Print this page

Ο Γιάννης Σαρακατσάνης μιλάει στο mamamia.gr

Για την παράσταση «Οι Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο».

Οι «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» που παίζεται τη φετεινή σεζόν στο θέατρο Γκλόρια είναι από τις παιδικές παραστάσεις που έχουν κερδίσει τους μικρούς θεατές, καθώς πρόκειται για μια πολύ προσεγμένη παραγωγή που καταφέρνει να περνάει σημαντικά μηνύματα μέσα από μια ιστορία γεμάτη χιούμορ και ανατροπές που δεν σταματά να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών μέχρι το τελευταίο λεπτό. Ο δημιουργός και σκηνοθέτης της Γάννης Σαρακατσάνης μιλάει στο mamamia.gr για την παράσταση και δίνει τη δική του συμβουλή για το πώς να μεγιστοποιούμε τα οφέλη του παιδικού θεάτρου για τα παιδιά μας!

Η παράσταση, εκτός από το να ψυχαγωγεί, προσπαθεί να μεταδώσει και κάποιες γνώσεις στα παιδιά. Πιστεύετε ότι το θέατρο είναι ένα μέσο που μπορεί να λειτουργήσει και εκπαιδευτικά χωρίς όμως να γίνεται υπερβολικά «διδακτικό» και κατά συνέπεια κουραστικό για τα παιδιά;

Από το 2005 που ξεκίνησα στο θέατρο, είτε με την ομάδα AbOvo, είτε ατομικά, έχω πάντα σαν στόχο να φτιάχνω παραστάσεις που να πληρούν αυτές τις προδιαγραφές: Να λειτουργούν εκπαιδευτικά χωρίς να γίνονται διδακτικές. Αυτό το επιδιώκω και στις παραστάσεις που απευθύνονται σε ενήλικους αλλά στις παιδικές είναι πιο εύκολο. Τα παιδιά έχουν συνηθίσει να βρίσκονται σε εκπαιδευτικό περιβάλλον.και είναι πιο ανοιχτά. Όταν έρχονται λοιπόν στις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο» περιμένουν λίγο ότι θα τους κάνουμε «μάθημα» και ελπίζω πως τελικά εκπλήσσονται που βλέπουν μια παράσταση με κανονικές ιστορίες και πάρα πολύ χιούμορ.

IMG 1120

Ποια είναι κατά τη γνώμη σας η πιο σημαντική από τις εφευρέσεις που παρουσιάζονται στην παράσταση;
Η πιο σημαντική εφεύρεση που παρουσιάζουμε στην παράσταση είναι το «Γιατί», το οποίο και αποδίδουμε στον Θαλή. Το 650πΧ τα φυσικά φαινόμενα αποδίδονταν ακόμα σε θεϊκές και μεταφυσικές πράξεις. Ο Θαλής όμως αναζήτησε την αιτία τους στην ίδια τη φύση. Ξεκινώντας με το «γιατί» άρχισε να εξετάζει τα πράγματα με έναν πιο σύγχρονο τρόπο θέτοντας τα θεμέλια της επιστημονικής μεθόδου. Ελπίζουμε πως με την ιστορία του Θαλή, τα παιδιά που βλέπουν την παράσταση, θα δουν ότι για να βρούμε την αλήθεια πρέπει να πρωτίστως να αναρωτηθούμε και καμιά ερώτηση δεν είναι χαζή.
IMG 9979

Τι χρειάζεται κάποιος για να εντυπωσιάσει κάποιος τα σημερινά παιδιά (που είναι δέκτες τόσο πολλών ερεθισμάτων) και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους; 
Δεν ξέρω αν υπάρχουν κόλπα εντυπωσιασμού τα οποία μπορούν να κερδίσουν τα παιδιά. Εμείς, στη συγκεκριμένη ομάδα, θέλουμε να επικοινωνήσουμε μια αλήθεια που πιστεύουμε και αυτή είναι ότι ο κόσμος της επιστήμης είναι ένας ιδιαίτερα γοητευτικός και χρήσιμος κόσμος! Από ‘κει και πέρα χρησιμοποιούμε τα μέσα που μας παρέχει το υλικό και οι ιστορίες μας. Το μόνο που έχουμε προσθέσει είναι το χιούμορ, όχι όμως γιατί έτσι θα κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των παιδιών, αλλά γιατί έτσι μας αρέσει να φτιάχνουμε τις παραστάσεις μας.
IMG 0205

Ποια συμβουλή θα δίνατε στους γονείς ώστε να μπορούν να ξεχωρίσουν μια «καλή» θεατρική παράσταση για τα παιδιά τους;
Να βλέπουν παραστάσεις! Βλέποντας θέατρο αρχίζεις και μαθαίνεις τους δημιουργούς και την αισθητική του καθενός. Από ‘κει και πέρα πας με το παιδί σου στο θέατρο προετοιμασμένος για την παράσταση που θα δείτε και μετά τη συζητάς. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμα και αν η παράσταση είναι κακή, η συζήτηση θα την μετατρέψει σε μια θετική και εκπαιδευτική εμπειρία.