Print this page

Πώς να τακτοποιήσετε το σπίτι σε δέκα λεπτά

Βάλτε σε τάξη «όσα βλέπει η πεθερά» μέχρι να φτάσουν οι καλεσμένοι σας.

Στο σπίτι μου επικρατεί συνήθως ένα χάος κι αν το ίδιο συμβαίνει και στο δικό σας να ξέρετε ότι έχετε την κατανόησή μου. Τα πρώτα χρόνια μετά τη γέννηση των παιδιών προσπαθούσα νε διατηρήσω μια στοιχειώδη τάξη, όμως όσο αυτά μεγάλωναν -και παράλληλα αυξάνονταν τα ρούχα, τα παπούτσια, τα παιχνίδια κ.λπ. που αναλογούσαν στο καθένα- τόσο πιο δύσκολο γινόταν! Μέχρι που το πήρα απόφαση! Πλέον μου αρκεί να υπάρχει μια σχετική καθαριότητα στο σπίτι, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα είμαι σε εύκολη θέση εάν κάποιος χτυπήσει απροειδοποίητα το κουδούνι!

Τι γίνεται όμως όταν υπάρχει προειδοποίηση, αλλά το χρονικό περιθώριο που αφήνει για καθάρισμα είναι πολύ μικρό; Όταν ξαφνικά ο έφηβος γιος μου ανακοινώνει ότι ο καθηγητής για το ιδιαίτερο θα έρθει τελικά την ίδια ώρα σήμερα αντί για αύριο (δηλαδή σε είκοσι λεπτά!) ή όταν η μαμά της κολλητής της κόρης μου τηλεφωνεί για να ενημερώσει ότι έρχεται από εκεί για να παίξουν;

Αυτά είναι τα κόλπα μου για να κάνω το σπίτι (σαν να είναι) τακτοποιημένο μέσα σε δέκα λεπτά:

Το πρώτο και πιο βασικό για να φαίνεται το σπίτι καθαρό και περιποιημένο είναι να φρεσκαριστεί ο αέρας. Ανοίγω τα παράθυρα και ανάβω ένα αρωματικό κερί στο σαλόνι. Ο χώρος μοιάζει στη στιγμή πολύ πιο «φρέσκος».

Στη συνέχεια, πρέπει να εξαφανιστούν τα παιχνίδια, τα ρούχα και τα βιβλία από το σαλόνι. Για το λόγο αυτό, έχω μέσα στις ντουλάπες των παιδικών δωματίων από ένα μεγάλο, άδειο (θεού θέλοντος) κουτί. Απλά, πετάω μέσα στο κουτί της αντίστοιχης ντουλάπας τα πράγματα κάθε παιδιού και ανακοινώνω ότι είναι δική τους δουλειά να βάλουν το καθετί στη θέση του (εάν θέλουν να ξέρουν πού βρίσκεται).

Ένα μεγάλο μέρος του WC μου συνήθως καλύπτεται από μια τεράστια λεκάνη με ρούχα που δεν έχω προλάβει ακόμα να σιδερώσω. Το μόνο που χρειάζεται να κάνω -όταν περιμένω κόσμο- είναι να μεταφέρω αυτή την τεράστια λεκάνη στην κρεβατοκάμαρά μου και να κλείσω την πόρτα. Πριν βγω από το wc βεβαιώνομαι ότι η λεκάνη και ο νιπτήρας είναι καθαροί κι ότι υπάρχει καθαρή πετσέτα χεριών (αν όχι, βάζω μία απευθείας από τα ασιδέρωτα). Αποστολή «καθαρό WC» εξετελέσθη!

Το τελευταίο μέρος που επιχειρώ να τακτοποιήσω είναι τα παιδικά δωμάτια και -πιστέψτε με- δεν είναι εύκολο! Το κόλπο μου γι' αυτά είναι ότι έχω βάλει σε διάφορα σημεία στους τοίχους γάντζους και κρεμάστρες. Έχω διαπιστώσει ότι ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά πράγματα κρεμασμένα γύρω – γύρω, το γενικό αποτέλεσμα δείχνει πολύ πιο τακτοποιημένο από το όταν όλα αυτά τα πράγματα βρίσκονται στο πάτωμα!

Διαβάστε κι εδώ 11 πράγματα που κάνουν κάθε μέρα οι μαμάδες που έχουν πάντα τακτοποιημένο σπίτι