Print this page

Πρακτικές συμβουλές για να περνάτε καλά με τα παιδιά σας κάθε μέρα

Ο ποιοτικός, ευχάριστος χρόνος με την οικογένεια είναι από τα πιο σημαντικά εφόδια που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά μας!

Είναι πολύ σπουδαίο να προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε ό,τι καλύτερο για τα παιδιά μας, όμως στο τέλος αυτό που κυρίως εισπράττουν από εμάς είναι το πώς αξιοποιούμε την κάθε μέρα! Προσπαθώντας να δώσουμε νόημα και χαρά στην καθημερινότητά μας προσφέρουμε στα παιδιά μια όμορφη παιδική ηλικία αλλά και το παράδειγμα για να ζήσουν τη δική τους ζωή με θετική ενέργεια και νόημα. Αυτές οι πρακτικές συμβουλές θα σας βοηθήσουν να κάνετε την κάθε μέρα καλύτερη για εσάς και την οικογένειά σας!

Εντάξτε στην καθημερινότητα του το δημιουργικό παιχνίδι

Βοηθά τα παιδιά να καλλιεργούν τις δυνατότητες τους αλλά και να αναπτύσσουν θετική εικόνα του εαυτού του. Το θετικά συναισθήματα που ξεπηδούν μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες κρατούν πολύ περισσότερο από όσο το ίδιο το παιχνίδι διαρκεί. Αξιολογήστε ρεαλιστικά πόσο χρόνο μπορούν να περάσουν τα παιδιά σας παίζοντας δημιουργικά. Μπορεί εσείς να χρειάζεστε να μείνουν απασχολημένα για πολλές ώρες, όμως κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν και εξαρτάται τόσο από την ηλικία όσο και από τα ατομικά χαρακτηριστικά του κάθε παιδιού. Να είστε πάντα έτοιμοι να πάρετε μέρος στο παιχνίδι τους και να συμβάλλεται με ιδέες αλλά και υλικά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας όταν καταφέρνουν κάτι με θετικό και συγκεκριμένο τρόπο («Πραγματικά κατάφερες να φτιάξεις ένα πολύ μεγάλο σπίτι με πολλά και διαφορετικά υλικά»). Παρατηρήστε τι κάνει τα παιδιά σας χαρούμενα, τι τα κάνει να χαμογελούν και εντάξτε στην καθημερινότητα των παιδιών φυσικές δραστηριότητες.

Κάντε κάθε τόσο κάτι που δεν το περιμένουν

Τα παιδιά σας γνωρίζουν καλά, όπως γνωρίζουν πολύ καλά και τις καθημερινές πρακτικές της οικογένειας. Πού και πού λοιπόν ξαφνιάστε τους κάνοντας κάτι απροσδόκητο! Αυτό μπορεί να είναι ένα διαφορετικό πρωινό μια απλή σχολική μέρα, ένας τρελός χορός στη μέση του σαλονιού, μια κοπάνα μαζί τους από το σχολείο και τόσα άλλα.

Εξασφαλίστε χώρο για όλους και για όλα

Είναι πολύ σημαντικό στο σπίτι να υπάρχουν κατάλληλα διαμορφωμένες γωνιές τόσο για να περνά το κάθε μέλος της οικογένειας ατομικό χρόνο, να υπάρχει χώρος για υποομάδες αλλά και για όλη την οικογένεια μαζί.

Μην παραμελείτε το οικογενειακό τραπέζι

Φροντίστε όσο περισσότερο είναι δυνατό να τρώτε όλοι μαζί. Για να έχει νόημα το οικογενειακό τραπέζι μπορείτε να ανοίξετε κάποια θέματα συζήτηση. Γενικά, συζητείστε με τα παιδιά όσο το δυνατόν περισσότερο. Μην παρασύρεστε από την πίεση της καθημερινότητας και αφιερώνετε χρόνο μόνο για πρακτικά ζητήματα, αλλά εντάξτε στην καθημερινότητα ουσιαστικές συζητήσεις.

Βγείτε έξω όσο πιο συχνά μπορείτε και παίξτε με τα παιδιά σας

Το παιχνίδι στο ύπαιθρο προσφέρει διασκέδαση, φυσική άσκηση, θετικά συναισθήματα, ευχάριστες αναμνήσεις, απροσδόκητες στιγμές.