Print this page

10 πράγματα που δεν γνωρίζαμε πριν κάνουμε παιδί

Όσο ζει κανείς μαθαίνει!

Ακόμα και τα προφανή αλλάζουν νόημα όταν γίνεσαι γονιός. Γιατί, μέχρι πρόσφατα, δεν είχαμε καν ιδέα για πράγματα όπως....

Πόσο πολύτιμος είναι ο ύπνος

Θυμάστε που όλοι σας έλεγαν να απολαύσετε όσο περισσότερο ύπνο μπορούσατε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Είναι επειδή γνώριζαν πόση κούραση, έλλειψη ύπνου και εξάντληση συνοδεύει τη μητρότητα. Και τώρα που το να κοιμηθείτε τρεις ώρες σερί είναι λόγος να κάνετε πάρτι, το γνωρίζετε κι εσείς.

Τι σημαίνει «ελεύθερος χρόνος»

Αχ, εκείνα τα απογεύματα που καθόμασταν ξαπλωμένες στον καναπέ και κοιτάζαμε το ταβάνι, χωρίς να κάνουμε απολύτως τίποτα και έτσι, κάπως, πώς να το πούμε... βαριόμασταν! Ε, λοιπόν, αυτό απλά δεν πρόκειται να ξανασυμβεί τα επόμενα χρόνια!

Πόσο γρήγορα μπορούμε να φάμε ένα ολόκληρο γεύμα

Τα μωρά είναι σαν να έχουν μια έκτη αίσθηση που τα ειδοποιεί ακριβώς πότε η μαμά τους βάζει κάτι στο στόμα της και αρχίζει να μασάει. Κι επειδή, προφανώς, δεν τους αρέσει η μαμά τους να τρώει, αυτή ακριβώς τη στιγμή αρχίζουν να κλαίνε. Ευτυχώς, το ένστικτο της επιβίωσης μάς βοηθάει να εξελίξουμε τις δεξιότητές μας και να καταφέρνουμε να ολοκληρώνουμε ένα κανονικό γεύμα σε τρεις μπουκιές.

Πώς ένα τόσο δα ανθρωπάκι μπορεί να κάνει ολόκληρο το σπίτι άνω κάτω

Εάν είστε από τις γυναίκες που είχατε μανία με την τάξη στο σπίτι, ήρθε η ώρα να το ξεχάσετε. Μόλις το παιδί αρχίσει να περπατάει (ή ακόμα και να μπουσουλάει) ξεχάστε τα τακτοποιημένα συρτάρια και τα πεντακάθαρα πατώματα και προετοιμαστείτε να πέφτετε πάνω σε λούτρινα κουκλάκια, πιπίλες και παπουτσάκια νούμερο 19 οπουδήποτε μέσα στο σπίτι. Απλά, συνηθίστε το!

Πόσο δύσκολοι είναι οι πρώτοι μήνες

Όποιος μπορεί να επιβιώσει χωρίς σοβαρές συνέπειες τους πρώτους μήνες με ένα μωρό στο σπίτι, είναι ικανός να αντιμετωπίσει τα πάντα σ' αυτή τη ζωή. Απλά φροντίστε να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι όλα αυτά είναι μια φάση που θα περάσει και όλα θα γίνουν πιο εύκολα.

Διαθέτουμε δυνάμεις που δεν ξέραμε ότι είχαμε

Εάν κάποτε σαν έλεγαν ότι θα μπορούσατε να ζήσετε για μήνες με τρεις-τέσσερις (όχι συνεχόμενου) ύπνου την ημέρα, δεν θα το πιστεύατε με τίποτα. Με κάποιο τρόπο όμως όλες οι μαμάδες ανακαλύπτουν μέσα στους υπερ-δυνάμεις που τους επιτρέπουν όχι μόνο να καταφέρνουν να φροντίσουν το μωρό τους παρόλη την ταλαιπωρία αλλά και να βρίσκουν πολλή έξτρα ενέργεια για να βρουν δεκάδες τρόπους να του εκδηλώσουν την αγάπη τους. Τίποτα δεν μπορεί να μας κάνει πιο δυνατές από αυτή την αγάπη.

Πόσες διαφορετικές αποχρώσεις μπορεί να έχει το... περιεχόμενο μιας πάνας

Και πόσο ενδιαφέρον δείχνετε για το περιεχόμενο αυτό, σε σημείο να αναλύετε την απόχρωση, την υφή και τη σύσταση σε τηλεφωνήματα με τη μαμά σας. Μη φρικάρετε.. σχεδόν όλα είναι απολύτως φυσιολογικά.

Αυτά που (πραγματικά) χρειάζεστε για το μωρό είναι ελάχιστα

Σε σύγκριση τουλάχιστον με αυτά που ήδη έχετε αγοράσει. Ρίξτε μια ματιά σε όλα τα μωρουδίστικα πράγματα που έχουν κατακλύσει τους πάγκους, το πάτωμα, τα ντουλάπια, το μπάνιο σας... Βοηθητικά και χαριτωμένα, ναι. Απαραίτητα, όχι! Το μόνο που χρειάζονται τα μωρά είναι κάτι για να φάνε (δηλαδή, ούτε καν μπιμπερό εάν θηλάζετε) κι ένα ασφαλές μέρος για να κοιμηθούν. Τα υπόλοιπα είναι εκεί απλά για να σας υπενθυμίζουν ότι πια δεν μπορείτε να έχετε ούτε προσωπικό χώρο (πόσο μάλλον χρόνο).

Οι δικοί σας άνθρωποι είναι πολύτιμοι

Είτε είστε εργαζόμενη μητέρα είτε περνάτε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας σας στο σπίτι με το μωρό, είναι γεγονός ότι χρειάζεστε βοήθεια. Από τις γιαγιάδες μέχρι τη γειτόνισσα κι από μια έμπιστη baby-sitter μέχρι την κολλητή σας -και φυσικά το σύντροφό σας- όποιος είναι διατεθειμένος να βοηθήσει είναι καλοδεχούμενος!

Η αγάπη μεγαλώνει

Θυμάστε εκείνο το υπέροχο συναίσθημα που νιώθατε για το μωρό που μεγάλωνε μέσα σας τους μήνες της εγκυμοσύνης; Πολλαπλασιάστε το επί χίλια κι έχετε μια εικόνα τους πώς αισθάνεστε κάθε φορά που το κρατάτε στην αγκαλιά σας, που το χαζεύετε να κοιμάται, που το νανουρίζετε, πού είστε σίγουρη ότι μόλις σας έσκασε το πρώτο του χαμόγελο. Τόση πολλή αγάπη που νομίζετε ότι θα... σκάσετε. Κι όμως, έχετε κι άλλη να δώσετε -όπως θα διαπιστώσετε εάν αργά ή γρήγορα αποφασίσετε να χαρίσετε ένα αδερφάκι στο μωρό σας!