Print this page

Πώς να καθαρίσετε την σχολική τσάντα του παιδιού

Επειδή είναι απαραίτητο να το κάνετε κάθε τόσο!

Ακόμα δεν έχει συμπληρωθεί ούτε η μισή σχολική χρονιά και η ολοκαίνουρια, γυαλιστερή σάκα που αγοράσατε το Σεπτέμβριο είναι ήδη χάλια! Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα πρέπει να αγοράσετε καινούρια. Μπορείτε να καθαρίσετε αυτή που έχετε και να δείχνει και πάλι (σχεδόν) σαν καινούρια.

Πώς να καθαρίσετε την σχολική τσάντα στο πλυντήριο

Εφόσον δεν είναι από κάποιο υλικό που δεν πλένεται στο πλυντήριο (όπως δέρμα) μπορείτε να βάλετε τη σάκα σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα με το απορρυπαντικό που χρησιμοποιείτε για τα ρούχα. Υπάρχει όμως ένα κόλπο: πριν βάλετε την τσάντα στο πλυντήριο θα πρέπει να την βάλετε μέσα σε μια μαξιλαροθήκη ή ειδική θήκη πλυσίματος. Στη συνέχεια, κλείστε τη θήκη καλά. Επίσης, πριν την πλύση, καθαρίστε τοπικά τυχόν λεκέδες (δείτε παρακάτω τον τρόπο). Στη συνέχεια, απλώστε τη για να στεγνώσει, ανοίγοντας όλα τα τσεπάκια και τα φερμουάρ. Μην τη βάλετε στο στεγνωτήριο!

Πώς θα καθαρίσετε την σχολική τσάντα στο χέρι

Γεμίστε μια μεγάλη λεκάνη (ή το νεροχύτη) με χλιαρό νερό και προσθέστε μια μικρή ποσότητα υγρού απορρυπαντικού. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αδειάσει την τσάντα από όλο το περιεχόμενό της και βυθίστε τη στο νερό. Τρίψτε ελαφρά την επιφάνειά της για να καθαρίσει και χρησιμοποιώντας μια παλιά οδοντόβουρτσα καθαρίστε την περιοχή δεξιά κι αριστερά από τα ρέλια και τα φερμουάρ. Αφού την καθαρίσετε, πετάξτε το νερό και ξαναγεμίστε τη λεκάνη με καθαρό. Ξεπλύνετε την τσάντα, στίβοντάς τη όσο είναι δυνατό για να φύγουν τα πολλά νερά. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να μη βγαίνουν αφροί από το απορρυπαντικό. Απλώστε τη για να στεγνώσει.

Πώς θα καθαρίσετε τοπικά τους λεκέδες

Σε ένα μπολ ρίξτε χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό, βουτήξτε ένα σφουγγάρι, στίψτε το καλά και τρίψτε την περιοχή του λεκέ. Για τα σημεία δίπλα σε φερμουάρ ή ρέλια και όπου υπάρχουν κεντήματα, μπορείτε να τρίψετε με μια παλιά οδοντόβουρτσα. Εάν δεν καθαρίζει, βάλτε τοπικά λίγο υγρό απορρυπαντικό ή σπρέι που απομακρύνει τους λεκέδες. Προσοχή: μην το αφήσετε να στεγνώσει, αλλά απομακρύνετέ το μετά από λίγο με ένα βρεγμένο πανί. στη συνέχεια πλύνετε ολόκληρη την τσάντα με έναν από τους δύο τρόπους που περιγράψαμε πιο πάνω. Εάν το εσωτερικό έχει λερωθεί από υπολείμματα φαγητού, μπορείτε να το πλύνετε προσθέτοντας στο απορρυπαντικό λίγο υγρό απολυμαντικό -αλλά ποτέ μη βάζετε χλωρίνη!