Print this page

Πώς να γνωρίσετε στα παιδιά σας το νέο σας σύντροφο

Ποιος είναι ο κατάλληλος χρόνος και τρόπος για να συναντηθούν οι πιο σημαντικοί άνθρωποι της ζωής σας;
Ένα θέμα που απασχολεί σχεδόν κάθε μαμά που για οποιοδήποτε λόγο δεν συμβιώνει πια με τον πατέρα των παιδιών της είναι πώς θα μπορέσει να συνδυάσει την ανατροφή τους με την προσωπική ζωή της. Ιδιαίτερα όταν ένας καινούριος σύντροφος μπει στο προσκήνιο, συχνά νιώθει «διχασμένη» ανάμεσα στη σχέση της μαζί του και στη σχέση της με τα παιδιά της -μέχρι να πάρει την απόφαση να ενώσει αυτούς τους δύο «κόσμους» και να τους φέρει σε επαφή. Αν και δεν υπάρχει «σωστός» τρόπος να το κάνει αυτό κανείς, σίγουρα είναι σημαντικό να δώσει προσοχή σε κάποια σημεία, όπως:

Μην βιαστείτε

Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να γνωρίσετε στα παιδιά σας το σύντροφό σας εάν δεν έχει περάσει αρκετός χρόνος ώστε να είστε σίγουρη ότι αυτή η σχέση δεν είναι κάτι προσωρινό ή εφήμερο. Πριν το επιχειρήσετε, συζητήστε μαζί του, μιλήστε ανοιχτά για το πώς νιώθετε για το θέμα και βρείτε από κοινού έναν τρόπο για να κάνετε την προσέγγιση όσο πιο ομαλά γίνεται.

Παρουσιάστε τον σαν ένα φίλο

Ιδιαίτερα εάν τα παιδιά είναι ακόμη μικρά, πείτε τους ότι θέλετε απλά να τους γνωρίσετε έναν καινούριο φίλο. Δεν χρειάζεται να αναλύσετε μαζί τους την προσωπική ζωή σας -κάτι που άλλωστε δεν τα αφορά σ' αυτή την ηλικία. Επιπλέον, τα παιδιά συνήθως αντιδρούν πολύ καλά όταν γνωρίζουν φίλους ή συναδέλφους των γονιών τους, οπότε είναι σκόπιμο να τον παρουσιάσετε σαν κάτι τέτοιο και αργότερα, όταν θα τον έχουν γνωρίσει καλύτερα, μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι είναι κάτι παραπάνω από φίλος.

Μιλήστε για τη σχέση σας στα μεγαλύτερα παιδιά

Παρόλο που όπως είπαμε δεν έχετε λόγους να ανακατεύετε τα μικρά παιδιά στα προσωπικά σας, από μια ηλικία και μετά θα πρέπει να είστε πιο ειλικρινείς, ώστε κι εκείνα να μη νιώσουν ότι προσπαθείτε να τα κοροϊδέψετε. Μιλήστε τους για τα συναισθήματά σας για τον συγκεκριμένο άνθρωπο και καθησυχάστε τα εάν έχουν οποιοδήποτε φόβο ή ανασφάλεια για το γεγονός ότι βγαίνετε μαζί του.

Συναντηθείτε σε «ουδέτερο» μέρος

Μην κανονίσετε να έρθει ο σύντροφός σας στο σπίτι όπου ζείτε με τα παιδιά σας. Είναι προτιμότερο να βρείτε ένα μέρος με χαλαρή και διασκεδαστική ατμόσφαιρα, όπως ένα εστιατόριο ή ένας παιδότοπος ή ένας αγώνας ποδοσφαίρου, γενικά ένα μέρος όπου γνωρίζετε ότι τα παιδιά σας περνούν καλά. Εκεί θα μπορείτε να παρακολουθήσετε και το πώς αλληλεπιδρά ο σύντροφός σας με τα παιδιά σας στη δική τους έδρα!

Προσέξτε τα σημάδια

Παρατηρήστε προσεκτικά τη σχέση που δημιουργείται ανάμεσα σ' εκείνον και τα παιδιά. Αν δεν τον συμπαθήσουν από την πρώτη στιγμή μην απογοητευτείτε, αλλά ακούστε και σεβαστείτε τη γνώμη τους. Εάν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος πουν δεν τον συμπάθησαν, αυτό δεν είναι αιτία να τον χωρίσετε. Εάν όμως έχουν διαπιστώσει κάτι σημαντικό, ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτείτε εάν μπορείτε να είστε μακροπρόθεσμα με τον άνθρωπο αυτό.