Print this page

Πότε θα γίνουν οι εγγραφές σε νηπιαγωγεία και δημοτικά

Ποια είναι τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Από 2 έως 18 Μαΐου 2018 είναι οι ημερομηνίες για εγγραφή στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2018-2019.                 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που γεννήθηκαν το 2013 και 2014 και συμπληρώνουν το 4ο έτος ηλικίας στις 31 Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής.
Στην Α’ τάξη του δημοτικού, θα φοιτήσουν τα παιδιά που γεννήθηκαν από 1-1-2012 έως 31-12-2012.

Στα νηπιαγωγεία, θα εγγραφούν όσα παιδιά συμπληρώνουν τα 4 έτη, την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής. Δηλαδή, όπως σημειώνει και το υπουργείο Παιδείας, για το σχολικό έτος 2018-19 τα νηπιαγωγεία υποχρεούνται να δεχτούν όλες τις αιτήσεις νηπίων και προνηπίων που έχουν γεννηθεί το 2013 και 2014.

Η εγγραφή πρoνηπίου στο δεύτερο έτος του νηπιαγωγείου γίνεται αυταπάγγελτα.

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Οι γονείς/κηδεμόνες υποβάλλουν στο Νηπιαγωγείο που ανήκουν: α) Αίτηση εγγραφής - Υπεύθυνη δήλωση
β) Το πιστοποιητικό γέννησης των μαθητών αναζητείται από το Νηπιαγωγείο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool».

γ) Αποδεικτικό στοιχείο, για να διαπιστώνεται η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή.

δ) Υπεύθυνη δήλωση του γονέα/κηδεμόνα ότι αναλαμβάνει την ευθύνη για την ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση του νηπίου (συμπεριλαμβάνεται στο έντυπο της αίτησης-υπεύθυνης δήλωσης).

ε) Επίδειξη του βιβλιαρίου υγείας του μαθητή, ή προσκόμιση άλλου στοιχείου, στο οποίο φαίνεται ότι έγιναν τα προβλεπόμενα εμβόλια.
στ) Το Ατομικό Δελτίο Υγείας Μαθητή

ΕΚΔΟΣΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ ΦΟΙΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Με δεδομένο ότι οι εγγραφές στα Νηπιαγωγεία και στα Δημοτικά σχολεία πραγματοποιούνται από 2-18 Μάιου 2018, επισημαίνονται τα εξής:
1. Το Πιστοποιητικό Φοίτησης στο νηπιαγωγείο εκδίδεται με τη λήξη της διδασκαλίας των μαθημάτων (15 Ιουνίου 2018) και διαβιβάζεται αυτεπάγγελτα από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό σχολείο εγγραφής του μαθητή.
2. Μέχρι την ημερομηνία έκδοσης του Πιστοποιητικού Φοίτησης το νηπιαγωγείο εκδίδει «Βεβαίωση Φοίτησης» η οποία θα προσκομιστεί από τον γονέα ή κηδεμόνα του μαθητή για την εγγραφή του στο δημοτικό.
3. Στις περιπτώσεις που ο μαθητής θα συνεχίσει τη φοίτηση του σε σχολείο του εξωτερικού και η αποστολή του πιστοποιητικού φοίτησης καθίσταται δύσκολη ή αδύνατη, το πιστοποιητικό παραδίδεται στον γονέα ή κηδεμόνα, ο οποίος υπογράφει βεβαίωση παραλαβής.

ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ

Ως χρόνος λήξης των κανονικών εγγραφών στα ιδιωτικά σχολεία ορίζεται η προηγούμενη της έναρξης των μαθημάτων ημερομηνία.
Υπενθυμίζεται ότι κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει εγκεκριμένο εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας με τον οποίο ρυθμίζονται ειδικότερα τα σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του θέματα, οι όροι με τους οποίους γίνονται δεκτοί οι μαθητές, καθώς και οι οικονομικές και άλλες υποχρεώσεις των γονέων και κηδεμόνων.

Επισημαίνονται τα εξής:
Ως εγγραφή νοείται η πρώτη και μοναδική καταχώρηση των στοιχείων του μαθητή/τριας στο Βιβλίο Μητρώου και στο Πληροφοριακό Σύστημα «myschool», το οποίο θα πρέπει να ενημερωθεί από 18 έως και 21 Ιουνίου 2018.
Ο αριθμός Βιβλίου Μητρώου μαθητών των Νηπιαγωγείων, στο σύστημα ηλεκτρονικής καταγραφής myschool, για την τριετία 2017-2020 θα είναι ο αριθμός 2017. Από το σχολικό έτος 2020-2021 και έως το σχολικό έτος 2029-2030, ο αριθμός Βιβλίου Μητρώου μαθητών, Δημοτικών και Νηπιαγωγείων, θα είναι ο αριθμός 2020, ο οποίος θα παραμείνει ο ίδιος καθ' όλη τη δεκαετία. Οι ανωτέρω αριθμοί θα καταχωρούνται αυτόματα από το πληροφοριακό σύστημα myschool.

ΦΟΙΤΗΣΗ ΠΡΟΝΗΠΙΩΝ

Σε αναμονή της ΚΥΑ που προβλέπεται να εκδοθεί γίνεται γνωστό ότι στους 184 δήμους υλοποιείται η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2018-19 και εφεξής διευκρινίζεται ότι στους 184 δήμους του επισυναπτόμενου πίνακα, στους οποίους καθορίζεται η φοίτηση των νηπίων που συμπληρώνουν ηλικία τεσσάρων (4) ετών, η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ όλων των μαθητών, (νηπίων και προνηπίων), που τους έχει αποσταλεί από τα Νηπιαγωγεία, έτσι ώστε να προκύψει ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί στη δυναμικότητα του νηπιαγωγείου με μέγιστο αριθμό μαθητών ανά τμήμα τους 25. Οι μαθητές που δεν θα κληρωθούν, κατανέμονται, με απόφαση του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που εκδίδεται ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Επιτροπής, σε όμορα νηπιαγωγεία με κριτήριο τον τόπο κατοικίας τους. Τα αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας.

Στους υπόλοιπους δήμους της χώρας, η Επιτροπή προβαίνει σε κλήρωση μεταξύ των νηπίων έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 25 νηπίων ανά τμήμα. Τα αδέλφια μαθητών που φοιτούν στο ίδιο ή σε συστεγαζόμενο νηπιαγωγείο ή σε συστεγαζόμενο δημοτικό σχολείο εξαιρούνται της ανωτέρω διαδικασίας. Τα νήπια που δεν κληρώθηκαν κατανέμονται στα όμορα νηπιαγωγεία. Στις κενές θέσεις που προκύπτουν η ανωτέρω διαδικασία εφαρμόζεται και για τα προνήπια.