Print this page

10 πράγματα που κάνει μια καλή μαμά!

Τι είναι αυτό που κάνει μια γυναίκα «καλή μαμά»; Είναι ο χρόνος που αφιερώνει στα παιδιά τους Οι θυσίες που είναι διατεθειμένη να κάνει για χάρη τους; Το να μαγειρεύει κάθε μέρα κάτι θρεπτικό; Ή μήπως το να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό της για να αφιερωθεί στην οικογένειά της;

Τίποτα από όλα αυτά. Απλά οι καλές μαμάδες φροντίζουν να δίνουν στα παιδιά τους το καλό παράδειγμα για το πώς να ζήσουν μια καλή ζωή. Και με κάθε ευκαιρία, επιδεικνύουν μπροστά στα παιδιά τους συμπεριφορές όπως αυτές:

 

Κάνουν λάθη (και τα παραδέχονται)

Όλοι λέμε στα παιδιά μας ότι είναι οκ να κάνουν λάθη, να συνεχίζουν να προσπαθούν παρά τις αποτυχίες και να μαθαίνουν από αυτές. Όμως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι πώς χειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι τα λάθη μας. Τι κάνουμε όταν διαπιστώσουμε ότι αφήσαμε το φαγητό να καεί; Γκρινιάζουμε όιτ πήγε τζάμπα τόσος κόπος ή απλά το πετάμε και φτιάχνουμε κάτι πρόχειρο; Το πόσο εύκολα ή δύσκολα χρεώνουμε κάτι στον εαυτό μας και πώς συμπεριφερόμαστε μετά από αυτά είναι μια δεξιότητα που πιθανότατα θα κληρονομήσουν.

Ζητάνε συγνώμη

Είναι σίγουρο ότι θα κάνουμε λάθη -είναι στην ανθρώπινη φύση. Και κάποιες φορές τα λάθη μας επηρεάζουν κι άλλους ανθρώπους. Μπορεί να βάλουμε τις φωνές άδικα. Ή να βιαζόμαστε τόσο που να μη συνειδητοποιούμε ότι απαιτούμε από άλλους να κάνουν πράγματα που δεν μπορούν να κάνουν. Δεν είναι κακό. Κακό είναι να το συνειδητοποιούμε και να το αφήνουμε να περάσει χωρίς να ζητήσουμε συγνώμη. Από τα παιδιά μας, το σύντροφό μας, τον ταμία του σούπερ μάρκετ.... Το να μπορούμε να ζητάμε συγνώμη είναι μια δεξιότητα που τα παιδιά απαιτούν από τους γονείς τους.

Εκτιμούν τον εαυτό τους

Θέλετε η κόρη της να αποκτήσει μια υγιή εικόνα για το σώμα της; Θέλετε ο γιος σας να πιστεύει ότι μπορεί να πάρει καλύτερο βαθμό στο επόμενο διαγώνισμα; Τότε, θα πρέπει να τους δείχνετε καθημερινά με τα λόγια και τη συμπεριφορά σας τι σημαίνει «αγαπώ τον εαυτό μου».

Δεν μιλάνε άσχημα για τους άλλους πίσω από την πλάτη τους

Κανείς μας δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν έχει πάρει μέρος σε μια κουβέντα για κάποιον τρίτο, ότι δεν έχει κουτσομπολέψει ή δεν έχει ασχοληθεί με θέματα που δεν τον αφορούν. Από τη στιγμή, όμως, που γινόμαστε γονείς, καλό είναι να έχουμε πάντα στο νου μας ότι υπάρχουν δυο ματάκια που παρακολουθούν συνεχώς τι λέμε και τι κάνουμε. Ας τους δείξουμε ότι ο σωστός τρόπος να μιλάς για τους άλλους είναι με λόγια που τους παινεύουν και τους ενθαρρύνουν και όχι που τους στενοχωρούν.

Κάνουν συχνά κομπλιμέντα

Σας έχει τύχει ποτέ, έτσι, εντελώς στα ξαφνικά κάποιος που περνάει δίπλα σας να σταματήσει για λίγο και να σας πει πόσο ωραία είναι η μπλούζα σας; Δεν είναι πολύ όμορφο συναίσθημα; Έχουμε τη δύναμη να κάνουμε τους άλλους να αισθάνονται όμορφα, γιατί να μην την αξιοποιούμε πιο συχνά; Είναι τόσο απλό να πούμε στην πωλήτρια σε ένα μαγαζί πόσο μας αρέσουν τα μαλλιά της, στο παιδί μας πόσο περήφανοι είμαστε για τις αθλητικές επιδόσεις του ή στο σύντροφό μας πόσο εκτιμάμε το ότι στερέωσε εκείνη την πρίζα -εφόσον το νιώθουμε βέβαια. Γιατί να μην το κάνουμε;

Γελάνε συχνά και κυρίως γελάνε με τον εαυτό τους

Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Και να είσαι σε θέση να γελάς, ακόμα και με τα δικά σου σφάλματα ή τις άτυχες στιγμές είναι ένα δώρο που μπορούμε να κάνουμε στα παιδιά μας.

Σέβονται το σύντροφό τους

Εάν είστε από τους τυχερούς που έχουν φέρει τα παιδιά τους μέσα σε μια όμορφη, υγιή σχέση, δείξτε τους πόσο τυχερή νιώθετε που συμπορεύεστε στη ζωή με τον πατέρα τους. Ο τρόπος με τον οποίο οι γονείς φέρονται ο ένας στον άλλον θα βάλει τις βάσεις για τις πιο πολλές από τις σχέσεις που θα συνάψουν τα παιδιά μας σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Αφήνουν τα παιδιά τους σε κάποιον άλλον

Όχι για πολύ ώρα, ούτε και τόσο συχνά, όμως το κάνουν γιατί όλοι πρέπει να ξέρουν ότι η μαμά έχει κι άλλα πράγματα που πρέπει να κάνει. Μια καλή μαμά δεν έχει ενοχές όταν αφήνει το μωρό με τον μπαμπά του για να πάει για μανικιούρ ούτε όταν πάει τα παιδιά για ένα Σαββατοκύριακο στο σπίτι της γιαγιάς και του παππού προκειμένου να πάει μια εκδρομή με το σύντροφό της. Εάν εξασφαλίσουμε ότι έχουμε ζωή και έξω από το γεμάτο πάνες και μπιμπερό μικρόκοσμό μας, θα τον εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο όταν επιστρέψουμε σε αυτόν με τις μπαταρίες μας γεμάτες.

Φροντίζουν τον εαυτό τους

Οι περισσότερες μαμάδες -κάπου μεταξύ των εξωσχολικών υποχρεώσεων των παιδιών τους, του μαγειρέματος, του σούπερ μάρκετ και των εργασιών για το σπίτι- ξεχνάνε να ασχοληθούν ακόμα και με τα βασικά, όπως η υγεία ή η φυσική τους κατάσταση. Όμως, όποιος δεν φροντίζει τον εαυτό του, αργά ή γρήγορα δεν θα μπορεί να είναι σε θέση να φροντίσει κανέναν άλλον! Γι' αυτό, κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και γραφτείτε σε ένα γυμναστήριο, πιείτε έναν καφέ με τη φίλη σας ή διαβάστε ένα βιβλίο. Μετά από κάποια χρόνια, αυτό που θα θυμούνται τα παιδιά σας είναι το τι κάνατε για εσάς την ίδια και θα πιστεύουν ότι αξίζουν το ίδιο!

Χάνουν την ψυχραιμία τους

Είναι οκ να αφήσετε τα παιδιά σας να δουν ότι μερικές φορές δεν μπορείτε να ελέγξετε τα νεύρα σας ή ότι αντιδράτε υπερβολικά σε κάτι που, τελικά, μπορεί και να μην έχει τόση σημασία! Γιατί πρέπει να θυμούνται ότι ακόμα κι αν συνήθως δείχνετε στα μάτια τους σαν ηρωΐδα με υπερφυσικές δυνάμεις, στην πραγματικότητα είστε ακριβώς όπως αυτό -μόνο μεγαλύτερη και πιο κουρασμένη! Ότι έχετε καλές μέρες και κακές μέρες. Ότι θυμώνετε, απογοητεύεστε, πληγώνεστε,... δεν είστε τέλεια. Το έχουν ανάγκη γιατί κι εκείνα θα πρέπει να αποδεχτούν τον εαυτό τους, που είναι υπέροχος, αλλά όχι τέλειος!