Print this page

8 κόλπα για να είστε κάθε πρωί έτοιμοι στην ώρα σας

Δεν θα πάτε ποτέ ξανά στο σχολείο αφότου χτυπήσει το κουδούνι!

Θα συμφωνήσουμε μαζί σας ότι τα πρωινά σε ένα σπίτι με παιδιά σχολικής ηλικίας έχουν κάτι το χαοτικό! Όσο νωρίς κι αν ξυπνήσετε, όσο κι αν προσπαθήσετε να θυμηθείτε έγκαιρα τι πρέπει να έχει το καθένα μαζί του, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάτι θα γίνει και θα βγείτε από την πόρτα καθυστερημένοι ή/και αγχωμένοι.

Τα tips που σας προτείνουμε θα σας βοηθήσουν να οργανώσετε καλύτερα τα πρωινά σας για να ξεκινάτε όλοι την ημέρα σας ήρεμα και χωρίς βιασύνη.

Βγάλτε τα ρούχα τους από το προηγούμενο βράδυ. Εάν τα παιδιά σας έχουν άποψη για το τι θα φορέσουν και πολλές φορές αυτό που σας καθυστερεί είναι η άρνησή τους να φορέσουν αυτά που έχετε επιλέξει, κάντε τη συζήτηση από την προηγούμενη και καταλήξτε σε μια επιλογή που θα δεχτείτε και οι δύο.

Ορίστε ένα συγκεκριμένο σημείο στο σπίτι όπου τα παιδιά θα συγκεντρώνουν όλα τα πράγματά τους για το σχολείο. Δεν χρειάζεται να είναι κάποια ντουλάπα ή άλλο έπιπλο ειδικά σχεδιασμένο για το σκοπό αυτό. Μπορείτε απλά να συμφωνήσετε ότι πριν κοιμηθούν θα βάζουν σάκες, ρούχα, παπούτσια, ομπρέλες, τσάντες εξωσχολικών δραστηριοτήτων κ.λπ. δίπλα στην εξώπορτα ή στο χολ. Έτσι, δεν θα γυρίζετε σε όλο το σπίτι κάθε πρωί ψάχνοντας να βρείτε το μπουφάν ή τα όργανα της γεωμετρίας.

Ετοιμάστε τις σάκες από την προηγούμενη. Όσο κουρασμένα κι αν είναι τα παιδιά πριν πέσουν για ύπνο, μην τους επιτρέψετε να αφήσουν για το επόμενο πρωί την ετοιμασία της σχολικής σάκας. Είναι σίγουρο ότι κάτι δεν θα βρίσκουν και θα καθυστερήσουν. Επιμείνετε να την έχουν έτοιμη από το βράδυ.

Φροντίστε να έχουν όλοι μια εικόνα για την ώρα. Βάλτε ρολόγια σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού (ακόμα και στο μπάνιο), ώστε να μπορούν μικροί και μεγάλοι να ξέρουν πόσο χρόνο έχουν στη διάθεσή τους. Για τα μικρότερα παιδιά που δεν ξέρουν ακόμα να διαβάζουν την ώρα μπορείτε να βάλετε ένα χρωματιστό αυτοκόλλητο στο σημείο όπου θα είναι ο μεγάλος δείκτης όταν πρέπει να φύγετε, ώστε να έχουν μια ιδέα.

Περιορίστε τους χώρους όπου κινείστε. Ιδιαίτερα εάν το σπίτι σας απλώνεται σε περισσότερους από έναν ορόφους, φροντίστε να αποφύγετε τα άσκοπα «πάνω-κάτω», βάζοντας κανόνες όπως «κανείς δεν κατεβαίνει στην κουζίνα χωρίς να έχει πρώτα ντυθεί». Δεν φαντάζεστε πόσο χρόνο θα γλιτώσετε.

Απλοποιήστε το πρωινό. Μια ποικιλία από pancakes, χυμούς και σάντουιτς είναι πολύ ωραία ιδέα για οικογενειακό πρωινό, επειδή όμως απαιτεί χρόνο ίσως είναι σκόπιμο να το απολαμβάνετε μόνο τα Σαββατοκύριακα. Για τις καθημερινές περιοριστείτε σε μερικές μπάρες δημητριακών, κέικ, μπισκότα βρώμης κ.λπ. που μπορείτε να έχετε προετοιμάσει εκ των προτέρων.

Επιμείνετε στους κανόνες που έχετε θέσει. Είναι σίγουρο ότι κάτι θα πάει στραβά κάποιες μέρες, όμως αποφύγετε να επιτρέψετε πολλές παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα. Το ζητούμενο είναι να γίνει ρουτίνα στα παιδιά, ώστε να μπορούν να ετοιμάζονται με μηχανικές κινήσεις, χωρίς να το πολυσκέφτονται.

Βάλτε τα παιδιά νωρίς για ύπνο. Όταν ένα παιδί έχει κοιμηθεί αρκετά και είναι ξεκούραστο, να είστε σίγουροι ότι το επόμενο πρωί θα είναι πολύ πιο ήρεμο και συνεργάσιμο και η ετοιμασία θα είναι μια πολύ πιο ξεκούραστη υπόθεση.