Print this page

Πώς θα κάνετε τα παιδιά να σας εμπιστεύονται

Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να ακούτε ψέματα από τα παιδιά σας μόνο σαν... πρωταπριλιάτικο αστείο!

Ένας από τους μεγαλύτερους φόβους  όλων εμάς των γονιών είναι μήπως τα παιδιά μας μεγαλώνοντας αρχίζουν να κρύβουν σημαντικά πράγματα που τα αφορούν από εμάς. Για να καταφέρουμε να κρατήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους της επικοινωνίας μαζί τους, ώστε να είμαστε οι πρώτοι άνθρωποι που θα εμπιστευτούν όταν τους συμβαίνει κάτι, θα πρέπει να χτίσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης ξεκινώντας από όταν ακόμα εκείνα βρίσκονται σε νηπιακή ηλικία. Αρχικά, όμως, θα πρέπει να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να λένε μικρά ή μεγαλύτερα ψέματα στους γονείς τους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτό συμβαίνει συνήθως για τρεις λόγους:

Τα παιδιά φοβούνται ότι οι γονείς θα τα μαλώσουν εάν μάθουν την αλήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που οι γονείς είναι υπερβολικά αυστηροί στην άσκηση της πειθαρχίας και αντιδρούν πολύ έντονα είτε με φωνές είτε με σωματική τιμωρία.

Νιώθουν ότι οι γονείς δεν είναι διαθέσιμοι για να ακούσουν αυτό που τα παιδιά θέλουν να πουν και να δείξουν κατανόηση. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι γονείς σπάνια συζητούν με τα παιδιά τους, αλλά συνηθίζουν να κάνουν πολύωρους μονολόγους και να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια.

Φοβούνται ότι οι γονείς θα προδώσουν το μυστικό τους. Οι γονείς, οφείλουμε να καταλάβουμε ότι και τα παιδιά, ιδιαίτερα από μια ηλικία και μετά, έχουν ανάγκη από ιδιωτικότητα και πρέπει να τη σεβαστούμε. Αντί να σκεφτόμαστε ότι τα παιδιά μας είναι υποχρεωμένα να μοιράζονται τα πάντα μαζί μας, ας συνειδητοποιήσουμε ότι είναι ένα σημαντικό «δώρο» για εμάς να μας τιμούν λέγοντάς μας ένα μυστικό, και να φροντίζουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης τους.

Έτσι να κάνετε τα παιδιά να σας εμπιστεύονται

Ακούστε τα χωρίς να τα διακόπτετε

Όταν διακόπτουμε το συνομιλητή μας είναι σαν να του δείχνουμε ότι δεν δίνουμε προσοχή σ' αυτό που λέει, γιατί είμαστε απασχολημένοι με το να σκεφτούμε τα δικά μας επιχειρήματα. Όταν μιλάτε με το παιδί, αφήστε το να τελειώσει ό,τι έχιε να πει πριν σχολιάσετε και φροντίστε να εξαλείψετε όλες τις εξωτερικές παρεμβολές (κινητά, τηλεόραση κ.λπ.)

Αναγνωρίστε το δικαίωμα του παιδιού να εκφραστεί

Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, θα πρέπει να τους έχουμε δείξει στην πράξη ότι μπορούν να εκφράζουν ακόμα και το θυμό,  τη λύπη ή της οργή τους -αρκεί να το κάνουν με έναν αποδεκτό τρόπο. Διαφορετικά, θα αναγκαστούν να κρύβουν από εμάς αυτά τα συναισθήματα -έως ότου φτάσουν σε ένα σημείο όπου δεν μπορούν να τα συγκρατήσουν πια. Μην λέτε ποτέ στο παιδί «μην κλαις» ή «μη θυμώνεις»

Μην μιλάτε ποτέ υποτιμητικά στο παιδί και μην το προσβάλετε

Είναι οι πιο σίγουρος τρόπος να διευρύνετε το χάσμα ανάμεσά σας. Όπως έχετε απαίτηση από εκείνο να εκφράζεται μέσα σε ορισμένα πλαίσια, το ίδιο οφείλετε να κάνετε κι εσείς.

Μην κάνετε σαν να τα ξέρετε όλα

Αναγνωρίστε πως, μπορεί να είστε μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι, ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που μαθαίνετε από τα παιδιά σας. Εκείνα έχουν τη δική τους σοφία και πρέπει να την αναγνωρίσουμε, σεβόμενοι τις απόψεις τους.

Σεβαστείτε την ιδιωτική ζωή των παιδιών

Οι γονείς πρέπει να καταλαβαίνουμε πότε πρέπει να σταματήσουμε την προσπάθεια να μάθουμε οτιδήποτε συμβαίνει στη ζωή των παιδιών μας. Εάν εκείνο δεν θέλει να μας μιλήσει, αρκεί να δηλώσουμε παρόντες και να του έχουμε εμπιστοσύνη πως όταν νιώσει την ανάγκη να μοιραστεί κάτι μαζί μας θα έρθει να μας το πει. Στο μεταξύ, είναι σημαντικό να έχουμε τη δική μας ζωή και να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν. Έτσι, θα αποτελέσουμε ένα θετικό πρότυπο για το παιδί μας που θα μας θαυμάζει αρκετά, ώστε να αντιλαμβάνεται ότι είμαστε οι κατάλληλοι άνθρωποι για να ζητήσει τη συμβουλή μας.

Κρατήστε την ψυχραιμία σας

Ό,τι κι αν ακούσετε από το παιδί σας, αποφύγετε να ασκήσετε έντονη κριτική, τόσο σε εκείνο όσο και στους φίλους του. Γενικά, φροντίστε οι αντιδράσεις σας να είναι μετριοπαθείς και όχι ακραίες και δείξτε ότι είστε ανοιχτόμυαλοι -μην έχετε την απαίτηση το παιδί σας να μείνει έξω από τις τάσεις της εποχής του.