Print this page

Kωδικός: Χριστούγεννα

Όλοι ξοδεύουμε τα Χριστούγεννα. Αγοράζουμε πολλά δώρα, τρώμε παραπάνω, βγαίνουμε περισσότερο, κοινώς σπαταλάμε όπου και όπως μπορούμε. Κακομαθαίνουμε λοιπόν τον εαυτό μας, κακομαθαίνουμε φίλους και συγγενείς γιατί παραπονιόμαστε τότε για τα απαιτητικά παιδιά μας και μας στεναχωρεί τόσο ότι συνέχεια ζητούν; Γίνεται να αντιστρέψουμε την κατάσταση και να χαρούμε περισσότερο με τη καρδιά μας και λιγότερο με το πορτοφόλι μας αυτή την εποχή;

Πρώτα απ’ όλα δίνουμε βάση στον κόσμο εκτός σπιτιού και φιλικού - οικογενειακού κύκλου: Όπως τόσες οικογένειες το κάνουν κάθε χρόνο, συμμετέχουμε ενεργά σε προγράμματα βοήθειας ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Στέλνουμε δηλαδή τρόφιμα, ρουχισμό, βιβλία, φάρμακα κ.α., σε άστεγους, ορφανοτροφεία, καταυλισμούς, ομάδες και κέντρα στήριξης, φυλακές, κ.α. Αλλά και στην γειτονιά μας, σίγουρα υπάρχουν ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι και χρειάζονται βοήθεια, συναισθηματικού ή υλικού χαρακτήρα.

Μπορούμε επίσης να παίξουμε το διασκεδαστικό παιχνίδι που λέγεται «Ο Αι Βασίλης έρχεται κρυφά!» Είναι πολύ απλό: Φτιάχνουμε χειροποίητα χριστουγεννιάτικα δώρα (με κουλούρια ή στολίδια ή ό,τι άλλο σκεφτούμε), τα αμπαλάρουμε και ξεκινούμε για τη μυστική μας δωροθεσία!  Έχουμε επιλέξει από πριν σε ποιες πόρτες (φίλων και συγγενών) θα αφήσουμε το πακέτο μας. Περνάμε λοιπόν στην πράξη και αφήνουμε το δώρο στο κατώφλι, χτυπάμε το κουδούνι και τρέχουμε να κρυφτούμε. Όλη η πλάκα είναι στην έκφραση εκείνου που θα ανοίξει τη πόρτα και θα δει το δωράκι. Αν δεν προλάβουμε να κρυφτούμε, δεν πειράζει, πάλι πλάκα έχει!

Όλα τα παιδιά ονειρεύονται ένα λαμπερό δώρο για τα Χριστούγεννα. Ε, και λογικό είναι να τους το κάνουμε ανάλογα φυσικά με τις δυνατότητες της τσέπης μας. Αν τιμωρήσουμε το παιδί μας και δεν του κάνουμε δώρο, θα το πληγώσουμε και θα το κάνουμε να ζηλέψει όλα τα άλλα παιδιά. Μπορούμε όμως, να μειώνουμε την ποσότητα. Όταν τα μικρά μας έχουν συνηθίσει να παίρνουν πολλά δώρα, θεωρούν φυσιολογικό κάθε χρονιά να συμβαίνει το ίδιο. Είναι προτιμότερη η τακτική του λίγα δώρα και καλά. Ζητάμε από κάποιους «ύποπτους» δωροθέτες να συμβάλλουν στο φανταστικό, λαμπερό δώρο που αναφέραμε παραπάνω. Συμφέρει και εμάς τους γονείς και τους λοιπούς συγγενείς ή φίλους.

Παίρνουμε τον χρόνο μας και απολαμβάνουμε ό,τι μας χαρίζουν και το ίδιο προτρέπουμε να κάνει το παιδί μας: να ανοίξει προσεκτικά την συσκευασία, να περιεργαστεί τι είναι ακόμα και να παίξει (εάν είναι παιχνίδι) μαζί του. Με λίγα λόγια το αφήνουμε να «χαρεί» το δώρο του και δεν το ξεπετάμε στα γρήγορα για να πάμε στο επόμενο.

Οι εμπειρίες είναι προτιμότερες από την κατανάλωση. Οι ψυχολόγοι επιβεβαιώνουν πως όταν ξοδεύουμε χρήματα για εμπειρίες όπως ένα ταξίδι, αισθανόμαστε πιο ευτυχισμένοι από το να ξοδεύουμε σε πράγματα . Έχοντας αυτό κατά νου, το παιδί μας σίγουρα θα χαρεί περισσότερο με μια οικογενειακή εκδρομή παρά με ένα ακόμα παιχνίδι. 

Επίσης, τα δώρα που σε φέρνουν σε επαφή με τους γύρω σου φέρνουν και μεγαλύτερη ευχαρίστηση. Έτσι αντί να πάρουμε ένα π.χ. ipad για το παιδί μας καλύτερα να επιλέξουμε ένα οικογενειακό παιχνίδι για εγγυημένη διασκέδαση αλλά και χαρούμενες αναμνήσεις 

Καλό είναι να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να γράφουν ευχαριστήρια γράμματα για τα δώρα που παίρνουν. Είναι μια ευγενική κίνηση που δείχνει πως υπολογίζουν και εκτιμούν εξίσου όσους τα σκέφτηκαν.

Τέλος, ένα είναι το δώρο το ανεκτίμητο, το δώρο που μακάρι να μπορούσαμε να δίναμε όσο συχνότερα γίνεται: ο ελεύθερος χρόνος που θα περάσουμε μαζί με τα παιδιά μας, μακριά από τις υποχρεώσεις της καθημερινότητας.