Print this page

Πώς καταφέρνουν οι γονείς στη Δανία να κάνουν τα παιδιά τους να κοιμούνται περισσότερο από ό,τι στις άλλες χώρες;

Ένα ακόμα δικό μας πρόβλημα που φαίνεται πως δεν υπάρχει σ' αυτή τη χώρα!

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά στη Δανία κοιμούνται κατά μέσο όρο δύο ώρες την ημέρα περισσότερο από ό,τι τα παιδιά σε κάθε άλλη χώρα του δυτικού κόσμου! Φανταστείτε πόσο πιο ήρεμα είναι όταν ξυπνάνε από τον απολαυστικό ύπνο τους -αλλά και τι θα μπορούσατε να κάνετε εσείς μέσα σ΄αυτό το δίωρο! Πώς το καταφέρνουν όμως οι γονείς τους;

Ο πολιτιστικός παράγοντας

Οι Δανοί δεν είναι γνωστοί για το πόσο αυθόρμητοι, ζεστοί και ευέλικτοι άνθρωποι είναι. Για την ακρίβεια, είναι στην κουλτούρα τους να προγραμματίζουν κάθε δραστηριότητα. Έτσι, είναι μάλλον απίθανο να δεχτούν μια επίσκεψη σε κάποια «ακατάλληλα» ώρα ή να παραμείνουν οι ίδιοι σε ένα φιλικό σπίτι για περισσότερο από όσο είχαν κατά νου. Ακόμα και τα επίσημα καλέσματα είθισται να έχουν συγκεκριμένη ώρα λήξης, ενώ το να εμφανιστεί κάποιος αργοπορημένος θεωρείται μεγάλη αγένεια. Αντίθετα, κανείς δεν θα παρεξηγήσει κάποιον που έχει μικρά παιδιά εάν φύγει νωρίς επειδή πρέπει να τα βάλει για ύπνο. Μπορεί για εμάς όλα αυτά να φαίνονται υπερβολικά αυστηρά και «στημένα», όμως αυτός ο τρόπος ζωής επιτρέπει στις οικογένειες να μπορούν να ακολουθούν ένα σταθερό πρόγραμμα για τα παιδιά τους.

Οργάνωση, οργάνωση, οργάνωση

Η καθημερινότητα μιας οικογένειας στη Δανία είναι κατά κανόνα εξαιρετικά προβλέψιμη. Οι ώρες του πρωινού, του γεύματος, του δείπνου, αλλά και του ύπνου των παιδιών -ακόμα και του μεσημεριανού- είναι προκαθορισμένες και δεν αλλάζουν χωρίς πολύ σημαντικό λόγο. Αυτό το πρόγραμμα προσφέρει στα παιδιά μια αίσθηση ασφάλειας μέσα στον άγνωστο καινούριο κόσμο όπου έχουν βρεθεί και αυξάνει τις πιθανότητες να αποκτήσουν καλές συνήθειες ύπνου.

Τα παιδιά πηγαίνουν για ύπνο νωρίς το βράδυ

Η ώρα που τα παιδιά πηγαίνουν στο κρεβάτι τους για ύπνο στη Δανία, στη δική μας χώρα δεν θεωρείται καν βραδινή! Οι γονείς σ' αυτή τη χώρα της βόρειας Ευρώπης είναι πολύ αυστηροί στην απόφασή τους τα παιδιά να κοιμούνται γύρω στις 6:30 με 7 το απόγευμα -ανεξάρτητα με το εάν νυστάζουν ή όχι.

Ο ύπνος είναι προτεραιότητα

Για όλους τους γονείς είναι σημαντικό τα παιδιά να κοιμούνται σωστά και στην ώρα τους, όμως πολλοί από εμάς είμαστε διατεθειμένοι να μην δώσουμε μεγάλη σημασία εάν τύχει και δεν είναι στην ώρα τους στο κρεβάτι πού και πού. Στη Δανία, το καθημερινό πρόγραμμα της οικογένειας οργανώνεται γύρω από το ωράριο του ύπνου, με αποτέλεσμα να μην σχεδιάζουν τίποτα για την ώρα του μεσημεριανού ύπνου ή να καλούν babysitter εάν οι ίδιοι έχουν κάποια υποχρέωση που θα τους κρατήσει απασχολημένους μετά τις 7 το απόγευμα. Επιπλέον, το δείπνο σερβίρεται συνήθως πολύ νωρίς, γύρω στις 5, ώστε να μπορούν τα παιδιά να κοιμηθούν μία έως δύο ώρες μετά. Τέλος, στη Δανία θεωρείται απαράδεκτο ένα παιδί να κοιμάται στο καρότσι, το καθισματάκι του αυτοκινήτου ή στον καναπέ... Αυτό δεν θεωρείται «κανονικός» ύπνος και γι' αυτό φροντίζουν ήδη από μωρά να μάθουν να κοιμούνται στην κούνια ή το κρεβάτι τους.

Διαβάστε κι εδώ πώς καταφέρνουν οι γονείς στη Δανία να μεγαλώνουν τα πιο ευτυχισμένα παιδιά στον κόσμο...