Print this page

Μήπως είστε εθισμένοι στο κινητό σας;

Κάντε το τεστ και ανακαλύψτε την απάντηση.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατη παγκόσμια μελέτη, σχεδόν τα μισά παιδιά θεωρούν ότι οι γονείς τους περνούν πάρα πολλές ώρες ασχολούμενοι με τα κινητά τους τηλέφωνα. Επιπλέον, ένα ποσοστό 32% των παιδιών δηλώνουν ότι νιώθουν «λιγότερο σημαντικά» όταν οι γονείς τους ασχολούνται με τα κινητά τους την ώρα του φαγητού, όταν συζητούν μαζί τους , βλέπουν τηλεόραση ή παίζουν στο ύπαιθρο.

Την ίδια στιγμή οι ειδικοί μελετούν το σύγχρονο φαινόμενο του εθισμού στις ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες πλέον συγκρίνονται με τα ναρκωτικά!
Για να διαπιστώσετε εάν ακι κατά πόσο και η δική σας σχέση με το κινητό σας τηλέφωνο είανι υπερβολικά στενή, μπορείτε να κάνετε το τεστ που δημιούργησε γι' αυτό το σκοπό ο Caglar Yildirim, ερευνητής σε θέματα που αφορούν την αλληλεπίδραση ανάμεσα στον άνθρωπο και τους υπολογιστές. 

Η διαδικασία είναι πολύ απλή: απλώς βαθμολογήστε πώς βλέπετε κάθε κατάσταση από αυτές που περιγράφονται σε μια κλίμακα από το 1 (διαφωνώ έντονα) έως το 7 (συμφωνώ απολύτως). Το άθροισμα των βαθμών που έχετε δώσει θα σας παρέχει μια εκτίμηση για το εάν είστε καθόλου, ελαφρώς, μέτρια ή πολύ εθισμένοι! Μερικές από τις ερωτήσεις που περιλαμβάνει το τεστ είναι οι ακόλουθες (μπορείτε να τις βρείτε όλες, κάνοντας κλικ εδώ...):

Ενοχλούμαι εάν δεν μπορώ να βρω πληροφορίες μέσω του smartphone μου όταν αναζητώ κάτι.

Με φοβίζει το να τελειώσει η μπαταρία του κινητού.

Εάν δεν έχω σήμα ή δεν μπορώ να συνδεθώ στο wi-fi θα τσεκάρω συνέχεια να δω εάν συνδέθηκε.

Εάν δεν έχω τσεκάρει το κινητό μου για ένα διάστημα, νιώθω την ανάγκη να το τσεκάρω.

Όταν δεν έχω το τηλέφωνό μου μαζί μου νιώθω άγχος γιατί δεν μπορώ να επικοινωνήσω με την οικογένεια και τους φίλους μου.

Όταν δεν έχω το τηλέφωνό μου μαζί μου αγχώνομαι γιατί φοβάμαι ότι κάποιος δικός μου θα θέλει να επικοινωνήσει μαζί μου και δεν μπορεί.

Όταν δεν έχω το τηλέφωνό μου μαζί μου νιώθω άγχος γιατί δεν μπορώ να τσεκάρω τις ενημερώσεις στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. 

Όταν δεν έχω το τηλέφωνό μου μαζί μου νιώθω άγχος γιατί δεν έχω με τι να ασχοληθώ.

Ανακαλύψτε κι εδώ έναν εύκολο τρόπο για να ασχολείστε λιγότερο με το κινητό σας τηλέφωνο...