Print this page

10 tips για ένα οργανωμένο σπίτι με παιδιά

Πώς θα βάλετε τάξη στο χάος!

Ακόμα κι αν πριν γίνετε μητέρα υπήρξατε ο πιο οργανωμένος και τακτικός άνθρωπος του κόσμου, είναι σίγουρο ότι θα έχετε πλέον συνηδειτοποιήσει ότι δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί ένα σπίτι σε τάξη όταν υπάρχουν παιδιά! Μπορείτε όμως να ελαχιστοποιήσετε το χάος, εάν εφαρμόσετε αυτά τα πολύ εύχρηστα και αποτελεσματικά tips.

- Βάλτε τα παιδιά να συμμετέχουν στην οργάνωση του σπιτιού. Ζητήστε τους ανά τακτά διαστήματα να κάνουν ένα ξεκαθάρισμα στα βιβλία και τα παιχνίδια τους. Μολονότι είναι πιθανό να μη θέλουν να αποχωριστούν τίποτα, αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να συνεργαστούν εάν τους ζητήσετε να συγκεντρώσουν τα πράγματα που είναι πλέον «για μωρά».

- Συγκεντρώστε όλα τα ομοειδή πράγματα σε ένα μόνο μέρος. Για παράδειγμα, αντί να έχετε είδη γραφείου (μολύβια, γόμες κ.λπ.) και στα γραφεία των παιδιών και στον πάγκο της κουζίνας και στο κομοδίνο σας, βάλτε το όλα σε ένα συρτάρι. Σίγουρα θα διαπιστώσετε ότι διαθέτετε περισσότερα από όσα νομίζατε κι έτσι θα γλιτώσετε κι από τα έξοδα που θα κάνατε για να πάρετε κάτι που τελικά δεν σας λείπε!

- Εάν έχετε στο σπίτι εσωτερική σκάλα, βάλτε ένα κουτί στην κορυφή και ένα στο κάτω μέρος. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οτιδήποτε βρίσκεται στο κάτω πάτωμα που ανήκει στο επάνω, βάλτε το στο κουτί που βρίσκεται στο κάτω μέρος της σκάλα και το αντίστροφο. Στο τέλος της ημέρας, το μόνο που θα έχετε να κάνετε είναι να τακτοποιήσετε τα πράγματα που υπάρχουν μέσα στα κουτιά.

 -Σίγουρα λυπάστε να πετάξετε όλες τις ζωγραφιές και τις κατασκευές που έχουν κάνει τα παιδιά στο σχολείο, αλλά σύντομα θα διαπιστώσετε ότι έρχεται πολύ γρήγορα η ώρα που δεν έχετε πια πού να τα βάλετε! Κρατήστε τα σε ένα κουτί για ένα χρόνο και στο τέλος της σχολικής χρονιάς επιλέξτε τα δέκα κορυφαία που θα φυλάξετε και βάλτε τα σε ένα ντοσιέ με τη χρονολογία και την τάξη. Τις τρισδιάστες εργασίες απλά βγάλτε τις μια φωτογραφία που θα κρατήσετε και πηγαίνετέ τις στην ανακύκλωση.

 -Ξεφορτωθείτε (δηλαδή χαρίστε ή ανακυκλώστε) ένα ρούχο, ένα παιχνίδια, ένα βιβλίο κ.λπ. για κάθε καινούριο που αγοράζετε ή σας χαρίζουν. Έτσι, θα έχετε λιγότερα πράγματα να καθαρίσετε και να οργανώσετε.

- Τοποθετήστε τα ρούχα των παιδιών στα συρτάρια και τη ντουλάπα σεταρισμένα (π.χ. βάλτε τη φούστα με την ασορτί μπλούζα στην ίδια κρεμάστρα ή διπλώστε το παντελόνι της φόρμας μέσα στην μπλούζα του ίδιου σετ). Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν να βρίσκουν μόνα τους και να φοράνε τα ρούχα τους χωρίς να χρειάζεται να ασχολείστε κάθε φορά εσείς.

- «Στρώστε» το τραπέζι για το πρωινό από το βράδυ, ώστε να μη χάνετε πολύτιμο χρόνο το πρωί που είστε πιο βιαστική. Τοποθετήστε τα σερβίτσια, τα μπολ, τα φλιτζάνια κ.λπ. κι έτσι το πρωί θα έχετε μόνο να σερβίρετε οτιδήποτε είναι φαγώσιμο.

- Μαγειρέψτε ένα-δυο εξτρά φαγητά το Σαββατοκύριακο για να τα έχετε έτοιμα εκείνες τις μέρες της εβδομάδας που νιώθετε πολύ πιεσμένη.

- Ασχοληθείτε κάθε βράδυ πριν πάτε για ύπνο για δέκα με δεκαπέντε λεπτά για να κάνετε μία δουλειά κάθε φορά. Είναι χρόνος αρκετά σύντομος για να μην κουραστείτε αλλά αρκετός για να οργανώσετε, για παράδειγμα, το ντουλάπι με τα τάπερ, το συρτάρι με τις κάλτσες ή να σημειώσετε τι χρειάζεστε για να ετοιμάσετε τα γεύματα των επόμενων 2-3 ημέρων.

- Βεβαιωθείτε ότι καθετί στο σπίτι έχει τη «θέση» του, ώστε να μπορούν όλοι να ξέρουν πού θα το βρουν αλλά και πού θα το αφήσουν όταν πρέπει να συμμαζέψουν. Προμηθευτείτε όσα κουτιά, ντουλάπια και αποθηκευτικούς χώρους χρειάζεστε για να το κάνετε πράξη.