Print this page

Είναι κακό να φιλάμε τα παιδιά μας στο στόμα;

Μπορεί να είναι επικίνδυνο για την υγεία τους;

Δεν είναι λίγες οι μαμάδες που έχουν δεχτεί κατηγορίες επειδή εθεάθησαν να φιλούν τα παιδιά τους στο στόμα. Ακόμα και πολλές celebrities -όπως η Victoria Beckham,

victoria beckham kissing harper

η Hilary Duff 

Hilary Duff defends kissing 4-year-old son on the lips

και η Olivia Wilde- που έχουν δημοσιεύσει στα social media φωτογραφίες με τα παιδιά τους έχουν δεχτεί κριτική από τους θαυμαστές τους για το λόγο αυτό.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από μαμάδες που επιμένουν ότι ένα τέτοιο φιλί δεν έχει τίποτα το κακό κι είναι απλώς άλλη μία εκδήλωση της μητρικής αγάπης. Την άποψη αυτή συμμερίζονται και πολλοί ειδικοί ψυχικής υγείας. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την Alyson Schafer, σύμβουλο γονέων και συγγραφέα του βιβλίου Honey, I Wrecked The Kids (Αγάπη μου, κατέστρεψα τα παιδιά), το μητρικό φιλί, ακόμα και στα χείλη, δεν κάνει ποτέ κακό στο παιδί.

 

Μπορεί το φιλί στο στόμα νε μεταφέρει μικρόβια στο παιδί;

Από άποψη υγιεινής, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το φιλί μπορεί να μεταδώσει πιο εύκολα μικρόβια και ιούς, σε σχέση με μια χειραψία ή ακουμπώντας μια επιφάνεια όπου πριν από λίγο κάποιος φταρνίστηκε. Και, σε κάθε περίπτωση, ας μη φιλήσετε στο στόμα το παιδί σας εάν είστε κρυωμένη (το να κολλήσετε εσείς από εκείνο εάν έχει κάποια ίωση, θα γίνει έτσι κι αλλιώς αφού θα πρέπει να το φροντίσετε -εκτός κι αν εφαρμόσετε τις συμβουλές που σας έχουν πει εδώ...). Ωστόσο, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι στις περιπτώσεις που το παιδί είναι ακόμα πολύ μικρό ή έχει αδύναμο ανοσοποιητικό για κάποιο λόγο ή/και αλλεργίες, κάθε κοντινή επαφή μπορεί να αποδειχτεί επικίνδυνη! Υπό οποιασδήποτε άλλες συνθήκες όμως, μπορείτε να νιώθετε ασφαλής εκφράζοντας την αγάπη προς το παιδί σας με όποιο τρόπο θέλετε!