Print this page

Ο πιο απλός τρόπος για να μειώσετε το χρόνο που περνάτε κοιτώντας το τηλέφωνο ή το tablet σας

Πραγματικά ευφυές!



Συχνά προβληματιζόμαστε για το χρόνο που περνάνε τα παιδιά μας μπροστά στα smartphone και τα tablet, πολύ σπάνια όμως αναρωτιόμαστε πόση ώρα ασχολούμαστε εμείς οι ίδιοι με τις ψηφιακές συσκευές μας. Κι όμως, πολλές έρευνες έχουν δείξει ότι η πολύωρη ενασχόληση μπροστά σε οθόνες έχει δυσάρεστες συνέπειες και τους ενήλικες. Ιδιαίτερα για τους γονείς, έχεις διαπιστωθεί ότι τα κινητά και οι υπολογιστές κάνουν τα παιδιά τους να νιώθουν παραμελημένα, καθώς πάνω από 50% των παιδιών πιστεύει ότι η μαμά και ο μπαμπάς ασχολούνται υπερβολικά πολλές ώρες με τα κινητά τους τηλέφωνα, ενώ τα μωρά που οι γονείς τους αφιερώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους σε ηλεκτρονικές συσκευές έχουν υψηλότερο ρίσκο να παρουσιάσουν προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Αλλά και για τη σχέση του ζευγαριού, η αίσθηση ότι ο ένας από τους δύο δίνει μεγάλη σημασία στο να τσεκάρει συνεχώς τα μηνύματα και τα social media οδηγεί, σύμφωνα με σχετικές έρευνες, σε χαμηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από το σύντροφό του και αυξημένες πιθανότητες ακόμα και για κατάθλιψη!

Πώς γίνεται όμως να αλλάξουμε συνήθειες; Ακόμα κι αν σας φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο, ή ακόμα και απίθανο, το τηλέφωνό σας έχει ήδη ενσωματωμένες τις ιδιότητες που απαιτούνται για να κόψετε τη συνήθεια να το ελέγχετε κάθε τόσο! Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να αλλάξετε τις ρυθμίσεις της οθόνης και από έγχρωμη να επιλέξετε να είναι ασπρόμαυρη! Υπάρχει λόγος που οι ειδοποιήσεις και τα εισερχόμενα μηνύματα έχουν έντονο χρώμα, όπως κόκκινο! Είναι επειδή αυτά τα χρώματα προκαλούν μια αίσθηση κινητοποίησης στον εγκέφαλο κι έτσι είναι πιο δύσκολο να αντισταθούμε στο να κοιτάξουμε στην οθόνη. Αντιθέτως, εάν επιλέξουμε την ασπρόμαυρη οθόνη, θα είναι λιγότερο ευχάριστο να χαζεύουμε με τις ώρες στο Facebook και θα περιοριστούμε στις απολύτως απαραίτητες λειτουργίες του κινητού. Έτσι, θα ασχολούμαστε λιγότερο με το κινητό μας και περισσότερο με ό,τι έχει πραγματικά σημασία: την οικογένειά μας! Και μην ανησυχείτε, αυτή η μετατροπή στις ρυθμίσεις δεν πρόκειται να επηρεάσει σε τίποτα τη λειτουργία του κινητού-απλά θα το κάνει λιγότερο ελκυστικό. Θα είναι σαν να επιστρέφουμε ξανά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση!