Print this page

5 στόχοι που πρέπει να βάλουν οι γονείς για τη νέα χρονιά

Τουλάχιστον, να προσπαθήσουν...

Μια χρονιά φεύγει, μια καινούρια έρχεται... Τώρα είναι η ιδανική ευκαιρία να κάνουμε έναν απολογισμό και να εντοπίσουμε εκείνα τα στοιχεία στη συμπεριφορά και τις επιλογές μας που πρέπει να αλλάξουμε για να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερα. Το σίγουρο είναι οτι όλοι εμάς οι γονείς θα έχουμε πολλά να κερδίσουμε εάν υποσχεθούμε στον εαυτό μας ότι τη νέα χρονιά θα προσπαθήσουμε να...

...Κρατάμε περισσότερο την ψυχραιμία μας

Είναι λογικό κι ανθρώπινο κάποιες φορές να πιεζόμαστε τόσο από τις υποχρεώσεις και την ένταση της καθημερινότητας με ένα ή περισσότερα παιδιά που χάνουμε την ψυχραιμία μας. Συνήθως απέναντι στα παιδιά μας και πολλές φορές και απέναντι στον εαυτό μας! Εκείνες τις στιγμές, ας προσπαθήσουμ να θυμηθουμε ότι ποτέ δεν θα φερόμασταν έτσι στα παιδιά μιας φίλης ή σε κάποιο συνάδελφο. Γιατί το κάνουμε στα παιδιά μας ή τον εαυτό μας; Ας αποφασίσουμε λοιπόν να δείχνουμε μεγαλύτερη ευγένεια, καλοσύνη και υπομονή κάθε μέρα. 

...Φροντίζουμε περισσότερο τον εαυτό μας

Οι περισσότερες μαμάδες ασχολούνται τόσο με το να φροντίζουν τους άλλους που στο τέλος ξεχνούν -ή δεν προλαβαίνουν- να ασχοληθούν με τον εαυτό τους. Κι όμως, για να μπορούμε να προσφέρουμε στους δικούς μας ανθρώπους θα πρέπει πρώτα να νιώθουμε καλά. Μάθετε να βάζετε και τις δικές σας ανάγκες στο πρόγραμμά σας και να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας. Δεν είναι κάτι εγωιστικό -είναι κάτι που χρειάζεστε προκειμένου να είστε μια καλή μαμά. 

...Περνάμε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μας

Αναλογιστείτε πόσο χρόνο περνάτε πργματικά ΜΑΖΙ με τα παιδιά σας... Όχι φωνάζοντάς τους να κάνουν τα μαθήματά τους ή να μαζέψουν το δωμάτιό τους! Αλλά ζώντας μαζί τους στιγμές που θα θυμούνται και θα χαίρονται για το πόσο όμορφη ήταν η παιδική ηλικία τους! Φέτος, λοιπόν, φροντίστε να περνάτε περισσότερες τέτοιες στιγμές. 

...Βγαίνουμε «ραντεβού»

Θυμηθείτε λίγο τη σχέση που είχατε με το σύντροφό σας πριν γίνετε γονείς. Πιθανότατα βγαίνατε συχνά έξω, πηγαίνατε σινεμά ή για φαγητό,περνούσατε ολόκληρα βράδια συζητώντας πράγματα που δεν έχουν σχέση με παιδιά ή χορεύοντας... Το γεγονός ότι αποκτήσατε παιδιά δεν σημαίνει ότι οι δικές σας ανάγκες έαψαν να υπάρχουν ή ότι η σχέση σας δεν θέλει φροντίδα. Κάντε το γάμο σας προτεραιότητα. Αυτός είναι που σας οδήγησε στην απόκτηση της όμορφης οικογένειάς σας κι αυτός που θα σας μείνει όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι για να ζήσουν τη δική τους ζωή. 

...Κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη

Η ζωή με τα παιδιά μπορεί να γίνει χαοτική, γεμάτη άγχος, πήγαιν-έλα, δραστηριότητες. Όχι όμως εάν σκεφτείτε προσεκτικά πριν από κάθε «ναι» που θα πείτε, πριν από κάθε υποχρέωση που δεχτείτε να αναλάβετε. Φέτος σταματήστε να τρέχετε από κεκτημένη ταχύτητα, πάρτε μια βαθιά ανάσα και αποφασίστε ότι η καθημερινότητά σας θα είναι πιο χαρούμενη εάν εσείς και τα παιδιά σας είστε πιο ήρεμοι κι έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή σας.