Print this page

Γιατί σταματάμε να ενδιαφερόμαστε και τόσο για το σύντροφό μας όταν κάνουμε παιδί;

Και πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε. 

Ας το παραδεχτούμε... Όταν το παιδί μας έρχεται στον κόσμο, δεν υπάρχει κανένα συναίσθημα που μπορεί να συγκριθεί με αυτό που νιώθουμε για αυτό το μικροσκοπικό πλασματάκι! Σιγα σιγά, οι περισσότερες διαπιστώνουμε ότι αυτός ο νέος μας «έρωτας» γίνεται αφορμή για να αντιμετωπίζουμε διαφωνίες, καυγάδες και έλλειψη ερωτικής διάθεσης απέναντι στον άντρα της ζωής μας. Μήπως ο ερχομός ενός μωρού σημαίνει για πολλά ζευγάρια το τέλος του μήνα του μέλιτος; Κι αν ανήκετε σ΄αυτή την κατηγορία, τι μπορείτε να κάνετε για να διασφαλίσετε αυτή τη σχέση που δημιούργησε τις συνθήκες να βιώσετε τη μητρότητα;

Γιατί πολλά ζευγάρια τσακώνονται όταν γίνονται γονείς

Το να αποκτάς ένα παιδί είναι μια από τις πιο έντονες και σημαντικές εμπειρίες στη ζωή ενός ανθρώπου. Μια υπέροχη εμπειρία που αλλάζει την καθημερινότητά μας από ένα σωρό διαφορετικές απόψεις. Αλλά και μια τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνουμε. Χρειάζεται λοιπόν μεγάλη ψυχική και σωματική αντοχή, επικοινωνία και συνεργασία για να μπορέσουν οι νέοι γονείς να σηκώνουν το βάρος αυτής της ευθύνης. Σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, το 66% των ζευγαριών παραδέχονται ότι η ποιότητα της μεταξύ τους σχέσης χειροτερεύει κατά τα πρώτα πέντε χρόνια από τη γέννηση του πρώτου παιδιού τους. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Οι λόγοι είναι πολλοί, όπως:

Η φροντίδα ενός παιδιού δεν αφήνει περιθώρια για να ασχοληθούμε με κάτι άλλο. Η μητρότητα απαιτεί να επιστρατεύσουμε κάθε εγκεφαλικό μας κύτταρο, κάθε άτομο και μόριο του οργανισμού μας προκειμένου να καλύπτουμε τις ανάγκες του παιδιού. Κι αυτό, όχι για μια ώρα ή για μια μέρα, αλά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό δεν είναι απλώς δύσκολο, είναι υπεράνθρωπο! Από το να διαχειριστεί κανείς τις συναισθηματικές αλλαγές που προκαλεί η απόκτηση ενός παιδιού, μέχρι να εξασφαλίσει κάθε μέρα ότι έχει το φαγητό, τα ρούχα και ό,τι άλλο χρειάζεται, να χειριστεί τις γκρίνιες και το κλάμα του αλλά και τις διαρκείς αγωνιώδεις σκέψεις, αυτά που έχει να κάνει ένας νέος γονιός είναι πάρα πολλά. Και σαν, έξτρα μπόνους, πρέπει να τα κάνει έχοντας ξυπνήσει τρεις-τέσσερις φορές μέσα στη νύχτα! Το αποτέλεσμα είναι συνήθως να αφοσιωνόμαστε στις ευθύνες που φέρνει μαζί του το παιδί εις βάρος των συναισθηματικών και κοινωνικών σχέσεων με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός μας -γιατί, δεν γίνεται να τα κάνουμε όλα χωρίς να αφήσουμε κάτι στην άκρη! Έτσι, οι βασικές δουλειές γίνονται, όμως οι σχέσεις μας δεν μπορούν να παραμείνουν ευτυχισμένες.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Προσπαθήστε, όταν έχετε έστω και λίγα λεπτά να περάσετε μαζί με το σύντροφό σας, να κλείσετε στο μυαλό σας το... διακόπτη «μωρό» και να αφοσιωθείτε στους δυο σας! Αφιερώστε έστω ένα τέταρτο την ημέρα για να το περάσετε μαζί, νιώθοντας χαλαροί, κοιτάζοντας ο ένας τον άλλον στα μάτια και προσπαθώντας να επικοινωνήσετε ως δύο άνθρωποι που έχουν αγαπηθεί και όχι απλώς ως γονείς του ίδιοι παιδιού.

Πολλές γυναίκες αισθάνονται ότι ο σύντροφός τους δεν τους υποστηρίζει όσο θα ήθελαν. Μετά τον ερχομό του παιδιού η ισορροπία που είχατε επιβάλλει ανάμεσα στην επαγγελματική και την προσωπική ζωή σας ανατρέπεται -κι ένας Θεός ξέρει πόσο θα κρατήσει αυτό! Από τα οικονομικά μέχρι τις δουλειές του σπιτιού κι από τον ελεύθερο χρόνο μέχρι τον προσωπικό χώρο του καθενός, όλα μπαίνουν σε νέες βάσεις. Κι εκεί, αντί οι δύο σύντροφοι να προσπαθήσουν να βρουν τρόπους να βοηθάει ο ένας τον άλλον, εστιάζουν τις περισσότερες φορές σε ένα «παιχνίδι εξουσίας» για το ποιος έχει αναλάβει ή ποιος δικαιούται τα περισσότερα. Οι πιο συνηθισμένοι συζυγικοί καυγάδες αφορούν ζητήματα όπως τα χρήματα, οι δουλειές του σπιτιού, η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, τι είναι σωστό και τι λάθος για το παιδί.

Διαβάστε κι εδώ ποιοι είναι οι λόγοι για τους οποίους καυγαδίζουν όλοι οι νέοι γονείς...

Τα παιχνίδια εξουσίας σπάνια έχουν τέλος. Απλώς, προάγουν έναν διαρκή ανταγωνισμό -κάτι που είναι το ακριβώς αντίθετο αυτού που έχει ανάγκη το ζευγάρι, δηλαδή η υποστήριξη. Αντί να λειτουργούμε ως ομάδα, αισθανόμαστε περισσότερο σαν αντίπαλοι.

Τι μπορούμε να κάνουμε: Μια από τις πιο αποτελεσματικές λύσεις είναι να είμαστε αρκετά θαρραλέοι ώστε να μοιραστούμε με το σύντροφό μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Αυτό που συντηρεί τα παιχνίδια εξουσίας είναι όλο όσα κρατάμε κρυφά από τον άλλον, οι φόβοι, οι ενοχές και τα παράπονα που αφήνουμε να διογκώνονται μέσα μας, αντί να τα εκφράσουμε.

Θεωρούμε (λανθασμένα) ότι δεν χρειάζεται να κάνουμε κάποια προσπάθεια για τη σχέση μας. Πολλές φορές νομίζουμε ότι η ζωή είναι όπως στα παραμύθια: η πριγκίπισσα βρίσκει τον πρίγκιπά της και ζουν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα... Καθώς μεγαλώνουμε, δεν υπάρχουν πολλές ιστορίες που μας κάνουν να καταλάβουμε ότι για να ζήσει κάποιος καλά πρέπει να συνεχίζει να προσπαθεί κάθε μέρα. Έτσι, όταν βρεθούμε μπροστά σε δυσκολίες, ασυνεννοησία και προβλήματα στη σχέση μας πανικοβαλλόμαστε! Και συνήθως είτε αποφασίζουμε ότι εμείς δεν «το έχουμε» με τις σχέσεις και δεν κάνουμε τίποτα καλά είτε ότι τελικά δεν βρήκαμε το «σωστό» πρίγκιπα. Όμως τίποτα από τα δύο δεν είναι απαραίτητα η αλήθεια. Η αληθινή αγάπη και οι δυνατές σχέσεις δεν είναι αποτέλεσμα καλής χημείας ή φυσικό επακόλουθο μιας ρομαντικής φάσης. Χτίζονται μέσα από την επικοινωνία, τις δύσκολες συζητήσεις, την ανάληψη ευθύνης και την αποκάλυψη στον άλλο του πραγματικού εαυτού μας. Εάν λοιπόν νομίζετε ότι ο μήνας του μέλιτος τελείωσε και ξεκίνησαν τα προβλήματα, αυτό δεν σημαίνει ότι η σχέση είναι καταδικασμένη. Σημαίνει απλώς ότι περνάτε σε μια νέα φάση του γάμου σας. Διατηρήστε ανοιχτή την επικοινωνία με το σύντροφό σας και μην παρασύρεστε από πολύ διαδεδομένες αλλά λανθασμένες πεποιθήσεις, του τύπου «αν πρέπει να προσπαθήσω γι' αυτή τη σχέση, τότε δεν αξίζει». Δεν ταιριάζουν σε ένα ζευγάρι που θέλει να έχει μια ώριμη σχέση και σίγουρα δεν ταιριάζουν σε μια οικογένεια όπου μεγαλώνουν παιδιά!

Τι μπορούμε να κάνουμε: Να συνειδητοποιήσουμε ότι ο γάμος μας απαιτεί κι από τους δύο να αναλάβουμε ευθύνες και να κάνουμε έξυπνες επιλογές. Με άλλα λόγια να δουλέψουμε για να τον κάνουμε να δουλέψει....

Διαβάστε κι εδώ 6 λάθη που κάνουμε στο γάμο και πληγώνουν τα παιδιά...