Print this page

Πώς μπορεί να βλάψουν τα παιδιά μας οι αναρτήσεις μας στα social media;

Διαβάστε το πριν ποστάρετε την επόμενη φωτογραφία!

Εκτιμάται ότι ένας γονιός θα αναρτήσει στα social media γύρω στις 1500 φωτογραφίες του παιδιού του μέχρι αυτό να γίνει 5 ετών! Όμως, πριν πατήσετε το «Δημοσίευση» για να ανεβάσετε στο Facebook ή στο Instagram άλλη μία χαριτωμένη φωτογραφία του, αναρωτηθείτε: Μήπως δίνει υπερβολικά πολλές πληροφορίες για εκείνο; Μήπως μπορεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από διάφορους επιτήδειους που κατακλύζουν το διαδίκτυο; Μια φαινομενικά αστεία ή «αθώα» εικόνα, όπως για παράδειγμα μια φωτογραφία από την παραλία ή από το μπάνιο του μωρού, μπορεί εν δυνάμει να βάλει το παιδί μας σε περιπέτειες.

Ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός Child Rescue Coalition προτρέπει τους γονείς να το σκεφτούν δυο φορές πριν ανεβάσουν φωτογραφίες των παιδιών τους, καθώς μπορεί χωρίς να το θέλουν να τα κάνουν ευάλωτα σε online παιδόφιλους. Ο οργανισμός αυτός προσπαθεί να καταγράψει μια λίστα με όλα τα hashtags στα οποία ανατρέχουν οι παιδόφιλοι, όπως αυτά που αναφέρονται σε γυμνές φωτογραφίες παιδιών, εκπαίδευση τουαλέτας, μπάνιο κ.λπ.

Στο βίντεο που ακολουθεί δίνονται παραδείγματα του τι είδους μπορεί να είναι αυτές οι φωτογραφίες που καταλήγουν συχνά στα χέρια επιτήδιων -όπως θα διαπιστώσετε πρόκειται για στιγμιότυπα από την καθημερινότητα με το παιδί που συχνά ανεβάζουμε είτε εμείς είτε φίλοι μας.

«Υπολογίζεται ότι περίπου το 50% των εικόνων που διανέμονται ηλεκτρονικά σε ιστοσελίδες που απευθύνονται σε παιδόφιλους έχουν τραβηχτεί από τους ίδιους τους γονείς», αναφέρει η δρ. Kristy Goodwin, ερευνήτρια και συγγραφέας του βιβλίου Raising Your Child in a Digital World. «Δεν έχουμε κανέναν έλεγχο πάνω στο πού θα καταλήξουν οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε στο ίντερνετ».

Μερικοί ακόμα από τους κινδύνους στους οποίους εκθέτουμε τα παιδιά μας μιλώντας για αυτά με τους διαδικτυακούς φίλους είναι, σύμφωνα με τη δρ. Goodwin, η κλοπή ψηφιακής ταυτότητας, αλλά και οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει στο μέλλον η αναφορά σε ένα περιστατικό που μπορεί να ντροπιάσει το παιδί ή που ανήκει στη σφαίρα των στοιχείων που πρέπει να παραμείνουν ιδιωτικά.

Εάν θέλετε να διασφαλίσετε την ασφάλεια του παιδιού σας στο διαδίκτυο, φροντίστε τα εξής:

- Ελέγξτε τις ρυθμίσεις ασφαλείας στα social media, έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι τις δημοσιεύσεις σας μπορούν να δουν μόνο όσοι είναι «φίλοι» και όχι ο καθένας.

- Πριν κάνετε αποδοχή κάποιου αιτήματος φιλίας ή ακολούθησης βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για κάποιον άνθρωπο που όντως γνωρίζετε.

- Αποφύγετε να κάνετε tag άλλα προφίλ στις δημοσιεύσεις σας. Όσο περισσότερους έχετε κάνει tag τόσο λιγότερο έλεγχο έχετε στο ποιοι θα δουν τελικά τα posts σας.

- Κάντε σαφές σε συγγενείς και φίλους ότι δεν μπορούν να ανεβάζουν φωτογραφίες των παιδιών σας χωρίς να έχουν ζητήσει την άδειά σας.

- Πριν δημοσιεύσετε οτιδήποτε βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κάτι στην εικόνα που μπορεί να προδώσει προσωπικές πληροφορίες που αφορούν το παιδί, όπως το σχολείο που πηγαίνει, τη διεύθυνση του σπιτιού, το καθημερινό του πρόγραμμα, κ.λπ.

- Αποφύγετε να δημοσιεύετε φωτογραφίες που δείχνουν ακάλυπτα σημεία του σώματος του παιδιού, όπως τα οπίσθιά του.

- Καθώς το παιδί μεγαλώνει, είναι σκόπιμο να ζητάτε την άδειά του πριν δημοσιοποιήσετε φωτογραφίες του ή οτιδήποτε το αφορά. Μην ξεχνάτε ότι ένα βίντεο όπου το παιδί σας δείχνει π.χ. αξιολάτρευτα αδέξιο καθώς χορεύει στη σχολική γιορτή μπορεί να φαίνεται σε εσάς πολύ χαριτωμένο αλλά να του δημιουργήσει προβλήματα εάν το δουν συμμαθητές του και το κοροϊδεύουν.

 Δείτε κι εδώ 5 φωτογραφίες τω νπαιδιών που δεν πρέπει να δημοσιεύετε στα social media...

Media