Print this page

Συγχαρητήρια θα γίνετε μητέρα! Πώς θα επικοινωνήσετε από τώρα με το μωρό σας!

To ταξίδι μας στην μητρότητα έχει ξεκινήσει και εμείς περιμένουμε με ανυπομονησία αλλαγές που θα ακολουθήσουν και αναρωτιόμαστε πώς θα είναι άραγε να μεγαλώνει μέσα μας ένα «φασολάκι»! Ευτυχώς, έχουμε γύρω στους 9 μήνες, αρκετό χρόνο δηλαδή για να το γνωρίσουμε και να μας γνωρίσει!

Αντίθετα με ό, τι λένε πολλοί, το μωρό μας ακούει μέσα από την κοιλιά μας όταν του μιλάμε, του διαβάζουμε, του τραγουδάμε . Ειδικοί λένε πως το διάστημα μεταξύ 18-22 εβδομάδων κύησης τα αυτιά του αναπτύσσονται και στις 30 εβδομάδες το μωρό μπορεί να ακούσει αλλά και να θυμάται την ομιλία μας. Αυτό σημαίνει πως καταλαβαίνει τους ήχους κυρίως όμως, μπορεί να ακούσει και να καταλάβει ακόμα και την φωνή μας!

Μιλάμε, τραγουδάμε, διαβάζουμε στο μωρό μας, είναι θαυμάσιοι τρόποι για να αναπτύξουμε τον δεσμό μας. Καλημερίζουμε, καληνυχτίζουμε, του διηγιόμαστε τη μέρα μας, το μωρό μας ακούει και μας καταλαβαίνει!
Μπορούμε επίσης να μοιραζόμαστε μουσική με το μωρό μας, άλλος ένας άλλος θαυμάσιος τρόπος για να γνωριστούμε! Νανουρίσματα και κομμάτια κλασικής μουσικής είναι αυτά που το χαλαρώνουν πιο πολύ, κυρίως όσα ταιριάζουν με τους χτύπους της καρδιάς μας.

Γύρω στις 20 εβδομάδες κύησης το μωρό μας αρχίζει να κλωτσά και να στριφογυρίζει. Μπορούμε να χαϊδεύουμε απαλά την κοιλιά μας ή να την τρίβουμε όταν το αισθανόμαστε να κλωτσάει γιατί κατά πάσα πιθανότητα θα πάρουμε αναγνωριστική απάντηση! Έτσι, με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να του γνωρίσουμε τον μπαμπά, παππούδες, φίλους αγαπημένους!

Πως θα είναι το μωρό; Από ποιον θα πάρει χαρακτηριστικά, συνήθεια, ιδιοτροπίες; Πολλοί γονείς ξεκινούν ημερολόγιο ή λεύκωμα όπου καταγράφουν όνειρα και ελπίδες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες, να καταγράψουμε δραστηριότητες που θέλουμε να μοιραστούμε με το μικρό μας, τα αγαπημένα μας τραγούδια και ιστορίες, πιθανά ονόματα που θέλουμε να του δώσουμε και ό,τι άλλο θέλουμε να γράψουμε για να το καλωσορίσουμε! Με αυτό τον τρόπο, όταν μεγαλώσει λίγο θα μπορέσουμε να μοιραστούμε όλες αυτές τις στιγμές μαζί του και αυτό μας δίνει την ευκαιρία να ενωθούμε ακόμα περισσότερο! 

Ας απολαύσουμε λοιπόν στιγμές ησυχίας, στιγμές δικές μας με το αγέννητο μωρό μας, στιγμές για να το γνωρίσουμε και να μας γνωρίσει!