Print this page

Συμβουλές προς εργαζόμενες μητέρες

Δουλειά στο γραφείο, φροντίδα του σπιτιού: η ζωή μιας εργαζόμενης μητέρας μπορεί να είναι εξουθενωτική. Να πώς θα κάνουμε τη ζωή μας ευκολότερη!
Δεν είναι εύκολο να είσαι και εργαζόμενη και μαμά! Όμως, με λίγη οργάνωση και τη συνεισφορά της οικογένειας τα πράγματα θ'αλλάξουν, προς το καλύτερο!

Μαθαίνουμε τα παιδιά να τακτοποιούν τα πράγματά τους. 

Δεν χρειάζεται να καθαρίζουμε εμείς τα παιχνίδια τους, να κρεμάμε τα παλτό τους, να βάζουμε τα άπλυτα στο καλάθι και να στρώνουμε κρεβάτι. Είναι εύκολες δουλειές που τα μικρά μας μπορούν ανάλογα με την ηλικία τους να κάνουν εύκολα

Αναθέτουμε τα μικροθελήματα του σπιτιού.

Μαθαίνουμε στα παιδιά να βοηθούν με το στρώσιμο του τραπεζιού και με τα πιάτα στη κουζίνα.  Δείχνουμε πώς να ξεχωρίζουν τα άπλυτα ρούχα και να βάζουν πλυντήριο ή πώς να προετοιμάζουν το πρωινό τους.

Οργανώνουμε τα πρωινά.

Γλυτώνουμε το άγχος της προετοιμασίας το πρωί αν κάνουμε κάποια πράγματα από το προηγούμενο βράδυ: Για παράδειγμα φτιάχνουμε τα κολατσιό του παιδιού ή το φτιάχνουμε παρέα μαζί του και κάνουμε το ίδιο για να επιβεβαιώσουμε πως έχει διαβάσει για το σχολείο και πως έχει τα σωστά βιβλία για την επόμενη ημέρα. Κανονίζουμε τι θα φορέσουμε, ποιες υποχρεώσεις υπάρχουν για εμάς και σε ποιες δραστηριότητες πρέπει να συνοδεύσουμε τα παιδιά.

Μικρό διάλειμμα

Όταν είμαστε όλοι σπίτι καθιερώνουμε μερικά λεπτά ησυχίας και συγκέντρωσης για τον καθένα μας. Έτσι θα κερδίσουμε χρόνο και θα ανασυνταχθούμε για το «πρόγραμμα» της υπόλοιπης ημέρας.

Σχέδιο εργασίας

Φτιάχνουμε μαζί με τον σύντροφο μας ένα πλάνο για τις περιπτώσεις, έκτακτες και μη, που λόγω δουλειάς δεν θα μπορέσουμε να είμαστε στην ώρα μας σπίτι. Προγραμματίζουμε τα γεύματαΣυγκεντρώνουμε τι χρειάζεται για να πάμε μία φορά την εβδομάδα στο σουπερμάρκετ. Οργανώνουμε τι θα φάμε μέσα στην εβδομάδα και φτιάχνουμε διπλή ποσότητα για να φυλάξουμε το μισό φαγητό για ώρα ανάγκης. Δείχνουμε στα παιδιά πώς να προετοιμάσουν το βραδινό αν είναι αρκετά μεγάλα. Καθιερώνουμε βραδιά για πίτσα ή σουβλάκι για τις μέρες που επιστρέφουμε σπίτι ξεθεωμένες από μια έντονη μέρα στη δουλειά

Διασκέδαση για όλη την οικογένεια.

Φροντίζουμε να τρώμε ολη η οικογένεια μαζί όσο πιο συχνά γίνεται. Κανονίζουμε σινεμά για όλους ή οικογενειακή έξοδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Φροντίζουμε εαυτόν

Οι μαμάδες συνήθως δεν ασχολιόμαστε με τον εαυτό μας ούτε με τις ανάγκες μας κάτι που σίγουρα έχει αρνητικές επιπτώσεις τόσο σε εμάς όσο και στην οικογένειά μας. Φροντίζουμε λοιπόν για λίγο χρόνο δικό μας: Παμε σε μουσεία και εκθέσεις, βρισκόμαστε με φίλη για καφέ, πηγαίνουμε γυμναστήριο.

Φροντίζουμε τον σύντροφό μας.

Μια φορά στις δεκαπέντε, φέρνουμε μπέιμπι σιτερ ή ζητάμε από κάποιο φίλο/συγγενή να φροντίσει τα παιδιά για να μπορέσουμε να κάνουμε κάτι μαζί μόνο με τον σύντροφό μας, είναι πολύ σημαντικό να φυλάμε κάποιες ώρες για εμάς και τον σύντροφό μας και να τις ζούμε σαν ζευγάρι.