Print this page

4 σημάδια ότι είστε έτοιμη για δεύτερο μωρό

Μήπως να το βάζατε μπρος;

Δεν υπάρχει τίποτα πιο όμορφο από τη μυρωδιά ενός νεογέννητου, όμως η έλλειψη ύπνου και η κούραση που συνήθως συνοδεύουν τους πρώτους μήνες μετά τη γέννηση του μωρού κάνει πολλούς γονείς να μη θέλουν ούτε να σκέφτονται ότι μπορεί να τα ξαναπεράσουν. Επειδή όμως όλα αυτά αργά ή γρήγορα περνάνε, σιγά σιγά η αίσθηση ότι θα μπορούσε να προστεθεί στην οικογένεια άλλο ένα μωράκι γίνεται όλο και πιο ελκυστική. Μήπως νιώθετε ότι είστε έτοιμοι να κάνετε κι άλλο ένα παιδί; Εάν αναγνωρίζετε στη συμπεριφορά σας αυτά τα σημάδια, σίγουρα είστε:

Έχει αρχίσει να νιώθετε ξανά «φυσιολογικά»

Είναι γνωστό ότι τα βρέφη δεν έρχονται στον κόσμο μαζί με τις.... οδηγίες χρήσης τους κι αυτό μπορεί να εξαντλήσει τους νέους γονείς. Κι εκεί που μπορεί να σκέφτονται ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αντέξουν αυτή την κούραση και το άγχος άλλη μία μέρα, ξαφνικά αρχίζει να φαίνεται φως στην άκρη του τούνελ. Το μωρό κοιμάται συνεχόμενα 6ωρα, η αλλαγή της πάνας και το μπάνιο γίνονται με αυτοπεποίθηση και σε χρόνο dt και διαπιστώνετε ότι μπορείτε να διατυπώσετε μια άποψη χωρίς να χάνετε τον ειρμό της σκέψης σας. Ναι, μόλις συνειδητοποιήσατε πόσο πολλά πράγματα μπορείτε να κάνετε (ακόμα και ταυτόχρονα) και είστε έτοιμοι να προσθέσετε κι άλλα!

Το παιδί κοιμάται όλη τη νύχτα

Είναι μαγικό το πώς, παρά τη γκρίνια και την δικαιολογημένη κόπωση που προκαλούν οι συνεχόμενες διακοπές στον ύπνο, οι γονείς τείνουν να ξεχνούν αμέσως την ταλαιπωρία που πέρασαν όταν το μωρό αρχίζει να κοιμάται όλη τη νύχτα. Προφανώς, είμαστε γενετικά προγραμματισμένοι να αφήνουμε με μεγάλη ευκολία πίσω μας τις εμπειρίες που θα μπορούσαν να μας κάνουν να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να κάνουμε κι άλλο παιδί. Όπως για παράδειγμα, τους πόνους της γέννας! Έτσι, οι αναμνήσεις από τις ξάγρυπνες νύχτες δίνουν γρήγορα τη θέση τους σε μια νέα συλλογή από εικόνες με μωρά που κοιμούνται γαλήνια. Ναι, είστε έτοιμοι να το ξαναζήσετε!

Ζηλεύετε τις εγκύους που βλέπετε στο δρόμο

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος γεμάτη προσμονή, αλλά και αγωνία! Η διαπίστωση ότι θα γίνετε γονείς, η πρώτη φορά που νιώθετε το μωρό να κινείται μέσα σας, η προσμονή της γέννας, είναι σίγουρα ανεπανάληπτες εμπειρίες. Εάν κάθε φορά που βλέπετε μια φουσκωμένη κοιλίτσα, αναπολείτε τη δική σας εγκυμοσύνη, ίσως είναι η ώρα να περάσετε ξανά από αυτή την συναρπαστική διαδρομή! Το ίδιο κι αν έχετε αρχίσει να διαπιστώνετε ότι βλέπετε παντού έγκυες...

Χαζεύετε κάθε μωρό που βλέπετε γύρω σας

Το παιδί σας σάς φαίνεται ότι έχει μεγαλώσει αρκετά και -όχι ότι δεν σας ευχαριστεί ή δεν το καμαρώνετε- αλλά να, αισθάνεστε πως μάλλον δεν χορτάσατε τη βρεφική ηλικία του. Χαζεύετε τις βρεφικές φωτογραφίες του και αναπολείτε τις στιγμές (ναι, ακόμα και τα ξενύχτια). Μπαίνετε στα μαγαζιά και δεν μπορείτε να μη ρίξετε μια ματιά στα ράφια με τα μωρουδιακά. Και κάθε βρέφος που βλέπετε στο δρόμο κάνει σχεδόν κυριολεκτικά τις ωοθήκες σας να αντιδρούν. Μήπως να κάνετε άλλο ένα;