Print this page

Τα παιδιά μάς κάνουν να γερνάμε κατά 11 χρόνια!

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν κάτι που οι μαμάδες ήδη υποψιάζονταν!

Παρόλο που η φράση «αχ, εσύ θα με πεθάνεις πριν την ώρα μου» είναι κάτι που οι μαμάδες λένε στα παιδιά τους εδώ και αιώνες, η επιστήμη μόλις κατάφερε να βρει αποδείξεις για του λόγου το αληθές! Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο GeorgeMasonστις ΗΠΑ ανακάλυψαν ότι η απόκτηση και η ανατροφή ενός παιδιού επηρεάζει τον οργανισμό μιας γυναίκας πολύ περισσότερο από ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι δεν είναι μόνο η διαδικασία της εγκυμοσύνης και του τοκετού αλλά ότι η ίδια η μητρότητα έχει μακροχρόνιες συνέπειες στον τρόπο με τον οποίο γερνάμε.

Αναλύοντας, λοιπόν, DNAπου είχαν συγκεντρώσει από περίπου 2000 γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα όσων από αυτές είχαν γίνει μητέρες ήταν περισσότερο «γερασμένα» σε σχέση με των άλλων. «Η διαφορά ήταν της τάξης των 11 ετών -τόσο πιο γερασμένα έδειχναν τα κύτταρα των μητέρων. Ήταν μια έκπληξη για εμάς αυτό το αποτέλεσμα», σχολιάζει η επιδημιολόγος AnnaPollack.

Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η φθορά που προκαλεί η μητρότητα στα κύτταρα είναι μεγαλύτερη από αυτή που προκαλεί το κάπνισμα (εκτιμάται στα 4,6 χρόνια κυτταρικής γήρανσης), αλλά και η παχυσαρκία (8,8 χρόνια). Και η ηλικία αυξανόταν ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, με τις μητέρες που έχουν πέντε ή περισσότερα να είναι σε δυσχερέστερη θέση από όσες δεν έχουν κανένα, αλλά και από όσες έχουν ένα έως τέσσερα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι επιστήμονες εκτιμούν -και όλες οι μαμάδες του κόσμου επιβεβαιώνουν- ότι το στρες που συνδέεται με την ανατροφή των παιδιών μας θα μπορούσε να είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που κάνουν μια μητέρα να γερνάει πιο γρήγορα.  

Τα καλά νέα

Ευτυχώς, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας δεν αρκούν για να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα, ενώ έρχεται σε διάσταση με άλλες σχετικές έρευνες που υποστηρίζουν ότι ναι μεν η μητρότητα κάνει τα κύτταρά μας να γερνάνε αλλά κατά 4,5 χρόνια και όχι κατά 11!