Print this page

Καθαρίζοντας το γραφείο του παιδιού: Τι να κρατήσετε, τι να πετάξετε

Το τέλος κάθε σχολικής χρονιάς είναι μια ιδανική αφορμή για ένα καλό ξεκαθάρισμα. Εξάλλου, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το παιδί σας θα χρειαστεί ελεύθερο χώρο στο δωμάτιο και το γραφείο του για να τακτοποιήσει τα καινούρια βιβλία, τετράδια και αντικείμενα που θα έχει για τη μελέτη του. Μήπως όμως είναι κρίμα να καταλήξουν όλα αυτά στον κάδο των αχρήστων ή, έστω, στην ανακύκλωση; Μελετήστε προσεκτικά τον οδηγό που σας προτείνουμε σχετικά με το τι πρέπει να ξεφορτωθείτε και τι να κρατήσετε για να είστε σίγουροι ότι κάνετε την καλύτερη δυνατή δουλειά:

Τι να πετάξετε

Φυλλάδια εργασιών

Εάν πρόκειται για φωτοτυπίες, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τα κρατήσετε (ακόμα κι αν το παιδί σας πήρε Α με πολλά θαυμαστικά). Εάν το παιδί σας είναι στις πρώτες τάξεις του δημοτικού και αρχίσετε να κρατάτε τέτοια πράγματα από τώρα, να είστε σίγουροι ότι μέχρι την έκτη δεν θα έχετε αρκετό αποθηκευτικό χώρο σε ολόκληρο το σπίτι σας.

Παλιά σχολικά είδη (που δεν είναι σε εξαιρετική κατάσταση)

Το πιο πιθανό είναι ότι το παιδί σας θα χρειαστεί ένα καινούριο σετ πλαστελίνες ή μαρκαδόρους στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς, οπότε εάν αυτά που έχετε δεν είναι σε καλή κατάσταση, δεν υπάρχει λόγος να τα κρατήσετε. Βέβαια, θα ήταν σπατάλη να τα πετάξετε, οπότε απλά δώστε τα στα παιδιά σας για να ζωγραφίζουν και να κάνουν κατασκευές το καλοκαίρι.

Κατασκευές χωρίς ιδιαίτερη συναισθηματική αξία

Σίγουρα, το παιδί σας κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να φτιάξει εκείνο το χάρτινο παπάκι το Πάσχα ή για να γράψει την κάρτα για την Ημέρα της Γης στο νηπιαγωγείο, όμως δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύετε ότι μπορείτε να κρατήσετε κάθε εργασία που θα κάνει από τον παιδικό σταθμό μέχρι τα τελευταία χρόνια του δημοτικού. Κρατήστε μερικές που θα επιλέξετε και ξεφορτωθείτε τις υπόλοιπες -για να μη νιώθετε τύψεις, μπορείτε να τις βγάλετε προηγουμένως φωτογραφία, ώστε να υπάρχουν κατά κάποιο τρόπο στο αρχείο με τις αναμνήσεις σας.

Ενημερώσεις από τη σχολική χρονιά που πέρασε

Όλα εκείνα τα χαρτιά που σας ενημέρωναν για τη σχολική εκδρομή ή για τα ρούχα που θα έπρεπε να φοράει το παιδί στη χριστουγεννιάτικη γιορτή... ειλικρινά, δεν τα έχετε πετάξει ακόμα; Θα αποκτήσετε ένα ολοκαίνουριο πλήρες σετ από τέτοια την επόμενη σχολική χρονιά!


Τι να κρατήσετε

Μερικές επιλεγμένες κατασκευές

Κρατήστε μερικές από τις πιο πετυχημένες κατασκευές του παιδιού σας -ή τις πιο αγαπημένες σας- ως ενθύμιο αυτής της σχολικής χρονιάς και αρχειοθετήστε τις σε έναν φάκελο.

Τεστ τριμήνου και καρτέλες βαθμολογίας

Αποτελούν μια ένδειξης της πορείας του παιδιού (σίγουρα, όχι τη μοναδική) και είναι καλό να τα κρατάτε για να του δίνετε ένα κίνητρο να ξεπερνά κάθε φορά τον εαυτό του.

Ένα-δυο τετράδια

Μετά από αρκετά χρόνια, θα έχει πλάκα να κάθεστε μαζί με το παιδί και να χαζεύετε τα γραπτά του από όταν ήταν πολύ πιο μικρό, να χαζεύετε το γραφικό χαρακτήρα του ή τι έγραφε τότε στο μάθημα της γραπτής έκθεσης. Εξάλλου, πώς μπορείτε να πετάξετε την έκθεση με θέμα «η μαμά μου»;


Εργασίες με προσωπικό ενδιαφέρον

Πολλοί δάσκαλοι ζητούν από τα παιδιά να γράψουν σημειώματα για να τα διαβάσουν στο μέλλον ή να στείλουν γράμμα σε κάποιον συμμαθητή τους. Εάν έχετε κάποιες τέτοιες εργασίες ,να τις φυλάξετε οπωσδήποτε. Κάποτε θα τα διαβάζετε και θα γελάτε (ή θα κλαίτε από συγκίνηση).