Print this page

Το παιδί σας πηγαίνει στην Α' Δημοτικού και δεν του αρέσει καθόλου; Τι να κάνετε!

Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό σχολείο δεν είναι εύκολη για όλα τα παιδιά. Να πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε.  

Οι πρώτες μέρες του ενθουσιασμού για το «μεγάλο» σχολείο πέρασαν και τώρα το παιδί σας ξεκινάει κάθε πρωί με κλάματα ή προσπαθεί με δικαιολογίες («πονάει η κοιλιά μου») να το αποφύγει; Κατ' αρχάς, ηρεμήστε. Σίγουρα, δεν είναι το μοναδικό παιδάκι της τάξης που χρειάζεται οι γονείς του να προσπαθήσουν πολύ για να πάει στο σχολείο. Η προσαρμογή στην Α' Δημοτικού είναι αρκετά δύσκολη για ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών. Τα παιδιά καλούνται σε μια μικρή ακόμα ηλικία να περάσουν από ένα περιβάλλον όπου η βασική τους ασχολία ήταν το παιχνίδι σε ένα άλλο που έχει περισσότερους κανόνες και πιο πολλές απαιτήσεις. Όταν λοιπόν αρχίζουν να έχουν ξεσπάσματα, πόνους στο στομάχι (που εξαφανίζονται μόλις τους επιτρέψουμε να μείνουν στο σπίτι) ή κλάματα κάθε πρωί για να σηκωθούν από το κρεβάτι, τότε χρειάζονται λίγη παραπάνω βοήθεια από εμάς. Να τι μπορείτε να κάνετε:

Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που δεν του αρέσει

Το δημοτικό είναι γεμάτο από καινούριες συνήθειες για το παιδί, όπως να βγαίνει διάλειμμα σε ένα μεγάλο προαύλιο με πολλά μεγαλύτερα παιδιά, να πρέπει να μένει καθισμένο σε μια καρέκλα για αρκετό χρόνο ή να τρώει μαζί με άλλα, εφόσον κάθεται στο ολοήμερο. Επίσης, οι απαιτήσεις των δασκάλων είναι περισσότερες και το παιδί έχει την αίσθηση ότι οι επιδόσεις του «βαθμολογούνται». Μιλήστε στο παιδί και προσπαθήστε να καταλάβετε τι από όλα αυτά τα καινούρια δεδομένα είναι αυτό που το αγχώνει περισσότερο. Αποφύγετε όμως να το ρωτήσετε ευθέως -το πιθανότερο είναι ότι ακόμα και το ίδιο δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει μέσα του τι είναι αυτό που το δυσκολεύει. Δοκιμάστε να φέρετε έμμεσα την κουβέντα εκεί... Π.χ. Όταν τρώτε όλοι μαζί το βράδυ, ζητήστε από τον καθένα να αναφέρει κάτι που έγινε μέσα στην ημέρα και τον έκανε να χαρεί και κάτι που τον έκανε να νιώσει άσχημα. Έτσι, θα έχει την ευκαιρία να φιλτράρει τις δικές του εμπειρίες αλλά και να διαπιστώσει ότι όλοι συναντάμε κάποιες δυσκολίες στο καθημερινό μας πρόγραμμα.

Εάν το παιδί δεν σας ανοίγεται και δεν μιλάει, συμβουλευτείτε τον δάσκαλο ή τη δασκάλα του. Ίσως έχει παρατηρήσει ότι κάποιες μέρες ή ώρες είναι πιο αγχωμένο -κάτι που ίσως σας δώσει μια ιδέα του τι μπορεί να του συμβαίνει.

Για να βοηθήσετε το παιδί στη μετάβαση στην Α' Δημοτικού

- Μη διστάσετε να μοιραστείτε τους προβληματισμούς σας με τους εκπαιδευτικούς και τους διευθυντές του σχολείου. Θυμηθείτε ότι είναι στο πλευρό το δικό σας και του παιδιού και όχι απέναντι.

- Εάν υπάρχει κάποιο γνωστό του παιδάκι στην ίδια τάξη, ζητήστε από τη δασκάλα του να τα βάλει στο ίδιο θρανίο ή να καθίσουν μαζί την ώρα του φαγητού.

- Πείτε στο δάσκαλο ή τη δασκάλα να το κάνει για μια μέρα «βοηθό» στην τάξη ή να του αναθέσει μια μικρή αρμοδιότητα. Με αυτό τον τρόπο θα δεθεί πιο εύκολα μαζί του/της.

- Εάν το πρόβλημα έχει να κάνει με τα μαθήματα, εξηγήστε του όλα όσα θα μάθει τα επόμενα χρόνια στο σχολείο δεν είναι πάντα εύκολα, αλλά με μελέτη και προσπάθεια θα τα καταφέρει. Βοηθήστε το να κατακτήσει τη γραφή και την ανάγνωση, βάζοντάς το να καταγράψει τη λίστα για τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή να σας διαβάσει τις οδηγίες χρήσης σε μια συσκευασία από κάτι που αγοράσατε.

- Εάν το παιδί σας είναι γεννημένο τους τελευταίους μήνες του χρόνου, έχετε υπόψη ότι ακόμα και μια μικρή διαφορά στην ηλικία από τους συμμαθητές του μπορεί να είναι σημαντική σ' αυτή τη φάση της ζωής του. Ίσως χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνος για να ωριμάσει περισσότερο και να προσαρμοστεί καλύτερα.

- Τηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου ώστε να κοιμάται όσο χρειάζεται. Διαφορετικά, είναι λογικό να είναι κουρασμένο και εκνευρισμένο στη διάρκεια της ημέρας. Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τη συμπεριφορά και τη γνωστική του ικανότητα.

- Αντισταθείτε στον πειρασμό να το αφήσετε να μείνει στο σπίτι μια μέρα που δεν θέλει να πάει στο σχολείο. Όσο κι αν σας πονάει να το βλέπετε να αντιδρά, είναι σίγουρο ότι αν μείνει στο σπίτι θα του είναι ακόμα πιο δύσκολο την επόμενη μέρα να ξεκινήσει για το σχολείο.

- Κάντε υπομονή. Σχεδόν όλα τα παιδιά που ξεκινούν το δημοτικό αντιδρώντας στα καινούρια δεδομένα, μετά από μερικούς μήνες όχι μόνο πηγαίνουν στο σχολείο χωρίς γκρίνιες αλλά και το αγαπούν πολύ!