Print this page

Eύκολοι τρόποι για να ζείτε πιο οικολογικά

Δίνοντας παράλληλα ένα πολύτιμο μάθημα ζωής για τα παιδιά σας. 

Όλοι γνωρίζουμε ότι ο πλανήτης κινδυνεύει, όμως πολλοί νιώθουν ανήμποροι να κάνουν κάτι γι' αυτό. Κι όμως, μερικές ανεπαίσθητες αλλαγές στην καθημερινότητά μας μπορεί να έχουν πολύ σημαντική επίδραση στο περιβάλλον. Επιπλέον, μαθαίνοντας να ζούμε πιο οικολογικά, βοηθούμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν κι εκείνα συνήθειες πιο φιλικές προς το περιβάλλον, μεγαλώνοντας έτσι μια νέα γενιά που μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική στην προστασία του πλανήτη στο μέλλον. Να λοιπόν μερικές ιδέες που μπορείτε να εφαρμόσετε από σήμερα κιόλας.

Μειώστε το κόκκινο κρέας που καταναλώνετε. Εκτιμάται ότι η εκτροφή βοοειδών είναι υπεύθυνη για το 18% της παραγωγής αερίων του θερμοκηπίου στον πλανήτη και ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στην καταστροφή των δασών. Επιπλέον, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε μεγάλη συχνότητα συνδέεται με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Δοκιμάστε να το αντικαταστήσετε σε κάποια γεύματα με κοτόπουλο, γαλοπούλα ή ψάρι.

Σταματήστε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες. Περίπου 9 εκατομμύρια πλαστικών απορριμμάτων καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μια σακούλα πολλαπλών χρήσεων όταν πηγαίνετε για ψώνια ώστε να μη χρειάζεται να παίρνετε πλαστικές από τα καταστήματα.

Δώστε σε άλλα παιδάκια τα ρούχα που δεν κάνουν πια στα δικά σας. Τα παιδιά μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και δεδομένου της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται η βιομηχανία της κατασκευής ενδυμάτων, είναι όχι μόνο πιο οικονομικό αλλά και πιο οικολογικό να παίρνετε ρούχα από άλλα παιδιά και να δίνετε τα δικά σας όταν δεν σας κάνουν.

Πλένετε τα ρούχα σας σε χαμηλές θερμοκρασίες. Θα δείτε διαφορά στο λογαριασμό του ρεύματος και θα γλιτώσετε την ενέργεια που θα χρειαζόταν το πλυντήριο για να ανεβάσει τη θερμοκρασία του νερού. Και χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία των ηλεκτρικών συσκευών, τα ρούχα σας θα εξακολουθούν να είναι πεντακάθαρα.

Αποφύγετε το στεγνωτήριο. Σίγουρα είναι πολύ εξυπηρετικό να έχετε στεγνά ρούχα μέσα σε ελάχιστο χρόνο, όμως είναι πολύ πιο οικονομικό, οικολογικό και υγιεινό να τα αφήνετε να στεγνώνουν στον αέρα. Εξάλλου, στη χώρα μας τους περισσότερους μήνες του χρόνου τα ρούχα στεγνώνουν πολύ γρήγορα εάν τα απλώσετε στον ήλιο.

Μιλήστε στα παιδιά για την ανακύκλωση. Εξηγήστε τους με λόγια που αρμόζουν στην ηλικία τους γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε το περιβάλλον. Οργανώστε εκδρομές στη φύση και καλλιεργείστε το δικό σας λαχανόκηπο. Με αυτό τον τρόπο θα μάθουν ότι η φύση είναι κάτι υπέροχο που πρέπει να προστατεύουμε όλοι. Στα βιβλιοπωλεία θα βρείτε πολλά παραμύθια με θέμα την οικολογία και την ανακύκλωση για όλες τις ηλικίες.

Μάθετε στα παιδιά σας να κλείνουν τη βρύση όση ώρα βουρτσίζουν τα δόντια τους ή πλένουν τα μαλλιά τους για να μην καταναλώνουν άσκοπα νερό. Και, φυσικά, κάντε κι εσείς το ίδιο.

Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε αντικείμενα μιας χρήσης από πλαστικό, όπως καλαμάκια, μεμβράνη τροφίμων, μαχαιροπίρουνα, ποτηράκια κ.λπ.

Βάλτε στο μπάνιο έναν κάδο ανακύκλωσης. Ακόμα κι αν έχετε κάδο ή σακούλα για ανακύκλωση στην κουζίνα ή το μπαλκόνι σας, είναι εξαιρετικά πιθανό να μην καταλήγουν ποτέ εκεί ένα σωρό άδεια μπουκάλια ή στρογγυλά χαρτόνια από τα ρολά χαρτί υγείας.

Εάν το παιδί σας είναι ακόμα μωρό, θηλάστε το για όσο μεγαλύτερο διάστημα μπορείτε. Εκτός από το ότι θα είστε σίγουροι ότι του δίνετε την καλύτερη δυνατή τροφή, θα γλιτώσετε εκατοντάδες ευρώ και θα γλιτώσετε και τον πλανήτη από το «κόστος» της παραγωγής περισσότερου γάλακτος σε σκόνη.

Όταν οι αποστάσεις είναι μικρές, προτιμήστε να περπατάτε αντί να πηγαίνετε με το αυτοκίνητο. Θα μειώσετε την έκκληση ρύπων από το όχημά σας, αλλά και θα γυμναστείτε και θα αξιοποιήσετε τον έξτρα χρόνο που απαιτείται για να φτάσετε στον προορισμό σας για να μιλήσετε και να μοιραστείτε εμπειρίες με το παιδί σας.

Πάρτε στο παιδί ένα μπουκάλι για νερό από υλικά χωρίς τοξικά χημικά συστατικά για να χρησιμοποιεί αυτό στο σχολείο και τις εκδρομές και να μη χρειάζεται να παίρνει καθημερινά πλαστικό μπουκαλάκι για το νερό του.

Βάλτε στο σαλόνι σας έναν φίκο! Βοηθάει να καθαρίσει η ατμόσφαιρα από τα χημικά!