Print this page

Δέκα φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στις κόρες μας

Είναι σημαντικό να προσέχουμε τι λέμε στα παιδιά μας.

Εννοείται πως αγαπάμε τα παιδιά μας και δεν έχουμε πρόθεση να τα πληγώσουμε, αλλά μερικές φορές στη προσπάθεια μας να μεγαλώσουν σωστά λέμε πράγματα που μπορεί να τα πληγώσουν, να μειώσουν την αυτοεκτίμησή τους ακόμα κα να προκαλέσουμε ψυχολογικά τραύματα που θα τα κυνηγούν σε όλη τους την ενήλικη ζωή. Συγκεκριμένα στις κόρες μας υπάρχουν δέκα φράσεις που δεν πρέπει να λέμε ποτέ:

«Δεν μπορείς να πάρεις σωστές αποφάσεις» 

Ποτέ δεν πρέπει να απαξιώνουμε την ορθή κρίση της κόρης μας. Έτσι και αλλιώς εμείς είμαστε οι μεγαλύτεροι της και είναι λογικό να παίρνουμε πιο λογικές αποφάσεις. Αν η κόρη μας έκανε λάθος, δεν ήρθε δα και το τέλος του κόσμου. Ουδείς αλάνθαστος! Ας μη ξεχνάμε πως  η κόρη μας είναι παιδί ακόμη και αν είναι 16 χρονών. Καλύτερα να το συνειδητοποιήσουμε πριν γίνουμε αυτοί οι κομπλεξικοί γονείς που δεν αφήνουν τα παιδιά τους  να ζήσουν και να μαθαίνουν από τα λάθη τους! 

«Είσαι χοντρή / αδύνατη»

Αν η κόρη μας έχει πρόβλημα με το βάρος της, δεν βελτιώνεται η κατάσταση αν της το υπενθυμίζουμε κάθε 5 λεπτά. Φράσεις όπως, «Κοίτα αυτό το κορίτσι, κοίτα τι όμορφο σώμα που έχει!» ή «Τι κρίμα που είσαι τόσο αδύνατη παιδί μου! Μοιάζεις σαν να έχεις ξεχάσει τι σημαίνει φαγητό» είναι φράσεις που πληγώνουν βαθιά και δεν φέρνουν κανένα καλό αποτέλεσμα. Υποστηρίζουμε το παιδί μας και δεν του κάνουμε δηκτικά σχόλια που εξάλλου είναι πιθανό να τα ακούει και από άλλους.  

«Μπα, δεν θα τα καταφέρεις» 

Από τις χειρότερες φράσεις που μπορεί να πει ένας γονιός. Αν για παράδειγμα η κόρη μας θέλει να γίνει γιατρός ή δικηγόρος αλλά οι βαθμοί της είναι χαμηλοί,  αντί να μειώσουμε εκείνη και την νοημοσύνη της, την βοηθούμε να βελτιώσει τις γνώσεις της για το επάγγελμα που έχει επιλέξει. Το ίδιο ισχύει αν η κόρη μας είναι μικρή: φράσεις τύπου «ασ'το αυτό, δεν μπορείς να το κάνεις» ή «μα είσαι χαζούλα, πώς θα τα βγάλεις πέρα;» έχουν ως αποτέλεσμα ένα ντροπαλό, φοβισμένο παιδί.

«Πρέπει να φοράς μακιγιάζ γιατί είσαι κορίτσι»

Ναι και όμως. Υπάρχουν νεαρά κορίτσια που αναγκάζονται να μακιγιαριστούν γιατί υπάρχουν οι μητέρες τους που πιστεύουν πως μια νεαρή κοπέλα για να δείχνει όμορφη πρέπει να φοράει μακιγιάζ. Καλύτερα η κόρη μας να είναι υγιής και χαμογελαστή: ό,τι χρειάζεται για να δείχνει όμορφη και λαμπερή.

«Μη το φας αυτό!»

Το λέμε όταν η κόρη μας έχει παραπάνω κιλά και έχουμε σκοπό να την αποτρέψουμε από το να παχύνει περισσότερο.  Το πιο πιθανό όμως είναι να της προκαλέσουμε ενοχές που οδηγούν σε διατροφικές διαταραχές όπως βουλιμία και νευρική ανορεξία. Πολύ προτιμότερο είναι να μάθουμε από νωρίς στο παιδί μας υγιεινές διατροφικές συνήθειες.

«Για δεν μένεις σπίτι καλύτερα, να δεις και καμιά ταινία ή να παίξεις  παιχνίδι στο lap top»

Μια φράση που ίσως ακούγεται ακίνδυνη: Γιατί να μη μείνει μέσα το παιδί; Και εκείνη θα διασκεδάσει και εμείς θα μείνουμε ήσυχοι πως το κορίτσι μας είναι σώο και ασφαλές στη θαλπωρή του σπιτιού του. Την  θέτουμε όμως σε χειρότερο κίνδυνο τόσο για την ψυχική όσο και για την πνευματική της υγεία.  Η κόρη μας πρέπει να βγαίνει έξω κάθε μέρα είτε για να παίξει με τους φίλους τηςς ή να βγούμε παρέα βόλτα.

«Μα βρε παιδί μου, μοιάζεις με αγόρι!

Μπορεί στη κόρη μας να αρέσουν τα τζιν, τα αθλητικά παπούτσια και τα κοντά μαλλιά. Αργότερα, μπορεί να προτιμήσει τις φούστες και τις γόβες, κανείς δεν ξέρει και σίγουρα ούτε εκείνη. Είναι φυσιολογικό να ψάχνεται, να βρει πως θέλει να είναιη εξωτερική της εμφάνιση. Εμείς μόνο να την υποστηρίξουμε χρειάζεται και όχι να την κριτικάρουμε ή  να της λέμε πως μοιάζει με αγόρι ή ακόμα χειρότερα πως έτσι όπως είναι δεν θα την ερωτευτεί κανείς.

«Ράψε το στόμα σου»

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που είναι παντρέμενες, δουλεύουν, έχουν παιδιά αλλά… δεν τις ακούμε να λένε ποτέ τη γνώμη τους.  Είναι οι γυναίκες που βλέπουμε να τις προσβάλλει ο άντρας τους ή το αφεντικό τους και εκείνες να σκύβουν το κεφάλι, αμίλητες. Ε, αυτές οι γυναίκες είχαν γονείς που τις συμβούλευαν να μη ανταπαντούν, να μένουν αξιοπρεπείς και αμίλητες. Αμίλητες δηλαδή καταπιεσμένες και δυστυχισμένες για μια ζωή...

«Αυτά δεν είναι πράγματα για ένα κορίτσι»

Αν στην κόρη μας αρέσει το ποδόσφαιρο ή κάποια άλλη δραστηριότητα που συνήθως αρέσει στα αγόρια, δεν την αποτρέπουμε. Ζούμε σε ένα κόσμο όπου μπορούμε να κάνουμε ό,τι θέλουμε όποιο και αν είναι το φύλο, η καταγωγή, η εθνικότητα.

«Είναι καλύτερη/ος από εσένα»

Ποτέ μα ποτέ δεν συγκρίνουμε την κόρη μας. Φράσεις όπως «Κοίτα την τάδε,  σε έχει αφήσει πίσω στα μαθήματα εδώ και καιρό» ή « Γιατί δεν μπορείς να έχεις τους ευγενικούς τρόπους της ξαδέλφη σου;»  κάνουν κακό και πληγώνουν. Βαθιά και ανεπανόρθωτα.