Print this page

Θέλετε να βοηθήσετε τα παιδιά σας; Σταματήστε να τα βοηθάτε!

Ποτέ δεν είναι πολύ νωρίς για να αφήσουμε τα παιδιά μας να υποστούν τις συνέπειες των λαθών τους.

Δυσκολεύεστε να πείτε «όχι» στα παιδιά σας; Σας φαίνεται πολύ σκληρό να τα βλέπετε να αποτυγχάνουν ή να πληγώνονται; Είναι πολύ πιθανό να τα εμποδίζετε από το να καλλιεργήσουν εκείνες τις δεξιότητες που απαιτούνται για να είναι αποτελεσματικά και ευτυχισμένα στη ζωή τους!

Οι γονείς που συστηματικά «σώζουν» τα παιδιά τους από τα λάθη τους, που βρίσκουν δικαιολογίες για εκείνα όταν αργούν στο μάθημα των Αγγλικών ή καταφτάνουν χωρίς τις παρτιτούρες τους στο ωδείο, καταλήγουν να μεγαλώνουν ανθρώπους που θεωρούν δεδομένο ότι κάποιος άλλος θα βγάζει πάντα το... φίδι από την τρύπα!

Και φυσικά, τα παιδιά τους δεν έχουν κανένα λόγο ή κίνητρο για να προσπαθήσουν να αλλάξουν συμπεριφορά και δεν θα μάθουν ποτέ να θυμούνται να πάρουν μαζί τους τη συμπληρωμένη αίτηση για εκδρομή του σχολείου (η μαμά θα περάσει να την αφήσει στο διάλειμμα), να βάζουν ξυπνητήρι (θα τους ξυπνήσει ο μπαμπάς) ή να βάζουν στη θέση τους τα παιχνίδια τους για να μην τα χάσουν (θα το βρει η μαμά ή, αν δεν το βρει, θα αγοράσει άλλο).

Πώς θα βάλετε τέλος σ' αυτό το φαύλο κύκλο! Εφαρμόζοντας την πολιτική «Λύστο μόνο σου», που σημαίνει ότι τα παιδιά σας θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη των πράξεων και των παραλείψεών τους. Αλλά το κυριότερο, ότι θα μάθουν να βρίσκουν καλύτερες λύσεις και να παίρνουν πιο σωστές αποφάσεις, ώστε να μην επαναλάβουν ξανά τα ίδια λάθη. Αυτό, θα τα κάνει μακροπρόθεσμα πιο υπεύθυνα, πιο ικανά και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

 

Πώς να εφαρμόσετε την πολιτική «Λύστο μόνο σου»

Ξεκινήστε δίνοντας μια προειδοποίηση στα παιδιά: Εξηγήστε τους ότι πια είναι αρκετά μεγάλα και ικανά να αναλάβουν πολλά πράγματα. Γι' αυτό το λόγο, εσείς δεν θα ασχολείστε πια με το εάν έχουν ετοιμάσει σωστά τα πράγματά τους για το σχολείο ή τις εξωσχολικές δραστηριότητες. Βεβαιωθείτε ότι έχουν καταλάβει ακριβώς τι εννοείται: δεν θα τους ξαναρωτήσετε εάν έχουν κάνει τις εργασίες τους, ούτε θα τους υπενθυμίσετε να μην ξεχάσουν το κολατσιό τους ή να πάρουν μαζί τους ένα μπουκαλάκι νερό πριν πάνε στο μάθημα καράτε. Αφού διαπιστώσετε ότι τα έχουν καταφέρει καλά με το να αναλάβουν από μόνα τους ό,τι αφορά το σχολείο, μπορείτε να περάσετε σε άλλες δραστηριότητες.

 

Ζητήστε τους να βρουν λύσεις για να διαχειρίζονται αποτελεσματικά ό,τι μέχρι τώρα είχατε αναλάβει εσείς. Τι ιδέες μπορούν να βρουν για να μην ξεχνάνε όλα όσα θα χρειαστούν στο σχολείο; Ακούστε τις προτάσεις τους και πείτε κι εσείς μερικές λύσεις, όπως να καταγράφουν όσα πρέπει να έχουν μαζί τους σε ένα χαρτί και να τσεκάρουν ένα ένα αντικείμενο καθώς το βάζουν στην σάκα τους, να ετοιμάζουν τα πράγματά τους από το προηγούμενο βράδυ ή να βάζουν ένα δικό τους ξυπνητήρι για να ξυπνούν λίγο πιο νωρίς και να έχουν πιο πολύ χρόνο ώστε να ετοιμαστούν χωρίς άγχος.

 

Κάντε προπόνηση. Δοκιμάστε το σύστημα «Λύστο μόνο σου» για ένα μικρό διάστημα, στη διάρκεια του οποίου θα μπορείτε να παρεμβαίνετε όταν είναι απόλυτη ανάγκη. Στο τέλος αυτής της δοκιμαστικής περιόδου, ενημερώστε τα παιδιά ότι ο κανόνας θα εφαρμόζεται πλέον αυστηρά και δεν πρόκειται να προσπαθήσετε να προλάβετε κανένα λάθος ή παράλειψη εκ μέρους τους.

 

Σταματήστε να κάνετε οτιδήποτε. Ακούγεται σαν να είναι το πιο απλό κομμάτι του σχεδίου, όμως είναι το πιο δύσκολο! Διαπιστώνετε ότι το παιδί σας έχει ξεχάσει στο ψυγείο το μπολάκι με το φαγητό του για το ολοήμερο; Αντισταθείτε στην παρόρμηση να του το πάτε στο διάλειμμα. Σίγουρα, θα πεινάσει το μεσημέρι όμως εάν νιώσει τις συνέπειες της αμέλειάς του είναι πιο πιθανό να μην το ξεχάσει ποτέ ξανά. Διαπιστώνετε ότι σε πέντε λεπτά ξεκινάει η προπόνηση και ακόμα δεν έχει φορέσει τα παπούτσια του; Μην πείτε «βιάσου» ούτε προσφερθείτε να το πάτε με το αυτοκίνητο Αφήστε το παιδί να πάει αργοπορημένο ώστε να χρειαστεί να απολογηθεί στον προπονητή του. Να είστε σίγουροι ότι την επόμενη φορά θα είναι έτοιμο πολύ πριν την ώρα που πρέπει να ξεκινήσει!

 

Να είστε επίσης σίγουροι ότι δεν θα είναι εύκολο -πολύ δυσκολότερο από το να αφήσετε το ξεχασμένο φαγητό στο σχολείο καθώς πηγαίνετε στη δουλειά σας ή από το να ζητήσετε συγνώμη εκ μέρους του παιδιού και να δικαιολογήσετε την αργοπορία του. Όμως θα διαπιστώσετε σύντομα ότι αυτές οι περιπτώσεις όπου θα νιώθετε άσχημα που αποφασίσατε να αφήσετε το παιδί να λύσει τα προβλήματά του, ολοένα και θα λιγοστεύουν, μιας και θα γίνεται όσο υπεύθυνο και αποτελεσματικό χρειάζεται για να τα καταφέρνει μόνο του!