Print this page

Co-sleeping | Όσα πρέπει να γνωρίζετε εάν κοιμάστε μαζί με το μωρό σας

Για να είστε σίγουροι ότι είναι ασφαλές.

Το co-sleeping ή -στα ελληνικά- συν-κοίμιση είναι μια από τις πιο δημοφιλείς τάσεις στην φροντίδα των μωρών τα τελευταία χρόνια. Οι οπαδοί του υποστηρίζουν ότι η επαφή με το σώμα της μητέρας ή και του πατέρα κατά τη διάρκεια του ύπνου κάνει τα παιδιά να νιώθουν ασφάλεια αλλά και να αναπτύσσονται καλύτερα.

Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη άποψη που θεωρεί ότι αυτή η συνήθεια μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, ο οποίος μπορεί να προκληθεί από υπερθέρμανση του βρέφους ή από ασφυξία από κουβέρτες κ.λπ.

Εάν, λοιπόν, θέλετε να ακολουθήσετε την τάση αλλά χωρίς να θέσετε το μωρό σας στον παραμικρό κίνδυνο, είναι σκόπιμο να θυμάστε τις οδηγίες των ειδικών:

 

Μην φασκιώνετε το μωρό όταν κοιμάστε μαζί

Μπορείτε να φασκιώσετε ή να τυλίξετε το βρέφος με ένα σεντονάκι εάν αυτό το ανακουφίζει από τυχόν κολικούς, αλλά μόνο όταν βρίσκεται μόνο του στην κούνια του και όχι όταν κοιμάστε μαζί στο κρεβάτι σας.

 

Ξαπλώστε το παιδί ανάσκελα

Τα μωρά σε κάθε περίπτωση είναι σκόπιμο να κοιμούνται ανάσκελα. Αυτό ισχύει και στην περίπτωση του co-sleeping.

 

Αφαιρέστε τα μαξιλάρια και τα βαριά σκεπάσματα από το κρεβάτι

Μπορεί να προκαλέσουν ασφυξία εάν το μωρό χωθεί κάτω από αυτά στη διάρκεια του ύπνου. Για τον ίδιο λόγο φροντίστε πάντα το πρόσωπό του και το κεφαλάκι του να μην είναι καλυμμένα.

 

Μην κοιμάστε ποτέ μαζί με ένα μωρό πολύ μικρή ηλικίας.

Ιδανικά, μέχρι τον τρίτο-τέταρτο μήνα της ζωής τους, τα βρέφη θα πρέπει να κοιμούνται στη δική τους κούνια ή καλάθι ακριβώς δίπλα από το κρεβάτι των γονιών.

 

Μην βάζετε το μωρό ανάμεσα στους δύο γονείς

Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι πιο ασφαλές το μωρό να κοιμάται στο πλάι ενός από τους γονείς και όχι ανάμεσά τους.