω ένα φιλί στ οπονεμένο γονατάκι ή θα μπορώ να κάνω τις δουλειές του σπιτιού χρησιμοποιώντας και τα δύο χέρια και θα πίνω τον καφέ μου χωρίς κανείς να με ενοχλεί χοροπηδώντας δίπλα μου στον καναπέ, την ίδια στιγμή ξέρω ότι αυτές οι στιγμές που ζω τώρα θα μου λείψουν τόσο πολύ που νιώθω ένα τσίμπημα στην καρδιά…