Print this page

10 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζει ένας νέος μπαμπάς

Για τον καινούριο, υπέροχο ρόλο στη ζωή του.

Έχουμε ασχοληθεί πολύ με το τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες όταν γίνονται μητέρες. Συχνά όμως παραβλέπουμε ότι η δημιουργία οικογένειας είναι μια συγκλονιστική εμπειρία και για τους άντρες, που αλλάζει τη ζωή τους και τους βάζει σε έναν καινούριο και πολύ απαιτητικό ρόλο. Να λοιπόν μερικές συμβουλές, αφιερωμένες σ' αυτούς:

- Εάν αναρωτιέσαι γιατί το προσωπάκι του μωρού είναι τόσο κόκκινο και ερεθισμένο, μάλλον πρέπει να αρχίσεις να ξυρίζεσαι πιο συχνά.

- Όσο μάτσο κι αν πιστεύεις ότι είσαι, σύντομα θα διαπιστώσεις ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό και πιο έντονο από το να προσπαθείς να απομακρυνθείς αθόρυβα από την κούνια του μωρού μόλις το πάρει ο ύπνος. Τέτοια εκπαίδευση ούτε στις ειδικές δυνάμεις...

- Δεν χρειάζεται να περιμένεις να παντρευτεί η κόρη σου για να χορέψετε μαζί. Φρόντισε μέχρι τότε να ζήσετε οι δυο σας όσο το δυνατόν περισσότερες κοινές εμπειρίες μπορείτε!

Διάβασε κι εδώ όλο όσα πρέπει να γνωρίζει ένας μπαμπάς για την κόρη του...

- Προσπάθησε να συμμετέχεις όσο περισσότερο μπορείς στη φροντίδα του μωρού τους πρώτους μήνες της ζωής του. Όχι για να βοηθήσεις τη γυναίκα σου, ούτε επειδή δεν είναι δίκαιο να τα επωμίζεται όλα μόνη της. Αλλά επειδή εάν δεν το κάνεις θα έχεις χάσει μερικές από τις καλύτερες στιγμές της ζωής σου.

- Όσο σκληρός κι αν είσαι, μην ξαφνιαστείς εάν νιώσεις την ανάγκη να βάλεις τα κλάματα βλέποντας ταινίες όπως το «Ψάχνοντας το Νέμο».

- Ανοίγοντας το Facebook θα διαπιστώσεις ότι υπάρχουν πολλά δήθεν αστεία memes που σχολιάζουν το πόσο αδιάφοροι και «στον κόσμο τους» είναι οι μπαμπάς. Δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους μπαμπάδες... Φρόντισε εσύ να είσαι από τους άλλους!

- Σου φαίνεται γελοία ιδέα η αποτρίχωση στους άντρες; Να είσαι σίγουρος ότι θα αλλάξεις γνώμη την πρώτη φορά που το μωρό θα αρχίσει να τραβά τις τρίχες στο στέρνο σου.

- Εάν πας μόνος σου το παιδί στις κούνιες, σε ένα παιδικό πάρτι ή στο σούπερ μάρκετ, σίγουρα κάποιος θα σχολιάσει πόσο καλός πατέρας είσαι. Σκέψου ότι για μια μαμά δεν θα το πει κανείς αυτό!

- Αργά ή γρήγορα, το παιδί σου θα αρχίσει να κάνει ερωτήσεις για το πώς γεννιούνται τα μωρά. Άρχισε από τώρα να ετοιμάζεσαι για να δώσεις τις σωστές απαντήσεις.

Διάβασε κι εδώ σε ποια ηλικία πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε στα παιδιά για το σεξ...

- Είτε σε ενδιαφέρουν αυτά τα θέματα είτε όχι, να είσαι προετοιμασμένος ότι κάποια στιγμή θα θεωρηθεί δεδομένο ότι ξέρεις πώς να ανάβεις φωτιά, να αλλάζεις λάστιχο, να επιδιορθώνεις βλάβες στο σπίτι και να βάζεις γκολ! Όχι ότι δεν έχεις κι άλλες, πολύ αξιόλογες δεξιότητες, αλλά αυτές θα πρέπει να τις τελειοποιήσεις -όσο βαρετές κι αν σου φαίνονται.

- Δύσκολα θα βρεις εστιατόριο ή καφέ που να έχει αλλαξιέρα στις αντρικές τουαλέτες. Εάν όμως βρεις, φρόντισε να το επισκέπτεσαι συχνά και πρότεινέ το και στους φίλους σου (ακόμα και σ' αυτούς που δεν έχουν παιδιά).