Print this page

Η πραγματική μαγεία των Χριστουγέννων και πώς θα την ζήσουμε

Πέντε τρόποι για να περάσουμε απλά και ωραία εμείς και η οικογένεια μας τα Χριστούγεννα

Φέτος έχουμε την επιλογή: Θα πούμε όχι στις άπεριες κοινωνικές υποχρεώσεις και τον καταναλωτισμό, ναι στον προγραμματισμό και την σωστή επιλογή. Δεν θα αφήσουμε την γιορτή να κυριεύσει το σπίτι, την οικογένεια, το πρόγραμμά  και … τον τραπεζικό μας λογαριασμό.

Επιμένουμε σε απλό στολισμό.
Οι περισσότερες οικογένειες απολαμβάνουν να στολίζουν τα Χριστούγεννα. Η χαρά μας βγαίνει ξινή όταν έρχεται η ώρα να μαζέψουμε τα στολίδια μετά τις γιορτές. Για να μην το μετανιώσουμε λοιπόν λίγα στολίδια και καλά. Φυσικά οι οικογένειες που αισθάνονται πως έχουν στολίσει μόνο αν έχουν καλύψει και το μπαλκόνι του σπιτιού, εννοείται πως καλά θα κάνουν να πράξουν το ίδιο και φέτος.
Για όσους θέλουν να δοκιμάσουν κάτι απλό, μπορούν να ακολουθήσουν τον τρόπο του κάδου. Να υπάρχει ένας δηλαδή σχετικά ευρύχωρο κάδος για τα στολίδια του σπιτιού εκτός από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο φυσικά. Κάθε φορά που αγοράζουμε ένα καινούργιο στολίδι να δίνουμε ένα παλιό για να παραμείνει ίδια η ποσότητα. Το ίδιο ισχύει και για τις φορές που θα «φτιάξει» το παιδί μας στολίδια στο σχολείο .

Κάνουμε οικονομικό χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό και τον διατηρούμε
Τα Χριστούγεννα θέλουμε να μοιράσουμε χαρά με δώρα αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο να μην κάνουμε υπερβολές. Γράφουμε μια λίστα λοιπόν, σε χαρτί ή στο κινητό μας πριν ξεκινήσουμε τις αγορές με τα δώρα που θέλουμε να αγοράσουμε. Στο τέλος προσθέτουμε το ποσό και αν δεν το αντέχουμε, τότε ξεκινάμε να μειώνουμε. Αν δεν μειώσουμε, το Νέο Έτος θα μας βρει αγχωμένους, στεναχωρημένους που χαλάσαμε τόσα χρήματα και… άφραγκους.

Προ Χριστουγεννιάτικο καθάρισμα  Σίγουρα χαιρόμαστε όταν δίνουν στα παιδιά μας πολλά παιχνίδια όμως δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την μικρή φωνούλα πανικού μέσα μας που αναρωτιέται, «όλα και καλά και άγια,  που θα χωρέσουν όμως τόσα παιχνίδια;» Προετοιμάζουμε το έδαφος λοιπόν και πριν έρθουν τα Χριστούγεννα δίνουμε παλιά ή αχρησιμοποίητα παιχνίδια για να κάνουμε χώρο στα new entries! Έτσι θα χαρούν τα παιδιά μας για τα δώρα τους, άλλα παιδιά με τα παιχνίδια που θα δώσουμε εμείς και το σπίτι δεν θα γίνει παιδότοπος!  Κάνουμε δώρα που έχουν σκοπό και νόημαΌταν δίνουμε δώρα μερικές φορές το κάνουμε απλά γιατί πρέπει  ή ακόμα χειρότερα, γιατί έχουμε υποχρέωση.  Σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι να θυμηθούμε τα χειροποίητα δώρα που έχουμε κάνει στους γονείς μας μικροί. Ήταν κακοφτιαγμένα όμως τους τα δωρίζαμε με όλη μας την καρδιά  και αυτό μετρούσε.  Καλό είναι λοιπόν, πριν αγοράσουμε κάτι να αναρωτηθούμε: Τι θα καταλάβει ο άλλος με αυτό το δώρο; Δείχνει την αγάπη μας ή δείχνει ότι απλά το κάνουμε από υποχρέωση

Περιορίζουμε τις κοινωνικές μας υποχρεώσεις για να επικεντρωθούμε στην οικογένεια και τον χρόνο μας μαζί τους.

Τα Χριστούγεννα έρχονται και αυξάνονται οι προσκλήσεις σε πάρτι, συγκεντρώσεις, τραπέζια κ.α. Είναι πολύ όμορφα να βρισκόμαστε και να διασκεδάζουμε με φίλους και συγγενείς όχι όμως σε βάρος της οικογένειας μας. Είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε χρόνο μαζί τους, ας μη πούμε ναι  σε όλες τις προσκλήσεις που έχουμε και ας κάνουμε κάτι μαζί όλη η οικογένεια.

Αυτά τα Χριστούγεννα ας τα περάσουμε όπως εμείς και οι οικογένεια μας θέλουμε