Print this page

10 πράγματα που θέλω η κόρη μου να ξέρει καθώς μεγαλώνει

Γιατί, πολύ σύντομα δεν θα είναι πια το κοριτσάκι μου!

Είναι ένα αληθινό θαύμα να παρακολουθείς ένα μωρό να μεταμορφώνεται σε χαριτωμένο κοριτσάκι με φιόγκους στα μαλλιά κι αμέσως μετά σε μια μικρή κυρία που φοράει τα τακούνια της για να βγει με τους φίλους της. Σ' αυτό το υπέροχο ταξίδι προς την ενηλικίωση παίρνει μαζί της όλα όσα έμαθε από τους γονείς της ώστε όταν δεν θα τους έχει ή δεν θα τους χρειάζεται πια να μπορεί να κρατήσει το τιμόνι της ζωής της. Γι' αυτό, πριν ανοίξει τα φτερά της, θα ήθελα η κόρη η δική μου -και όλων των άλλων μαμάδων- να έχουν μάθει τα εξής:

1. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορείς να κάνεις. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι δεν θα πληρώσεις το τίμημα των επιλογών σου. Να είσαι γενναία και ελεύθερη, έξυπνη και περιπετειώδης, να έχεις θάρρος αλλά συνείδηση του ότι το καθετί πηγαίνει «πακέτο» με κάποιες συνέπειες. Ζύγισε σωστά!

2. Στη ζωή σου θα κληθείς να αναλάβεις πολλούς ρόλους, της συζύγου, της μητέρας, της φίλης, της συναδέλφου, της μαμάς... Μην χάσεις τον εαυτό σου προσπαθώντας να ευχαριστήσεις τους άλλους. Φρόντισε να αγαπάς τον εαυτό σου τόσο όσο χρειάζεται για να είσαι αυθεντική.

3. Η καρδιά σου θα πληγωθεί και θα υπάρξουν άνθρωποι που θα σε απογοητεύσουν. Μην το αφήσεις να σε κάνει σκληρή. Δεν είναι κακό να είναι κανείς ευάλωτος και να μπορεί να αγαπάει ξανά, ακόμα κι αν πληγώθηκε. Για την ακρίβεια, είναι ό,τι πιο θαρραλέο μπορεί να κάνει.

4. Είσαι όμορφη, αλλά όχι μόνο. Εκτός από το όμορφο πρόσωπό σου, διαθέτεις ένα κοφτερό μυαλό, μια συμπονετική καρδιά, ένα δυνατό σώμα και μια υπέροχη ψυχή. Μη συμβιβάζεσαι με το να σε θεωρούν απλά όμορφη, γιατί αυτό που είσαι είναι πολύ πιο σημαντικό από αυτό.

5. Να είσαι συμπονετική με τους άλλους. Να δείχνεις αγάπη και καλοσύνη στους γύρω σου -ποτέ δεν ξέρεις τι μάχες καλείται να δώσει ο άλλος. Μια καλή κουβέντα, ένα χαμόγελο, ένα «γεια» δείχνει ότι νοιάζεσαι.

6. Έχεις το δικαίωμα να πεις «όχι». Να το λες και να το εννοείς όποτε πρέπει.

7. Μάθε να αγαπάς τη μοναξιά σου. Δεν είναι κακό να μένεις κάποιες φορές μόνη με τον εαυτό σου. Έτσι θα μάθεις ποια είσαι πραγματικά.

8. Έχεις αδυναμίες, αλλά δεν είναι αυτές που καθορίζουν το ποια είσαι. Θα υπάρξουν στιγμές που θα νιώσεις ότι λυγίζεις, όμως να ξέρεις ότι είσαι πιο δυνατή από ό,τι πιστεύεις.

9. Δεν είναι εύκολο να είσαι μαμά. Πάντα νιώθουμε ότι δεν είμαστε αρκετά καλές για τα παιδιά μας. Να ξέρεις ότι προσπάθησα όσο περισσότερο μπορούσα και ξέρω ότι καθώς μεγαλώνεις θα μάθουμε να επικοινωνούμε ακόμα καλύτερα και θα είμαστε καλές φίλες.

10. Μην ξεχάσεις ποτέ ότι είμαι η μαμά σου. Σε κράτησα μέσα στο σώμα μου για εννέα μήνες και μέχρι τότε εγώ κι εσύ ήμασταν ένα. Όποιο δρόμο κι αν επιλέξεις να βαδίσεις στη ζωή σου, εγώ θα είμαι δίπλα σου στα καλά και στα δύσκολα!