Print this page

Ποια κοινά χαρακτηριστικά έχουν τα ευτυχισμένα ζευγάρια;

Αυτές είναι οι συνήθειες που κάνουν ένα ζευγάρι να διατηρεί αρμονική σχέση, ακόμα και μετά τα παιδιά!

Τι είναι αυτό που κάνει μερικά ζευγάρια να είναι περισσότερο ή για πιο πολύ χρόνο ευτυχισμένα από άλλα; Επιχειρώντας να δώσει την απάντηση σ' αυτή την ερώτηση, ο dr. Mark Goulston, ψυχίατρος και συγγραφέας του βιβλίου The 6 Secrets of a Lasting Relationship: κατέγραψε μερικές συνήθειες που ακολουθούνται κατά κανόνα από τα ζευγάρια που παραμένουν ικανοποιημένα από τη σχέση τους, ακόμα και μετά το τέλος του μήνα του μέλιτος!

Πηγαίνουν μαζί για ύπνο

Στην αρχή κάθε σχέσης, το να αποκοιμιέται ο ένας στην αγκαλιά του άλλου είναι από τις πιο αγαπημένες συνήθειες ενός ζευγαριού. Τα ζευγάρια που διαφυλάττουν τη σχέση τους ακόμα κι όταν έχει περάσει καιρός, αποφεύγουν την «παγίδα» να κοιμηθεί ο καθένας ό,τι ώρα θέλει και πηγαίνουν τις περισσότερες φορές μαζί στο κρεβάτι.

Αναπτύσσουν κοινά ενδιαφέροντα

Όταν το αρχικό πάθος καταλαγιάσει είναι πολύ σύνηθες στα ζευγάρια να νιώθουν ότι δεν είναι και τόσα πολλά αυτά που τους ενώνουν τελικά. Γι' αυτό είναι σημαντικό να βρουν δραστηριότητες που απολαμβάνουν εξίσου και που μπορούν να κάνουν μαζί. Επίσης, εξίσου σημαντικό είναι ο καθένας να ακολουθεί τα δικά του προσωπικά ενδιαφέροντα που τον βοηθούν να εξελίσσεται ως άνθρωπος, γιατί αυτά τον κάνουν να φαίνεται πιο συναρπαστικός στα μάτια του συντρόφου του και του επιτρέπουν να διατηρεί ένα βαθμό (απαραίτητης) ανεξαρτησίας

Εστιάζουν στα θετικά του άλλου κι όχι στα αρνητικά

Εάν κάποιος αναζητήσει τι είναι αυτό που ο άλλος δεν κάνει σωστά είναι σίγουρο ότι θα βρει ένα σωρό πράγματα. Το ίδιο όμως ισχύει και στην περίπτωση που ψάξει κάτι θετικό για τον άλλον. Όλα εξαρτώνται από το τι επιλέγει να δει κανείς. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια επιλέγουν να δουν τα καλά.

Αγκαλιάζονται όταν συναντηθούν

Το δέρμα του ανθρώπου έχει «μνήμη» και την ικανότητα να «θυμάται» το «καλό άγγιγμα» (που μεταφέρει το αίσθημα της αγάπης), το «κακό άγγιγμα» (κακοποίηση) και το... καθόλου άγγιγμα (εγκατάλειψη). Τα ζευγάρια που χαιρετιούνται με μια ζεστή αγκαλιά απολαμβάνουν τακτικά το «καλό άγγιγμα» που τους κάνει να νιώθουν ότι δεν είναι μόνοι στον κόσμο.

Περπατούν χέρι-χέρι ή ο ένας δίπλα στον άλλον

Όταν στεκόμαστε δίπλα στον άλλο εκδηλώνουμε την ανάγκη μας να είμαστε μαζί με το σύντροφό μας -αντί να τον κοιτάζουμε από μακριά, όπως συμβαίνει ότι περπατάμε πίσω του.

Εμπιστεύονται και συγχωρούν ο ένας τον άλλον

Όταν προκύπτουν διαφωνίες, ακόμα κι αν δεν μπορούν να τις λύσουν άμεσα, σε καμία περίπτωση δεν καταφεύγουν σε αλληλοκατηγορίες και δεν δυσανασχετούν ο ένας με τον άλλον. Αντίθετα, επιλέγουν να εμπιστεύονται και να δείχνουν κατανόηση.