Print this page

Επάγγελμα: νέα μαμά! Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες του;

Είναι χιλιάδες οι λόγοι για τους οποίους μια νέα μαμά πάει πακέτο με την εικόνα μιας γυναίκας χαρούμενης αλλά … εξαντλημένης!

 Εμείς καταγράψαμε τους δέκα κύριους λόγους που μας φέρνουν στα πρόθυρα κατάρρευσης και προτείνουμε τρόπους για να τους ελέγξουμε:

1. Η αποκατάσταση  μετά την εγκυμοσύνη θέλει τον χρόνο της

Το σώμα μας χρειάζεται έξι με οχτώ εβδομάδες να ξεπεράσει την γέννα. Αυτό ισχύει, έως ένα βαθμό: ναι,  είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται η μήτρα μιας γυναίκας για να επανέλθει στο μέγεθος που είχε πριν την γέννα.  Όμως η γέννα σηματοδοτεί μία νέα περίοδο της ζωής μας από την οποία δεν υπάρχει επιστροφή.  Χρειαζόμαστε χρόνο για να συνηθίσουμε τις νέες και σαφέστατα πιο απαιτητικές συνθήκες της ζωής μας.

 Τι μπορούμε να κάνουμε; Δεν βιαζόμαστε, δίνουμε χρόνο στην ανάρρωση και την προσαρμογή στα νέα δεδομένα της ζωής μας.

2. Αναιμία, αυτός ο εχθρός

έρευνες επιβεβαιώνουν πως τουλάχιστον οι μισές από τις νέες μαμάδες πάσχουν από αναιμία, έχουν δηλαδή χαμηλά επίπεδα σιδήρου στο αίμα τους. Οι λόγοι αρκετοί:  η εγκυμοσύνη,  η  χαμηλή σε περιεκτικότητα σιδήρου διατροφή και η αιμορραγία πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού.  Τα συμπτώματα της είναι ταχυκαρδία, δυσκολία στην αναπνοή, ζαλάδα και φυσικά κούραση

Τι μπορούμε να κάνουμε; Εξετάσεις που θα μας δώσει ο γιατρός μας, δίαιτα πλούσια σε σίδηρο, συμπληρώματα σιδήρου.

3.Είμαστε συνέχεια σε κατάσταση συναγερμού

Δρούμε ενστικτωδώς και επαγρυπνούμε για την προστασία του μωρού μας, και οι έρευνες το επιβεβαιώνουν: Μόνο μια μητέρα εισέρχεται σε κατάσταση συναγερμού και επιφυλακής το λεπτό που θα ακούσει το μωρό της να κλαίει! Δεν είναι να απορεί κανείς λοιπόν, που αυτή η συνεχή κατάσταση έντασης είναι εξαντλητική.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μια λύση είναι ο διαλογισμός. Ανακτούμε ψυχραιμία, σιγουριά και ελαττώνεται το στρες

4. Δουλεύουμε. Πολύ. Συνέχεια 
Μια νέα μαμά εκτός από τη φροντίδα του μωρού της συνήθως κλείνει τουλάχιστον ένα οχτάωρο και ενδεχομένως δεκάωρο πολλές φορές. Δεν είναι λογικό λοιπόν να αισθάνεται κούραση ή για να είμαστε ακριβείς εξάντληση;

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ζητούμε την άδεια που μας αναλογεί από την δουλειά πριν φτάσουμε στα όρια κατάπτωσης. Μπορούμε επίσης να ζητήσουμε από δικό μας άνθρωπο να προσέχει το μωρό μας ενώ εμείς κάνουμε με την ησυχία μας μπάνιο ή μια βόλτα στη γειτονιά.

5. Οι μαμάδες κάνουν ταυτόχρονα πολλά πράγματα 
Το να κάνουμε ταυτόχρονα πολλά πράγματα είναι κατά κάποιο τρόπο στη φύση μας: μιλάμε στο τηλέφωνο, γράφουμε email ενώ παράλληλα προσπαθούμε να ηρεμήσουμε τα δύο παιδιά μας που τσακώνονται. Η όλη μας στάση είναι ευεργετική για την οικογένεια όμως σίγουρα έχει επιπτώσεις στον οργανισμό μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ένα διάλειμμα 5 λεπτών κάθε τόσο και λιγάκι, αφήνουμε το μυαλό μας να χαθεί, να πάει οπουδήποτε εκτός από τα ζητήματα της καθημερινότητας.

6. Οι γυναίκες σαν οργανισμοί χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους άντρες
Μελέτες το επιβεβαιώνουν, εμείς συμφωνούμε και επικροτούμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Κανονίζουμε να πέσουμε για ύπνο είκοσι λεπτά νωρίτερα για να κερδίσουμε ύπνο και ξεκούραση. Όσο λίγο και να φαίνεται, θα νιώσουμε πολύ καλύτερα το πρωί.

7. Ο θηλασμός είναι δύσκολη δουλειά
Γενικώς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης φροντίζουμε το σώμα και την υγεία μας αλλά μετά τον τοκετό θεωρούμε πως το σώμα μας επιστρέφει στην προηγούμενη κατάσταση, πριν καν μείνουμε έγκυες. Δεν είναι έτσι, ιδιαίτερα αν θηλάζουμε. Η διαδικασία του θηλασμού εκτός από την μαγεία και την ευχαρίστηση που προκαλεί απαιτεί παράλληλα και πολύ ενέργεια από το σώμα μας (500 θερμίδες τη φορά περίπου)

Τι μπορούμε να κάνουμε; Τρώμε περισσότερο και συγκεκριμένα τροφές που μας δίνουν δύναμη και ενέργεια, φυσικά πάντα με υπόδειξη του γιατρού μας

8. Επιλόχειος κατάθλιψη
Είναι αναμενόμενο να αισθανόμαστε κούραση μετά τον τοκετό όμως εάν τα συμπτώματα κόπωσης επιμείνουν τότε καλό είναι να εξετάσουμε με τον γιατρό μας το ενδεχόμενο να πάσχουμε από επιλόχειο κατάθλιψη.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Αναζητούμε βοήθεια, χωρίς ντροπή ή τύψεις. Είναι ένα φαινόμενο που συμβαίνει τουλάχιστον σε 25% από τις νέες μαμάδες. Ζητάμε την βοήθεια από ψυχολόγο, γκρουπ θεραπείας ή τον γυναικολόγο μας . Δεν είναι ντροπή, είναι δικαίωμα!

9. Η κούραση της απόφασης
Το γεγονός ότι παίρνουμε ευθύνη και αποφασίζουμε για χιλιάδες πράγματα μέσα στη μέρα είναι άλλος ένας παράγοντας που προκαλεί κούραση.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Προσπαθούμε να θέσουμε σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο σε όποια κατάσταση μπορούμε. Για παράδειγμα, προγραμματίζουμε το μενού της εβδομάδας (κρέας κάθε Κυριακή, ψάρι Τετάρτη, κ.ο.κ.) και δεν αποκλίνουμε από αυτό.

10. Δεν μας φροντίζουμε όσο θα έπρεπε.
Προσέχουμε όσο καλύτερα γίνεται τα μικρά μας, όμως προσέχουμε τον εαυτό μας; Όλες μας έχουμε ως κύρια και μοναδική προτεραιότητα τα παιδιά μας και παραμελούμε ή αμελούμε ακόμα τον εαυτό και τις ανάγκες μας. 

Τι μπορούμε να κάνουμε; Ό,τι θέλουμε, αρκεί να δώσουμε σημασία στα θέλω μας, να μας φροντίσουμε. Δεν θα έρθει το τέλος του κόσμου, δεν θα συμβεί κάτι κακό!