Print this page

Διαγωγή… άριστη!

Πώς θα μεγαλώσουμε παιδιά με καλούς τρόπους!

Όλοι οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι ευγενικά, να έχουν καλούς τρόπους. Να αποδεικνύουν δηλαδή τη καλή διαπαιδαγώγηση που πήραν στο σπίτι, γιατί ως γνωστό η συμπεριφορά ενός παιδιού είναι ο καθρέφτης του σπιτιού που το μεγάλωσε. Μήπως όμως πριν επιχειρήσουμε να μάθουμε στα παιδιά μας καλούς τρόπους πρέπει να κατανοήσουμε πρώτα εμείς σε βάθος την σημασία της ευγενικής συμπεριφοράς; Μόνο τότε θα μπορέσουμε να μεταδώσουμε στα παιδιά πόσο απαραίτητη είναι η ευγενική συμπεριφορά για να συνυπάρχουν ειρηνικά οι άνθρωποι στον κόσμο.  Πως ο άνθρωπος που φέρεται με τρόπους, είναι ο άνθρωπος που νοιάζεται και ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του.

Σεβασμός και ευαισθησία

 Οι καλοί τρόποι ουσιαστικά αποδεικνύουν τον σεβασμό που τρέφουμε για τους γύρω μας. Ο σεβασμός κρύβει μέσα του ευαισθησία και ενδιαφέρον για το καλό των άλλων. Αν φερόμαστε στα μικρά μας με σεβασμό και κατανόηση τότε και εκείνα θα μάθουν να κάνουν το ίδιο μεγαλώνοντας.  Η συμπεριφορά τους θα αποδεικνύει πως νοιάζονται και σέβονται τους συνανθρώπους του. Μεγαλώνοντας  τα ευγενικά παιδιά, όπως λένε ειδικοί, φέρονται με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο δημοφιλή και πετυχημένα

Ξεκινήστε νωρίς

Ευχαριστώ και παρακαλώ είναι δύο λέξεις που ακόμα και ένα δίχρονο μπορεί να πει. Προφανώς δεν καταλαβαίνει την κοινωνική βαρύτητα που φέρουν. Μπορεί όμως να μάθει τη  χρησιμότητα τους. Πως λέμε παρακαλώ για να ζητήσουμε κάτι και ευχαριστώ όταν το παίρνουμε. 

Το παράδειγμα, το καλό

Οι γονείς πρέπει οι ίδιοι να φέρονται με καλούς τρόπους, μεταξύ τους ή στις επαφές τους με τον γύρω κόσμο.  Απευθυνθείτε με ευγένεια,  χρησιμοποιείστε τις λέξεις «παρακαλώ», «ευχαριστώ», «ορίστε».  Άλλος ένας βασικός τρόπος για να αναπτυχθεί η ευγενική συμπεριφορά στο παιδί, ακολουθώντας την συμπεριφορά της μαμάς και του μπαμπά.  Έτσι θα συνειδητοποιήσουν πως αφού υπάρχει ευγένεια μέσα στο σπίτι, πρέπει να υπάρχει και στον «έξω κόσμο».

 Η αναγνώριση μετράει

Ποτέ μην αγνοείτε το παιδί σας όταν είστε μαζί σε κάποια κοινωνική έξοδο, ιδιαίτερα εάν είναι μόνο του ανάμεσα σε μεγάλους. Ακόμα και το ευγενικό συνήθως παιδί βαριέται και κατά συνέπεια  «αγριεύει» όταν αισθάνεται πως το αγνοούν. Σε ένα κοινωνικό γεγονός που θα είναι και άλλοι ενήλικες, μείνετε  κοντά  στο μικρό σας,  να του μιλάτε μια στο τόσο και να  προσπαθείτε να κρατάτε μαζί του οπτική επαφή.  Αν είναι μεγαλύτερο, φροντίστε να το αφήσετε να συμμετάσχει στο κοινωνικό γεγονός με κάποιο τρόπο. Έτσι δεν θα αισθανθεί πως το αγνοείτε και δεν θα χρειαστεί να κάνει κάποια αταξία για να κερδίσει την προσοχή σας.

 Οι καλοί τρόποι δεν επιβάλλονται

Για να μάθει καλούς τρόπους το παιδί σας δεν χρειάζεται να του φέρεστε σαν να είναι κατοικίδιο, «πες παρακαλώ αλλιώς δεν θα σου πάρω το παιχνίδι που μου ζήτησες». Υπενθυμίστε του πότε πρέπει να  πει «παρακαλώ» αλλά μόνο για να καταλάβει την έννοια των καλών τρόπων όχι για να θεωρήσει ότι μόνο έτσι θα πάρει ό, τι θέλει. Αν ζει συνεχώς για να «κυνηγάει το καρότο» τότε το παιδί θα βαρεθεί κάποια στιγμή τους καλούς τρόπους πριν ακόμα καλά-  καλά τους μάθει.   

 Διορθώσατε, παρακαλώ

Είναι πολύ βασικό να καταλάβει το παιδί σας πως το διορθώνετε γιατί το αγαπάτε και νοιάζεστε για αυτό και όχι γιατί η συμπεριφορά του σας έχει θυμώσει και θέλετε να το τιμωρήσετε. Σε περίπτωση που φερθεί με αγένεια, η αντίδραση σας θα πρέπει να περιοριστεί στο να κρατήσετε χαμηλά τον τόνο της φωνής σας όταν του απευθυνθείτε, να   το κοιτάξετε απευθείας στα μάτια και να το ακουμπήσετε τρυφερά. Η ευγενική  αυτή προσέγγιση είναι σίγουρα  προτιμότερη από τις φωνές και τις απότομες, θυμωμένες κινήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα φέρουν εντελώς το αντίθετο αποτέλεσμα από επιθυμητό.