Print this page

Να γιατί θα πρέπει οι μπαμπάδες να σηκώνονται τη νύχτα όταν κλαίει το μωρό!

Έχουμε επιστημονικά επιχειρήματα.

Το ερώτημα είναι παλιό: όταν ένα μωρό ξυπνάει τη νύχτα ποιος από τους δύο γονείς θα πρέπει να σηκωθεί για να το καθησυχάσει; Κάποια ζευγάρια ορίζουν βάρδιες (μία φορά εγώ, μία φορά εσύ), ενώ άλλα παίρνουν την απόφαση ανάλογα με το ποιος έχει να σηκωθεί πιο νωρίς το πρωί ή ποιος έχει τις περισσότερες δουλειές την επόμενη μέρα. Υπάρχουν, βέβαια, κι αυτοί που (πολύ βολικά) κάνουν ότι κοιμούνται πολύ βαθιά για να ακούσουν ότι το παιδί έχει σηκωθεί, ελπίζοντας ότι ο άλλος θα σπεύσει να λύσει το πρόβλημα!

Νέα στοιχεία όπως από έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Sleep Research, βάζουν το θέμα σε νέα βάση. Σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη ύπνου μπορεί να βλάψει την εργαζόμενη (ή λειτουργική όπως ονομάζεται αλλιώς) μνήμη στις γυναίκες, όχι όμως και στους άντρες! Συνεπώς, οι μπαμπάδες ρισκάρουν πολύ λιγότερα αναλαμβάνοντας τη βραδινή βάρδια των αναγκών των παιδιών τους, σε σχέση με τις μαμάδες.Αν και η έρευνα ήταν πολύ μικρής κλίμακας, τα αποτελέσματά της θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η γιατρός Moira Junge, από το Sleep Health Foundation στην Αυστραλία, για τις ανάγκες της έρευνας, τα άτομα που συμμετείχαν έμειναν ξάγρυπνα μια ολόκληρη νύχτα. Αντίθετα, οι γονείς συνήθως καλούνται να διακόψουν μερικές φορές τον ύπνο τους. Η ίδια προτείνει μερικές λύσεις για εκείνες τις ημέρες που καλούμαστε να αντεπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας έχοντας κοιμηθεί ελάχιστα:Το πρώτο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, χωρίς όμως να το αφήνουμε να μας καταβάλει. «Το χειρότερο που μπορεί να κάνει κάποιος είναι να εστιάσει στο πόσο κουρασμένος νιώθει». Αντίθετα, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αντιληφθεί ότι πρόκειται για κάτι προσωρινό, αλλά και να προσπαθήσει να κοιμηθεί για 15-30 λεπτά μέσα στη μέρα ώστε να μη φτάσει στα όριά του. Τέλος, ένα – δυο φλιτζάνια καφέ σίγουρα θα βοηθήσουν, αν και η Jungle συνιστά να τα πίνουμε μέχρι το μεσημέρι, γιατί αργότερα υπάρχει ο κίνδυνος η καφεΐνη να μας δυσκολέψει να αποκοιμηθούμε το επόμενο βράδυ.