Print this page

Το παιδί μου ξυπνάει από το άγριο χάραμα!

Πώς γίνεται να αλλάξουμε αυτή τη συνήθεια και να αποκτήσει το παιδί αλλά και η υπόλοιπη οικογένεια, σωτό πρόγραμα ύπνου.

Οι ειδικοί λένε πως όταν ένα μωρό είναι 6-8 μηνών είναι σε ηλικία δηλαδή που δεν χρειάζεται να του δώσουμε να φάει μέσα στη νύχτα, είναι φυσιολογικό να ξυπνά μεταξύ 6.00 π.μ. με 7.30 π.μ.. Το ίδιο και μεγαλύτερα παιδιά που ξυπνούν εκείνη την ώρα. Όμως, αν δεν έχει ξημερώσει ακόμα και το παιδί είναι ήδη ξύπνιο τότε προφανώς είναι πολύ νωρίς και πρέπει να βρούμε τι φταίει και δεν κοιμάται αρκετά.

Σίγουρα ένα 10- 15% των παιδιών ξυπνούν από φυσικού τους νωρίς όμως για τα υπόλοιπα παιδιά υπάρχει άλλος λόγος. Αν παρατηρήσουμε πως το παιδί μας δείχνει κουρασμένο και γκρινιάζει λίγο πριν κοιμηθεί τότε αυτό σημαίνει πως δεν ξεκουράζεται επαρκώς και ξυπνάει πολύ νωρίς. Ευτυχώς τις περισσότερες φορές, το πρόβλημα λύνεται εύκολα αρκεί να εντοπίσουμε τον λόγο.

Αρχικά καλό είναι να ανακαλύψουμε τι φταίει και ξυπνά το μωρό μας τόσο νωρίς: Η φασαρία που έρχεται από τον δρόμο; Μήπως μπαίνει έντονο φως από λάμπα του δρόμου στο παιδικό δωμάτιο; Για να βρούμε τι φταίει, βάζουμε ξυπνητήρι 10 λεπτά νωρίτερα από την ώρα που συνήθως ξυπνάει το μωρό. Αν τελικά το ενοχλεί η φασαρία του δρόμου τότε μια συσκευή λευκού θορύβου θα εξουδετερώσει τους θορύβους από έξω. Αν πάλι φταίει το φως τότε οι κουρτίνες σκίασης είναι η ιδανική λύση.

Μπορεί να φανεί παράλογο όμως οι ειδικοί επιβεβαιώνουν πως ένα μωρό θα ξυπνήσει αργότερα το πρωί αν πέσει νωρίτερα για ύπνο το βράδυ. Επίσης, όσο περίεργο και αν φαίνεται, ένας από τους κύριους λόγους που ξυπνούν νωρίς είναι πως το παιδί αισθάνεται υπερδιέγερση λόγω κούρασης. Δοκιμάζουμε λοιπόν να βάλουμε το παιδί για ύπνο 20 λεπτά νωρίτερα. Αν δούμε πως ξυπνά λίγο αργότερα σταδιακά μεταφέρουμε την ώρα ολο πιο νωρίς ώσπου να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και το παιδί μας να κοιμάται και να ξυπνά όσο και όποτε πρέπει.

Πολλοί γονείς πιστεύουν πως αν σταματήσουν τον μεσημεριανό ύπνο το μωρό θα κοιμηθεί καλύτερα και περισσότερες ώρες το βράδυ. Οι ειδικοί όμως επιβεβαιώνουν για το ακριβώς το αντίθετο: τα παιδιά που κοιμούνται λίγο ή καθόλου το μεσημέρι έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν και το βράδυ.Για τα νήπια που ξυπνούν πολύ νωρίς, δοκιμάζουμε ένα ξυπνητήρι ειδικό για μικρά παιδιά(με μεγάλη οθόνη και παιδικό σχέδιο). Έτσι τα παιδιά θα καταλαβαίνουν και θα έχουν εικόνα πότε είναι βράδυ και πότε είναι η ώρα τους να σηκωθούν από το κρεβάτι. Το ρολόι σε συνδυασμό με κάποιο πίνακα επιβράβευσης όπου π.χ. κολλάμε ένα χαρούμενο αυτοκόλλητο για τις φορές που το παιδί ξυπνάει «την σωστή ώρα» μπορεί να βοηθήσει σημαντικά

Τέλος, όταν το μωρό ξυπνάει τόσο νωρίς, μια καλή λύση είναι να το αφήσουμε στην ησυχία του και να μην ασχοληθούμε μαζί του. Αυτό σημαίνει πως δεν το βγάζουμε από την κούνια του ως την ώρα που πρέπει να ξυπνήσει κανονικά. Με αυτό τον τρόπο ο οργανισμός του θα συνηθίσει σιγά σιγά στη σωστή ώρα έγερσης ή ακόμα καλύτερα, μπορεί και να ξανακοιμηθεί.