Print this page

Πώς να δυναμώσετε τη σχέση με το σύντροφό σας (μετά τα παιδιά)

Θέλει προσπάθεια, αλλά αξίζει τον κόπο!
Είναι γεγονός ότι ο ερχομός των παιδιών βάζει συχνά σε δοκιμασία τη σχέση ανάμεσα στο ζευγάρι. Καθώς μαθαίνουμε να τοποθετούμε εκείνα στο κέντρο του κόσμου μας, ο σύντροφός μας μπορεί εύκολα να βγει από τη λίστα με τις προτεραιότητές μας, εκτός κι αν προσπαθήσουμε να «ανακαλύψουμε» ξανά ο ένας τον άλλον. Να μερικές ιδέες για να το καταφέρουμε:

«Αγνοείστε» μερικές φορές τα παιδιά

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να νιώθουν πόσο πολύ τα αγαπάμε και τα προσέχουμε, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει ανά πάσα στιγμή να παρατάμε ό,τι κάνουμε για να ασχοληθούμε μαζί τους. Κάποιες φορές, το να «αγνοήοσυμε» την απαίτησή τους να τραβήξουν την προσοχή μας μπορεί να τα ενθαρρύνει να μάθουν να διασκεδάζουν μόνα τους. Στο μεταξύ, αυτό δίνει και σε εμάς το χρόνο να απολαύσουμε λίγο χρόνο καθημερινά με το σύντροφό μας, να καθίσουμε στο τραπέζι του φαγητού λίγο περισσότερο για να πούμε τα νέα της ημέρας. Αυτές οι λίγες στιγμές που μοιραζόμαστε είναι σημαντικές για τη συζυγική σχέση αλλά και για να δώσουν στα παιδιά το μήνυμα ότι η μαμά και ο μπαμπάς θέλουν να περνούν χρόνο οι δυο τους, χωρίς να πρέπει να ασχολούνται μαζί τους συνέχεια.

Βρείτε χρόνο για τους δυο σας

Μια φορά την εβδομάδα, το μήνα ή όσο συχνά μπορείτε, βρείτε κάποιον να κρατάει τα παιδιά και βγείτε οι δυο σας για ένα φαγητό ή ποτό. Όσο «αγγαρεία» κι αν σας φαίνεται να φορέσετε κάτι όμορφο, να φτιάξετε τα μαλλιά σας και να πάτε κάπου με τον άνθρωπο που έτσι κι αλλιώς βλέπετε κάθε μέρα στο σπίτι, να είστε σίγουροι ότι δεν θα το μετανιώσετε. Θα νιώσετε σαν να είστε ξανά 25 χρονών και βγαίνετε ραντεβού, κάτι που θα κάνει πολύ καλό στη σχέση σας. Α, και αποφύγετε να μιλάτε συνέχεια για τα παιδιά. Σίγουρα υπήρχαν πολλά θέματα που συζητούσατε πριν τα αποκτήσετε -δεν μπορεί να μην βρείτε κάτι άλλο να πείτε!

Φερθείτε με ευγένεια ο ένας στον άλλον

Η ζωή με τα παιδιά μπορεί να ερεθίσει το νευρικό μας σύστημα... Κάθε στιγμή κάποιον ζητάει κάτι, τα επίπεδα του θορύβου μέσα στο σπίτι ανεβαίνουν δραματικά, ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, το στρες κορυφώνεται... Κι επειδή κάπου πρέπει να βγάλουμε κι εμείς τα νεύρα μας, ο σύντροφός μας γίνεται συνήθως ο πιο εύκολος στόχος. Έτσι, πολλά ζευγάρια καταλήγουν να είναι μονίμως σε διάθεση να ξεκινήσουν καυγά. Κι όμως, όπως έχει αποδειχτεί από σχετικές επιστημονικές έρευνες, το μυστικό των σχέσεων που παραμένουν ευτυχισμένες για πολλά χρόνια είναι η ευγένεια και η καλοσύνη! Αντί να επισημαίνετε τα λάθη και τις ανεπάρκειες, δώστε βάρος σε όσα μοιράζεστε από κοινού κι αντί να εστιάζετε σε όσα δεν κάνει για να σας βοηθήσει, επιβραβεύστε τις προσπάθειές του να συμμετέχει ενεργά στη φροντίδα των παιδιών.

Διατηρήστε τον αυθορμητισμό σας

Τα παιδιά είναι οι «δολοφόνοι» του αυθορμητισμού! Όταν είσαι γονιός δεν μπορείς να βάλεις δυο ρούχα σε ένα σάκο και να φύγεις για ένα σύντομο ταξίδι στα ξαφνικά, ούτε καν να πάρεις την τσάντα σου και να βγεις μια βόλτα απλά επειδή βαρέθηκες μέσα στο σπίτι. Όμως ο αυθορμητισμός είναι από τα πλέον απαραίτητα στοιχεία σε μια σχέση. Προσπαθήστε να τον διατηρήσετε με μικρές σποραδικές ευκαιρίες, όπως να πάρετε ξαφνικά την απόφαση να αφήσετε τα παιδιά στο σπίτι της γιαγιάς για δυο ώρες για να πάτε σινεμά ή να πάρετε κι οι δύο μια μέρα άδεια από τη δουλειά για να περάσετε ένα πρωινό μαζί -τα παιδιά εννοείται ότι θα πάνε κανονικά στο σχολείο ή τον παιδικό σταθμό.

Βρείτε ξανά τον ερωτισμό σας

Για πολλές μαμάδες, το σεξ είναι απλώς άλλη μία δουλειά που πρέπει να κάνουν. Κι αυτό είναι λογικό... Όταν περνάς όλη την ημέρα προσπαθώντας να προλάβεις όλα όσα περνούν καθημερινά από τα χέρια σου, πώς είναι δυνατόν το βράδυ να νιώθεις χαλαρή και ερωτική; Το μόνο που θέλεις είναι να πέσεις για ύπνο, προκειμένου να ξεκουραστείς για να μπορέσεις να τα κάνεις όλα από την αρχή την επομένη. Φροντίστε να θυμάστε ότι το σεξ δεν είναι δουλειά και ότι αν προσπαθήσετε να μπείτε σε ερωτική διάθεση, θα αποζημιωθείτε με πολλούς τρόπους: μεγαλύτερη αμεσότητα στη σχέση, λιγότερο στρες, ακόμα και καλύτερος ύπνος.