Print this page

Μερικά ψέματα που είναι ΟΚ να λέμε στα παιδιά!

Όχι ότι το εγκρίνουμε, αλλά...
Το ψέμα δεν είναι καλό πράγμα, κι αυτό είναι κάτι που φροντίζουμε να μαθαίνουμε στα παιδιά μας ήδη από πολύ μικρή ηλικία Την ίδια στιγμή όμως είναι σίγουρο ότι όλοι οι γονείς έχουμε κατά καιρούς πει τα ψεματάκια μας! Και μολονότι κανείς δεν υποστηρίζει ότι είναι σωστό να μην είμαστε πάντα απόλυτα ειλικρινείς με τα παιδιά μας, υπάρχουν κάποιες περιστάσεις που ένα μικρό ψέμα δεν είναι και τόσο κατακριτέο, όπως όταν:

Κάνουν ερωτήσεις για θέματα που δεν «της ηλικίας τους»

«Πώς γίνονται τα παιδιά;», «Γιατί ο μπαμπάς κοιμάται στον καναπέ;», «Τι σημαίνει “αποστολή αυτοκτονίας”;» Υπάρχουν στιγμές που τα παιδιά με τις ερωτήσεις τους μας πιάνουν απροετοίμαστους ή που αναφέρονται σε θέματα τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι ακόμα συναισθηματικά ώριμα για να διαχειριστούν. Σ' αυτές τις περιπτώσεις, δεν πειράζει αν πούμε τη μισή αλήθεια ή προσπαθήσουμε να απαντήσουμε αντλώντας στοιχεία περισσότερο από τη φαντασία και λιγότερο από την πραγματικότητα.

Προσπαθείτε να τους διδάξετε τους κανόνες σωστής συμπεριφοράς

Ναι, το πουλόβερ που έπλεξε η γιαγιά δεν είναι ωραίο -αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα το πούμε αυτό μπροστά στο παιδί! Έτσι, ακόμα κι αν το ίδιο το παιδί δηλώσει το «σιχαίνεται», το σωστό είναι να μην συμφωνήσουμε μαζί του (παρόλο που συμφωνούμε) αλλά να του εξηγήσουμε πως όταν κάποιος μάς προσφέρει κάτι που έφτιαξε με κόπο και αγάπη, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πούμε κάτι καλό, ακόμα κι αν δεν μας αρέσει.

Οι ζωγραφιές τους απέχουν μακράν από τα έργα Τέχνης που θα άξιζε να μπουν σε ένα μουσείο!

Οκ, μπορεί στη ζωγραφιά της οικογένειας να μοιάζετε όλοι περισσότερο με αποδομημένα θαλάσσια είδη παρά με τον εαυτό σας, όμως το να πείτε οτιδήποτε άλλο εκτός από «τι όμορφη ζωγραφιά» θα μπορούσε να πλήξει τη δημιουργικότητα του παιδιού!

Κάνει ερωτήσεις για τον Άγιο Βασίλη, τις νεράιδες κ.λπ.

Ξέρετε ότι η διατήρηση της παιδικής αθωότητας εξαρτάται κι από το να μπορείς να πιστέυεις για λίγο ακόμα σε παραμύθια! Ας μην τους το χαλάσουμε!

Σας τσακώνουν να απολαμβάνετε κάποια «απαγορευμένη» λιχουδιά

Έχει μαλλιάσει η γλώσσα σας να λέτε πόσο κακό κάνουν τα γλυκά και το πιτσιρίκι σας μόλις σας «συνέλαβε» να είστε μπουκωμένη με σοκολατάκια; Φυσικά και μπορείτε να το αρνηθείτε και απλώς να πείτε ότι μασουλάγατε μπαστουνάκια λαχανικών!

Έχετε ανάγκη από λίγη ησυχία

Σε' αυτές τις περιπτώσεις, ναι, δικαιούστε να πείτε ότι ξεχάσατε να πάρετε μπαταρίες για εκείνο το αυτοκινητάκι που γυρίζει γύρω γύρω αναβοσβήνοντας τα φώτα ενώ από τα ηχεία του ακούγονται εκνευριστικά παιδικά τραγουδάκια στη διαπασών!