Print this page

Όλα όσα πρέπει να σκεφτείτε πριν δώσετε μια συμβουλή σε νέους γονείς

Επειδή μερικές φορές είναι καλύτερο να μη λέμε τίποτα!

Η γραμμή που χωρίζει μια χρήσιμη συμβουλή από μία φορτική συμπεριφορά είναι πολύ λεπτή, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέους γονείς. Γι' αυτό, πριν ανοίξουμε το στόμα μας για να δώσουμε ένα ακόμα καταπληκτικό tip ή να κάνουμε μια κριτική στον τρόπο με τον οποίο μεγαλώνουν το παιδί τους, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι πληρούνται οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

Μη λέτε τη γνώμη σας χωρίς να σας τη ζητήαουν 

Οι νέοι γονείς έχουν πολλές απορίες και συνηθίζουν να παίρνουν τη γνώμη όσων έχουν ήδη περάσει από αυτό το στάδιο στη ζωή τους. Ωστόσο, μολονότι συχνά χρειάζονται μια συμβουλή είναι βέβαιο ότι δεν έχουν ανάγκη από μια συμβουλή για το παραμικρό. Εάν, λοιπόν, θέλει τη γνώμη μας μάλλον θα τη ζητήσει -διαφορετικά, μπορεί και να μην εκτιμήσει καθόλου το ότι τη λέμε.

Ζητήστε (τουλάχιστον) την άδεια

«Μπορώ να σου πω τη γνώμη μου;»: Μια μικρή φρασούλα μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά! Ξεκινώντας έτσι την κουβέντα και -εφόσον φυσικά, πάρετε θετική απάντηση- η συζήτηση θα είναι πολύ πιο εποικοδομητική, γιατί και ο άλλος δεν θα νιώθει ότι κάποιος προσπαθεί να τον διδάξει ή να τον κρίνει. Μην προσβληθείτε όμως εάν η απάντηση είναι «όχι».

Σεβαστείτε τις αποφάσεις τους

Οι αξίες μας έχουν μεγάλη σημασία για εμάς, όμως μπορεί και να μην είναι τόσο σημαντικές για εκείνους. Οι επιλογές τους σε ό,τι αφορά το μεγάλωμα του παιδιού τους είναι δικές τους και οφείλουμε να τις σεβαστούμε -ακόμα κι αν έχουμε λόγους να διαφωνούμε. Σ' αυτή την περίπτωση, απλά υποχωρούμε και σεβόμαστε τις αποφάσεις τους. Μόνη εξαίρεση σ' αυτόν τον κανόνα η περίπτωση που έχετε διαπιστώσει ότι το παιδί βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Εάν πρόκειται για κάτι τέτοιο, θα πρέπει να απευθυνθείτε στις αρμόδιες αρχές.

Μην θεωρήσετε πως επειδή κάτι είχε αποτέλεσμα στη δική σας περίπτωση θα έχει και στη συγκεκριμένη

Κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Και κάθε γονιός είναι διαφορετικός. Όσο δοκιμασμένες και αποτελεσματικές κι αν πιστεύετε ότι είναι οι συμβουλές σας μπορεί και να μην εφαρμόζονται υπό άλλες συνθήκες -και σίγουρα αποκλείεται να γνωρίζετε κάθε λεπτομέρεια μιας κατάστασης, ακόμα κι αν είστε κοντινοί φίλοι ή συγγενείς.

Θυμηθείτε ότι είναι δύσκολο να είναι κανείς νέος γονιός

Εάν έχετε ήδη βρεθεί σ' αυτή τη θέση, σίγουρα γνωρίζετε ότι η ψυχολογία ενός νέου μπαμπά και μιας νέας μαμάς είναι αρκετά περίεργη. Εάν πάλι δεν το έχετε ζήσει, μπορείτε να το φανταστείτε. Οι γονείς στους οποίους απευθύνεστε κάνουν ό,τι μπορούν για να μεγαλώσουν σωστά το παιδί τους κι έχουν χιλιάδες ανασφάλειες και αμφιβολίες. Μην το ξεχνάτε αυτό!