Print this page

Η εποικοδομητική κριτική και πώς να την ασκήσετε

Όταν κάποιος πνίγεται δεν τον ρωτάς γιατί δεν ξέρει κολύμπι ούτε του λες πως κολυμπάει χάλια. Το ίδιο δεν πρέπει να συμβεί και όταν κάνετε παρατηρήσεις στα παιδιά. Ακολουθούν πέντε σημεία που πρέπει να προσέξετε κάθε φορά:

Δώστε σαφείς οδηγίες
Αν για παράδειγμα το παιδί περάσει τρέχοντας μπροστά από το γραφείο σας και ρίξει κατά λάθος νερό στο laptop σας αντί να αρχίσετε τις φωνές πως «το’ ξερα πως θα έκανες ζημιά έτσι όπως τρέχεις» καλύτερα να του πείτε «Φέρε μου σε παρακαλώ γρήγορα μια πετσέτα. Σου είχα πει νωρίτερα να μην τρέχεις γύρω – γύρω από το γραφείο μου με το ποτήρι νερό, γι ’αυτόν ακριβώς τον λόγο. »
Όταν χρειάζεται να κάνετε παρατήρηση στο παιδί σας καλύτερα να αντιμετωπίσετε το θέμα με ηρεμία και λογική.

Δεν επιτίθεστε 
Μην ασκείτε κριτική, μην χρησιμοποιείτε επίθετα όταν βρίσκεστε εν θερμώ και όταν τα νεύρα σας έχουν χτυπήσει κόκκινο. Π.χ. «Είσαι τόσο αδέξιος! Πρόσεξε μη κάνεις και άλλη ζημιά!»
Διαχειριστείτε την κατάσταση και αποφύγετε την επίθεση κατά μέτωπο. Αν το παιδί σας πρέπει να σας ακούσει, του δίνετε σαφείς οδηγίες: « Άφησε το ποτήρι σου στη κουζίνα αν δεν θες να το πιεις, μη το κουβαλάς παντού μαζί σου».

Μείνετε στο παρόν
Μη ξεθάβετε το παρελθόν και μη προλέγετε το μέλλον. «Πώς να σε εμπιστευτώ για να σε αφήσω να πας στο πάρτι της φίλης σου αν δεν έρθω μαζί σου και εγώ για να προσέχω μην κάνεις καμιά ζημιά; Στο είπα και την προηγούμενη εβδομάδα, έτσι όπως πας κανείς δεν θα σε καλεί στο σπίτι του γιατί όλοι θα λένε πως είσαι ζημιάρης και θα τους το ρίξεις κάτω. Μπορείτε να σκεφτείτε όσο θέλετε τις συνέπειες των πράξεων των παιδιών σας αλλά δεν καταφέρνετε να μάθουν να κάνουν κάτι καλύτερα όταν τους το «χτυπάτε»

Μέρος της λύσης, όχι μέρος του προβλήματος
Αν σκοπεύετε μέσω της παρατήρησης να παρουσιάσετε στο παιδί σας τις συνέπειες των πράξεων του τότε αφήστε το να συμμετάσχει και στη λύση του προβλήματος. «Έχουμε πρόβλημα. Δεν μου αρέσει να τσακωνόμαστε για τον τρόπο που φέρεσαι μέσα στο σπίτι. Σκέψου και έλα να μου πεις τι μπορεί να γίνει για να αποφεύγουμε τους τσακωμούς»
Όταν αργότερα θα μείνετε με το παιδί, θα του εξηγήσετε τι περιμένετε από αυτό καθώς και τις συνέπειες των πράξεων του όταν δεν ακολουθεί αυτό που του έχετε ζητήσει. Από την άλλη, όμως, θα το βοηθήσετε να συμμετάσχει στην λύση του προβλήματος και θα ακούσετε τι έχει να προτείνει  γι’ αυτό.

Αποφύγετε τον σαρκασμό και την κοροϊδία
Δεν υπάρχει κανένας, μα κανένας λόγος για να χρησιμοποιούνται σαρκαστικά ή κοροϊδευτικά σχόλια όταν συζητάτε με το παιδί σας. Ο σαρκασμός και η κοροϊδία φέρνουν μίσος και άσχημες αντιδράσεις.