Print this page

Πόσο χρόνο αφιερώνει μια μαμά για τον εαυτό της;

Μια νέα έρευνα ασχολήθηκε με το θέμα και η απάντηση είναι πραγματικά σοκαριστική!

Όλες οι μαμάδες γνωρίζουμε ότι ο προσωπικός χρόνος είναι μια πολύ μεγάλη πολυτέλεια σ' αυτή τη φάση της ζωής μας. Δύσκολα όμως θα φανταζόμασταν ότι εάν μπαίναμε στον κόπο να υπολογίσουμε την ώρα που διαθέτουμε αποκλειστικά και μόνο με τις δικές μας ανάγκες μέσα στην ημέρα θα έβγαινε ελάχιστα περισσότερο από μισή ώρα!

Σ' αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα που έγινε με τη συμμετοχή 2.000 μητέρων. Κατά μέσο όρο, ο χρόνος που αφιερώνουν στον εαυτό τους είναι 32 λεπτά την ημέρα.

Άλλα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας είναι ότι πολλές μαμάδες αναγκάνονται να «κρύβονται» από τα παιδιά τους προκειμένου να μείνουν λίγο μόνες (ναι, δεν είστε η μόνη που μπαίνει μέσα στην ντουλάπα για να φάει λίγη σοκολάτα με την ησυχία της ή που μπαίνει στην τουαλέτα ενώ δεν έχει τίποτα να κάνει εκεί). Η μέση μαμά πηγαίνει, επιπλέον, στο σούπερ μάρκετ πέντε φορές την εβδομάδα και άλλες τόσες έρχεται αντιμέτωπη με επεισόδια κακής συμπεριφοράς των παιδιών. Τέλος, το 24% των εργαζόμενων μητέρων ασχολείται 30 ώρες την εβδομάδα αποκλειστικά με τα παιδιά τους -συν το χρόνο που πρέπει να αφιερώσουν στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους.

Δεν είναι ακριβώς ότι ξαφνιαζόμαστε με αυτά τα αποτελέσματα, αλλά σίγουρα είναι απογοητευτικό να επιβεβαιώνεται ότι οι μαμάδες δυσκολεύονται να αφιερώσουν στον εαυτό τους το χρόνο που κάθε άνθρωπος δικαιούται. Ας ελπίσουμε ότι αυτή η έρευνα θα μας δώσει το έναυσμα να ζητήσουμε περισσότερη βοήθεια από τους συντρόφους, τις γιαγιάδες, τις νταντάδες ή όποιον άλλο μπορεί να την προσφέρει!