Print this page

Οι κανόνες του playdate

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις φορές που καλείτε φίλους των παιδιών στο σπίτι ή πηγαίνετε στο σπίτι φίλου για να παίξουν.

Η σχέση των μαμάδων και των ραντεβού για παιχνίδι των παιδιών τους είναι μια σχέση αγάπης-μίσους. Από τη μία, τα playdates είναι πολύτιμα γιατί κάνουν τα παιδιά πιο χαρούμενα και πιο κοινωνικά, αφού έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με συνομήλικούς τους, από την άλλη έχουν όλη τη φασαρία που προκύπτει όταν περισσότερα από ένα πιτσιρίκια βρίσκονται ταυτόχρονα στον ίδιο χώρο. Καλό είναι να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν κάποιοι «κανόνες» που πρέπει να εφαρμόζονται σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που καλείτε παιδιά στο σπίτι σας, πάτε με το δικό σας σε σπίτια άλλων ή (ακόμα καλύτερα) αφήνετε το παιδί σας σε ένα φίλο ή φίλη για να παίξουν, όπως οι ακόλουθοι:

Δεν μπορείτε να πηγαίνετε διαρκώς καλεσμένοι σε ένα σπίτι και μην ανταποδώσετε το κάλεσμα

Ναι, είναι σίγουρο ότι εάν μαζέψετε τα παιδιά στο δικό σας σπίτι θα έχετε φασαρία και ακαταστασία, πιθανότατα ακόμα και ζημιές, όμως το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και στα σπίτια των άλλων όταν πηγαίνετε εσείς, οπότε θα πρέπει να υπάρχει μια σχετική δικαιοσύνη. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά σας θα πρέπει να βρίσκονται μία στη «βάση» του ενός και μία στου άλλου.

Μην το παρακάνετε με τη διάρκεια

Εάν τα παιδιά είναι μωρά ή νήπιο, μία ώρα είναι αρκετή για να παίξουν. Εάν πηγαίνουν στις πρώτες τάξεις του δημοτικού, υπολογίστε περίπου δύο. Στην περίπτωση που αφήσετε το παιδί εκεί και φύγετε, μην ξεχάσετε να ρωτήσετε τη μαμά του παιδιού που σας έχει καλέσει στο σπίτι του ακριβώς σε πόση ώρα να περάσετε να το πάρετε.

Φροντίστε να μάθετε στα παιδιά σας ποιοι είναι κανόνες σωστής συμπεριφοράς όταν είμαστε καλεσμένοι

Εάν δεν είστε σίγουροι ότι το παιδί σας θα παίξει χωρίς να γίνει βίαιο, ότι μπορεί να ελέγξει τη συμπεριφορά του και να μην φέρει την καταστροφή στο σπίτι όπου θα βρεθεί, είναι προτιμότερο να μην το στείλετε ακόμα να παίξει σε κάποιο φίλο του. Θα είναι έτοιμο να πάει ότι θα μπορεί να φέρεται ευγενικά, να μοιράζεται τα παιχνίδια του, να περιμένει τη σειρά του, να βοηθήσει στο συμμάζεμα και γενικά να επιδείξει τον καλύτερο εαυτό του.

Μην υποθέσετε ότι μπορείτε να αφήσετε το παιδί και να φύγετε (ή ότι θα καθίσετε να πιείτε καφέ με τη μαμά)

Πριν ξεκινήσετε για το ραντεβού για παιχνίδι, μιλήστε με τη μαμά του άλλου παιδιού και ρωτήστε τη εάν μπορείτε να το αφήσετε και να πάτε να κάνετε κάποιες δουλειές ή εάν θέλει να μείνετε για να κάνετε παρέα. Εάν είστε εσείς που διοργανώνετε το playdate, ενημερώστε σχετικά τους καλεσμένους σας ώστε να μη χρειαστεί να σας ρωτήσουν. Ή διατυπώστε το  με σαφήνεια όταν κάνετε την πρόσκληση, π.χ. «θέλεις να φέρεις της Μαρία να παίξει με την Έλενα κατά τις 5; Και στις 6 ή έρχεσαι να την πάρεις ή στη φέρνω εγώ». Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα παιδιά είναι στην ηλικία που τώρα αρχίζουν να μένουν ασυνόδευτα στα ξένα σπίτι, δηλαδή γύρω στα 5.

Ενημερώστε εάν το παιδί σας έχει κάποια αλλεργία ή περιορισμούς στη διατροφή του

Μην ξεχάσετε να ρωτήσετε κι εσείς του γονείς εάν υπάρχει κάτι που δεν πρέπει να προσφέρετε στο παιδί σας, όταν αυτό έρχεται στο δικό σας σπίτι.

Επιτρέψτε στο παιδί σας να ακολουθήσει τους κανόνες του σπιτιού όπου πηγαίνει

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα κι αν εσείς δεν το αφήνετε να παίξει για πάνω από μία ώρα με το tablet, ας μην του το απαγορέψετε εάν στο σπίτι του φίλου του το αφήσουν να παίξει δύο. Ή εάν δεν τρώει γλυκά στο δικό σας σπίτι, μην το κάνετε ζήτημα εάν στου φίλου του έφαγε περισσότερα από ένα. Εξάλλου, ένα μικρό διάλειμμα από τους κανόνες δεν θα βλάψει το παιδί σας, ενώ έτσι θα μάθει ότι κάθε οικογένεια έχει τους δικούς της κανόνες, κάτι που είναι καλό για εκείνο.

Εάν τα παιδιά είναι αρκετά μεγάλα, ζητήστε τους να συμμαζέψουν πριν φύγουν

Και, φυσικά, μη φύγετε από το ξένο σπίτι πριν βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μάζεψε το χαμό που δημιούργησε μαζί με τους φίλους του -ή πριν βοηθήσετε την οικοδέσποινα να βάλει μια σειρά στο παιδικό δωμάτιο.