Print this page

10+1 πρακτικές συμβουλές για τους νέους μπαμπάδες

Από άλλους άντρες που βίωσαν την πατρότητα.

Πρόσφατα, οι μπαμπάδες που παρακολουθούν μια γνωστή ιστοσελίδα κλήθηκαν να δώσουν μία καλή συμβουλή σε κάποιον άντρα που έγινε ή πρόκειται να γίνει πατέρας για πρώτη φορά. Κι αυτές ήταν μερικές από τις απαντήσεις τους:

Διάβασε στο παιδί σου όσο περισσότερο μπορείς.

Μια από τις πιο όμορφες αναμνήσεις που έχω από τον δικό μου πατέρα είναι να μου διαβάζει παραμύθια πριν τον ύπνο.

Ξεπέρασε όποια αποστροφή έχεις για την αλλαγή πάνας.

Δεν είναι και τίποτα σπουδαίο. Σε δύο λεπτά έχεις τελειώσει. Και οι μισές αλλαγές πάνας κανονικά είναι το δικό σου μερίδιο.

Να χαίρεσαι που μπορείς να στηρίζεις τη σύντροφό σου.

Για κάποιου μήνες θα νιώθεις παραμελημένος -όλα θα περιστρέφονται γύρω από το μωρό και τη μαμά του. Δική σου δουλειά είναι να κάνεις ό,τι δεν μπορεί εκείνη (μαγείρεμα, καθάρισμα κ.λπ.) και να τη βοηθάς να αντιμετωπίσει το στρες.

Μείνε τη νύχτα στο μαιευτήριο, εάν υπάρχει η δυνατότητα.

Σίγουρα θα ανυπομονείς να γυρίσετε στο σπίτι με το μωρό σας, όμως εκμεταλλεύσου τις μέρες (και τις νύχτες) στο μαιευτήριο όπου υπάρχουν άνθρωποι να σε βοηθήσουν και να σε καθησυχάσουν. Να είσαι σίγουρος ότι για ένα διάστημα κάθε ήχος που βγάζει μπορεί να σε πανικοβάλει!

Μην αγχωθείς εάν δεν νιώσεις να δένεσαι από την πρώτη στιγμή με το μωρό.

Μπορεί στην αρχή να αισθάνεσαι κάπως αδιάφορος και να χρειαστεί να περάσει λίγος χρόνιος για να καταλάβεις τι είναι αυτός ο περίφημος δεσμός ανάμεσα στο παιδί και το γονιό. Μην απογοητευτεί, κάποια στιγμή θα συμβεί!

Δεν πρόκειται να σπάσει.

Τα μωρά δεν είναι από γυαλί -φυσικά, δεν είναι ούτε από λάστιχο! Μη φοβάσαι να το πάρεις αγκαλιά, αλλά μη ρισκάρεις και να σου πέσει!

Διάλεξε ένα αγαπημένο τραγούδι και να του το τραγουδάς συχνά.

Θα είναι το τραγούδι σας. Όταν του το λες θα σε κοιτάζει μέσα στα μάτια και θα χαμογελά. Κι όταν θα είναι εκνευρισμένο, θα το χαλαρώνει για λίγο, μέχρι να φτιάξεις το γάλα ή να αλλάξεις την πάνα του.

Μη ρωτάς τη σύντροφό σου «τι μπορώ να κάνω;».

Μην ξεχνάς ότι το μωρό (και οι υποχρεώσεις του) ανήκουν εξίσου και στους δύο. Εάν πιστεύεις ότι κάτι πρέπει να γίνει, απλά κάντο!

Βγάλε πολλές φωτογραφίες

Δεν μπορείς να το διανοηθείς αυτή τη στιγμή, όμως πολύ σύντομα θα ξεχάσεις πώς ήταν αυτή η τέλεια γκριμάτσα που κάνει όταν ξυπνάει, ακόμα και η αίσθηση του βρέφους στην αγκαλιά σου. Οι φωτογραφίες από την εποχή που τα παιδιά είναι πολύ μικρά είναι πολύτιμες!

Μην ξεχνάς: τα χρόνια περνάνε πολύ γρήγορα.

Απόλαυσε την κάθε στιγμή. Ακόμα κι αυτές που νιώθεις εξουθενωμένος ή εκείνες που αισθάνεσαι ότι κάτι έχεις κάνει λάθος. Παρατήρησε το μωρό σου να γίνεται ένας «κανονικός» άνθρωπος με τον οποίο αρχίζεις να επικοινωνείς, που εξελίσσει την προσωπικότητά του και τελειοποιεί νέες δεξιότητες κάθε μέρα. Όταν μια μέρα, ανοίξει την πόρτα για να ζήσει τη ζωή του κάπου (πολύ ή λίγο, δεν έχει σημασία) μακριά σου, θα αναπολείς αυτές τις στιγμές και θα χαμογελάς!