Print this page

7 απλοί τρόποι να περάσετε «ποιοτικό χρόνο» με το παιδί

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι να περνάμε χρόνο με το παιδί και μάλιστα «ποιοτικό» -ακόμα κι αν οι περισσότεροι προσπαθούμε ακόμα να καταλάβουμε τι ακριβώς είναι αυτό. Όμως τις πιο πολλές μέρες δυσκολευόμαστε να φτάσουμε μέχρι το βράδυ χωρίς να χάσουμε το μυαλό και την ψυχραιμία μας -πόσω μάλλον να απολαύσουμε την πιο σημαντική από τις σχέσεις της ζωής μας, αυτή με τα παιδιά μας.

Η καλλιέργεια αυτής της σχέσης είναι αληθινά σημαντική. Μέσα από την αλληλεπίδραση μαζί μας τα παιδιά θα μάθουν τι έχει αξία στη ζωή και θα νιώσουν αγάπη και ασφάλεια. Από την άλλη, εμείς οι γονείς έχουμε μάθει να βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη όταν πρόκειται για τα παιδιά μας. Όπως όμως εξηγούν οι ειδικοί, σ' αυτόν τον ποιοτικό χρόνο που περνάμε με τα παιδιά δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ιδιαίτερα σύνθετο ή εξεζητημένο. Ακόμα και οι απλές καθημερινές στιγμές που μοιραζόμαστε αρκούν, αν το κάνουμε σωστά. Για παράδειγμα:

Δώστε αξία στις στιγμές που συναντιόσαστε

Κάθε φορά που χαιρετάτε ή καλωσορίζετε το παιδί σας -είτε πρόκειται για την ώρα που φεύγετε για τη δουλειά είτε όταν επιστρέφει από το σχολείο- χαμηλώστε ώστε το πρόσωπό σας να βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο με το δικό του, κοιτάξτε το στα μάτια και πείτε του πόσο χαίρεστε που το βλέπετε ή πόσο σας έλειψε. Δεν θα σας πάρει πάνω από λίγα λεπτά κι όμως θα κάνει το παιδί να νιώσει πόσο πολύ το αγαπάτε.

Αξιοποιήστε το χρόνο που περνάτε στο αυτοκίνητο

Όλοι οι γονείς παραπονιόμαστε ότι έχουμε καταντήσει... σοφέρ των παιδιών μας, αφού αναγκαζόμαστε να τα μεταφέρουμε από τη μία εξωσχολική δραστηριότητα στην άλλη. Όμως αυτός ο χρόνος που περνάμε μαζί τους σε ένα τόσο περιορισμένο χρόνο μπορεί να είναι πολύ χρήσιμος για τη σχέση μας μαζί τους. Ακούστε τα τραγούδια που αρέσουν και στους δυο σας, βρείτε την ευκαιρία να το ρωτήσετε αν συνέβη κάτι το ιδιαίτερο στην ημέρα του ή παίξτε ένα παιχνίδι.

Κάντε τις δουλειές του σπιτιού ομαδικά

Εάν ζητήσετε από τα παιδιά να σας βοηθήσουν να διπλώσετε τα ασιδέρωτα ή να τακτοποιήσετε το σαλόνι, όχι μόνο θα έχετε έξτρα χέρια για να κάνετε τις δουλειές πιο γρήγορα, αλλά και θα τους μεταδώσετε το αίσθημα της ομαδικότητας και θα τα κάνετε να νιώσουν ότι έχουν ρόλο και θέση στην οικογένεια.

Απαγορεύστε τα κινητά και τα τάμπλετ στο τραπέζι

Όταν κάθεστε να φάτε ενώ ταυτόχρονα τσεκάρετε τα email ή χαζεύετε στο Facebook, κάνετε τα παιδιά σας να νιώθουν ότι η προσοχή σας δεν είναι δεδομένη κι ότι πρέπει να σας «διεκδικήσουν» από κάτι άλλο που μπορεί και να είναι πιο σημαντικό για εσάς. Φροντίστε να κάνετε την ώρα του φαγητού μια αυστηρά οικογενειακή υπόθεση στην οποία τα παιδιά θα μπορούν να απολαμβάνουν την προσοχή σας χωρίς περισπασμούς, ώστε να αισθανθούν ότι για εσάς εκείνα είναι η πρώτη προτεραιότητά σας.

Δείτε μαζί μια αγαπημένη τους ταινία ή ένα πρόγραμμα στην τηλεόραση

Μπορεί να σας φαίνεται εξαιρετικά βαρετό να δείτε κινούμενα σχέδια και να έχετε δεκάδες πιο ενδιαφέροντα και σημαντικά πράγματα να κάνετε την ίδια ώρα, όμως τα παιδιά λατρεύουν να βλέπουν τους γονείς τους να μπαίνουν πού και πού στο δικό τους κόσμο και να συμμετέχουν στα δικά τους ενδιαφέροντα. Απλά καθίστε μαζί τους, κάντε τους ερωτήσεις και κάντε τα να νιώσουν ότι οι επιλογές τους σας ενδιαφέρουν.

Ξαπλώστε δίπλα τους για δέκα λεπτά πριν κοιμηθούν

Η ώρα πριν τον ύπνο, όταν τα παιδιά χαλαρώνουν, είναι η ιδανική για να τα κάνετε να σας ανοιχτούν και να σας μιλήσουν για ό,τι τα απασχολεί. Καθιερώστε τη συνήθεια να κάθεστε κοντά τους για λίγα λεπτά κάθε βράδυ, να διαβάζετε ένα παραμύθι ή απλά να μιλάτε για τη μέρα που πέρασε.

Αφήστε τους ένα γλυκό σημείωμα

Ακόμα κι όταν δεν είστε κοντά τους, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά ότι τα σκέφτεστε. Βάλτε ένα μικρό σημείωμα με ένα «σ' αγαπώ» ή ένα χαμογελαστό σκίτσο μέσα στο δοχείο με το κολατσιό τους και για μια στιγμή θα νιώσουν όπως όταν τα κρατάτε στην αγκαλιά σας.