Print this page

Οικογενειακοί δεσμοί στο τραπέζι

Διαβάστε πως μπορείτε να κάνετε το οικογενειακό τραπέζι πιο διασκεδαστικό! 

Είναι πολύτιμος ο χρόνος που περνάει η οικογένεια όταν μαζεύεται γύρω από το τραπέζι για φαγητό: δένεται, μοιράζεται στιγμές και μαθαίνει τι γίνεται στις ζωές των άλλων. Καλό είναι λοιπόν να επιδιώκετε να τρώτε μαζί όσο συχνότερα γίνεται, σίγουρα όχι μπροστά στην τηλεόραση.

Επιλέξτε ένα βοηθό κουζίνας, που ανάλογα με την ηλικία του, θα κάνει διάφορες δουλειές για να σας βοηθήσει: μπορεί να πλύνει τα λαχανικά για την σαλάτα ή να κρατάει τη μεζούρα για εσάς. Όταν αναθέτουμε σε παιδιά να μας βοηθήσουν με την προετοιμασία του φαγητού, τους δίνουμε μια αίσθηση υπευθυνότητας μαζί με κάποιες δεξιότητες στη κουζίνα που είναι πάντα χρήσιμες. Σίγουρα είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να περάσετε χρόνο μόνοι με το παιδί σας.Επίσης μπορεί να φέρει τα βιβλία του στη κουζίνα και όσο εσείς προετοιμάζετε το φαγητό να τον εξετάζετε.

Υπάρχει ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για όσα παιδιά μαθαίνουν τρόπους και λέγεται «Σου δίνω το γουρουνάκι». Κόβουμε μια φωτογραφία ή ένα σκίτσο με γουρούνι και το δίνουμε σε όποιον δεν φέρεται σωστά την ώρα του φαγητού (π.χ. ακουμπάει τους αγκώνες του ή δεν λέει παρακαλώ). Σε όποιον μείνει η εικόνα όταν τελειώσει το φαγητό, τότε είναι αυτός που θα πλύνει τα πιάτα ή θα κάνει άλλη τέτοια δουλειά.

Την ώρα του φαγητού μιλάει ο καθένας για την μέρα που είχε: Συνέβη κάτι που του έκανε εντύπωση; Κάτι που του άρεσε; Έμαθε κάτι ενδιαφέρον; Άκουσε, είδε κάτι αστείο; Ποια είναι τα πλάνα για αύριο; Μπορείτε επίσης να επιλέγετε κάθε βράδυ ένα διαφορετικό θέμα συζήτησης: αγαπημένο βιβλίο, ποια ταινία να δείτε όλοι μαζί το Σάββατο και άλλα παρόμοια.

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να παίξουν με το φαγητό τους: να τοποθετήσουν με διαφορετικούς τρόπους το ψωμί στο τραπέζι, να κόψουν τα φρούτα ή τα λαχανικά με διάφορα σχήματα.

Οργανώστε μαζί το μενού της εβδομάδας. Ρωτήστε τα μέλη της οικογένειας τι θα ήθελαν να φάνε και να μαγειρέψουν. Με αυτό τον τρόπο, όλοι θα έχουν ένα αγαπημένο τους φαγητό στο τραπέζι και ένα φαγητό που θα τους αρέσει να ετοιμάσουν.


Δημιουργείστε πολύχρωμα πιάτα, σε όλα τα παιδιά αρέσουν τα έντονα χρώματα στο φαγητό. Μπορείτε για παράδειγμα, να σερβίρετε ψιλοκομμένες πράσινες, κόκκινες , πορτοκαλί πιπεριές με χούμους ή μόνες τους.